Londons borgmästare vill ha fri rörlighet inom Europeiska unionen (EU) och undanta unga människor från arbets- och reserestriktioner efter brexit.
Sadiq Khan sade att unga brittiska medborgare bör ha fri rörlighet i EU efter att Storbritannien (UK) lämnat unionen.
Målet, sade han, är att minska den ekonomiska och kulturella skada som Brexit orsakar.
”Regeringens hårda Brexit har gjort skada över hela London, och det är unga människor som har drabbats hårdast på så många sätt”, sade Khan.
Han tillade: ”Det är inte bara svårare för unga människor att flytta utomlands för att arbeta, utan regeringens felaktiga beslut att lämna Erasmusprogrammet har också gjort det mycket svårare för studenter att studera utomlands.”
Erasmus+ är ett EU-program för att stödja utbildning, yrkesutbildning, ungdom och idrott i Europa.
Programmet ger unga människor möjlighet att resa och få arbetslivserfarenhet, studera eller utbilda sig i ett annat land.
Ungdomar kan delta från två dagar till 30 dagar eller från två veckor till ett år, beroende på vilken typ av projekt det gäller.
En färsk rapport från Cambridge Econometrics visar att Brexit har lett till en förlust av nästan 300 000 arbetstillfällen i London.
Rapporten, som beställdes av City Hall, visade också att det hade kostat 30 miljarder pund av huvudstadens ekonomi.
Borgmästare Khan, som kandiderar för en tredje mandatperiod i årets val, har delat med sig av sina idéer till Observer och rapporterades av The Guardian .
Fri rörlighet i EU för ungdomar
Londons borgmästare förespråkar fri rörlighet inom EU. Detta kommer att göra det möjligt för unga människor att studera, resa och fylla lediga platser i viktiga sektorer av ekonomin.
Khan sade att han inte är för ett återinträde i EU men stöder ett särskilt”ungdomsrörlighetsavtal” med EU-länderna.
Han är också öppen för att avskaffa visumregler som begränsar möjligheten att resa och arbeta i andra europeiska länder efter brexit.
Khan betonade: ”Jag är tydlig med att jag skulle stödja ett mobilitetsprogram för ungdomar, vilket skulle gynna oss ekonomiskt, kulturellt och socialt.”
”Även om Storbritannien kanske inte längre är en del av EU är London, och kommer alltid att vara, en europeisk stad”, tillade han.
Naomi Smith från den internationalistiska tankesmedjan Best for Britain sade att ett ”ömsesidigt mobilitetsprogram för ungdomar med EU är win-win”.
Hon tillade att det skulle kunna vara ”en livlina för brittiska företag som fortfarande lider av akut brist på arbetskraft”.
Charles Owen, VD för branschorganisationen Seasonal Businesses in Travel, menade att ett mobilitetsprogram för ungdomar ”inte är någon mirakelkur”.
Men ”det skulle kunna minska trycket på arbetskraftsbristen” och förhindra att vissa företag stänger för gott.
Utforska mobilitetsprogram för ungdomar med EU
Det är inte första gången som brittiska regeringstjänstemän tar upp ett rörlighetsprogram för ungdomar med EU.
I juli 2023 stödde George Eustice, tidigare minister i det konservativa och unionistiska partiet och ledande brexitör, en liknande idé.
Eustice uppmanade den brittiska regeringen att inleda bilaterala förhandlingar med EU-länderna. Fokus ligger på att erbjuda unga EU-medborgare rätten till ett tvåårigt brittiskt arbetsvisum.
Han föreslog att avtalen skulle vara ömsesidiga. Unga brittiska medborgare kan också bo och arbeta i två år i de EU-länder med vilka avtal ingåtts.
Inrikesministeriet sade att man undersöker idén om ett mobilitetsprogram för ungdomar med EU:s medlemsländer.
Lättnader i viseringsreglerna efter brexit
Den fria rörligheten upphörde för brittiska medborgare efter brexit. Enligt visumreglerna efter brexit får brittiska medborgare bara tillbringa 90 dagar under en 180-dagarsperiod i EU:s Schengenområde.
Brittiska medborgare behöver inget visum för kortare resor till Schengenområdet. Snart måste de ha ett ETIAS-tillstånd (European Travel Information and Authorization), som ska utfärdas senast i mitten av 2025.
EU-medborgare som besöker Storbritannien behöver däremot inget visum för kortare resor på högst sex månader.
Från och med 2024 kommer de dock att behöva ett elektroniskt resetillstånd (ETA) i Storbritannien.
För längre vistelser eller särskilda ändamål som arbete krävs fortfarande ett lämpligt brittiskt visum eller Schengenvisum.
Lättnader i reglerna efter brexit för utvalda personer har dock gjorts nyligen.
I december 2023 förenklade den brittiska regeringen resandet för franska skolresor efter en drastisk minskning av antalet utbildningsresor efter Brexit.
Barn som är medborgare i EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz kan nu använda sina nationella identitetskort för skolresor till Storbritannien.
Barn från länder utanför EU måste fortfarande resa på sina pass men behöver inte längre ett brittiskt besöksvisum.
I januari 2024 överväger Tyskland enligt uppgift att avskaffa passkraven för utbildningsresor.
Målet är att göra resor till Tyskland mer tillgängliga och attraktiva för brittiska studenter.
Lämna ett svar