Londons borgmästare driver på för rörlighetsprogram för unga mitt under samtalen om förbindelserna mellan Storbritannien och EU

| november 1, 2024
Londons borgmästare driver på för rörlighetsprogram för unga mitt under samtalen om förbindelserna mellan Storbritannien och EU
Bild med tillstånd av Freepik

Storbritannien och Europeiska unionen har arbetat för att förbättra sina relationer och förhoppningsvis komma överens om ett program för rörlighet för ungdomar.

Londons borgmästare Sadiq Khan utnyttjar detta strategiska ögonblick för att fortsätta att driva på för ett program för ungdomsmobilitet mellan Storbritannien och EU.

Ett avtal om ungdomars rörlighet skulle göra det möjligt för unga människor att leva och arbeta friare över gränserna.

Khan har uttryckt att detta skulle kunna åtgärda kritiska arbetskraftsluckor i Londons ekonomi.

Storbritannien har redan avtal om ungdomars rörlighet med 13 länder runt om i världen.

Khans satsning på ungdomars rörlighet

Khan uppmanar regeringen att överväga ett program för ungdomsmobilitet liknande Storbritanniens avtal med Kanada och Australien.

Förslaget innebär att unga vuxna, vanligtvis under 30 år, kan arbeta eller studera i Storbritannien eller EU i upp till två år.

Detta skulle vara ett bra tillfälle för unga människor att få praktisk arbetslivserfarenhet utan att binda sig till långvarig invandring.

Att förklara sin syn på Italiens La Repubblicaavslöjade borgmästare Khan att många av Londons affärssektorer fortfarande står inför stora vakanser.

Hans föreslagna Youth Mobility Scheme tar itu med denna arbetskraftsbrist inom hotell- och restaurangbranschen, hälso- och sjukvården och tekniksektorn.

Brexit innebar att den fria rörligheten mellan Storbritannien och EU upphörde, vilket ledde till att många företag blev underbemannade och tvingades dra ner på tjänster eller stänga.

Det avbröt Londons främsta källa till unga, kvalificerade arbetare, vilket Khan lyfte fram som ett akut behov av att återuppliva arbetskraften.

”Så vi kommer att ta tillfället i akt under omförhandlingarna [with the EU] för att försöka se om vi kan få igenom Youth Mobility Scheme”, sade han till La Repubblica.

Han menar att även om alla arbetslösa londonbor utbildades skulle vissa sektorer fortfarande ha svårt att hitta tillräckligt med arbetskraft.

Khans kortsiktiga mål är att se till att Storbritannien får ett så bra avtal som möjligt och därefter eventuellt inleda samtal om den inre marknaden och tullunionen.

”Drömmen för mig är att vi ska komma så nära EU som möjligt på en mängd områden”, sade han.

London röstade 60 procent för att stanna kvar eller lämna EU i folkomröstningen 2016, men resten av landet valde att lämna.

Londons borgmästare har gått i spetsen för ansträngningarna att återuppbygga banden med Storbritanniens europeiska grannar efter den skada som orsakats av Brexit.

Ett strategiskt ögonblick i förbindelserna mellan Storbritannien och EU

Londons borgmästare driver på för rörlighetsprogram för unga mitt under samtalen om förbindelserna mellan Storbritannien och EU
Bild med tillstånd av John Cameron via Unsplash

Den brittiske premiärministern Keir Starmers regering för för närvarande diskussioner med EU.

Detta innebar en viktig möjlighet att omdefiniera relationerna mellan Storbritannien och EU efter Brexit.

EU har varit öppet för att diskutera rörlighet för unga arbetstagare, eftersom det ligger i linje med deras egna krav på närmare samarbete.

Nummer 10 betonade behovet av balanserade förhandlingar med Europa, eftersom vissa frågor kräver känslig hantering.

Starmer har uttalat sig försiktigt om politik som kan öka migrationen eller återinföra fri rörlighet, ett viktigt beslut i Brexit-processen.

Han betonade dock sin avsikt att bygga en ”starkare, samarbetsinriktad relation” med Europa.

Enligt hans kontor är det dock osannolikt med omedelbara åtgärder när det gäller rörligheten, utan man föredrar att prioritera gradvisa förändringar i relationen mellan Storbritannien och EU.

Khan hävdade att en lösning på invandringsfrågan är nödvändig för att bevara Londons ekonomi.

Även om invandringen från länder utanför EU har ökat sedan Brexit, är bristen på rörlighet för arbetskraft inom EU fortfarande en börda för många branscher.

Londons borgmästare tror också att ett Youth Mobility Scheme skulle kunna stärka Londons konkurrenskraft.

Detta skulle göra det lättare för unga, motiverade européer att bo och arbeta i staden.

Ett avtal om ungdomars rörlighet skulle också kunna gynna europeiska ungdomar som söker internationella erfarenheter och jobbmöjligheter.

Den allmänna opinionen, särskilt i London, är fortsatt splittrad.

För dem som röstade för att stanna kvar i EU har Khans vision om en förnyad och öppen arbetskraft en stark klangbotten.

Men för dem som oroar sig för invandringsnivåerna kan även ett riktat rörlighetsprogram ge upphov till oro över långsiktiga politiska förändringar.

Rapporter från The Standard visar att vissa industriledare är hoppfulla om att regeringen kommer att överväga dessa alternativ på allvar.

Ungdomars rörlighet och framtida relationer mellan Storbritannien och EU

Londons borgmästare driver på för rörlighetsprogram för unga mitt under samtalen om förbindelserna mellan Storbritannien och EU
Bild med tillstånd av GPointStudio på Freepik

Förslagen om programmet för rörlighet för unga speglar komplexiteten i förbindelserna mellan Storbritannien och EU efter brexit.

Khans plan syftar till ett begränsat, ömsesidigt utbyte som riktar sig till unga arbetstagare.

Den brittiska regeringen är dock försiktig med alla åtgärder som kan verka som ett återinförande av den fria rörligheten.

Storbritannien har avvisat EU:s förslag om rörlighet för unga och väljer ett arrangemang för varje land i stället för ett övergripande EU-avtal.

EU hoppas dock att förslaget kan justeras så att det gynnar båda parter.

Det har dock funnits ett ökande tryck i Storbritannien att gå med på ett avtal om ungdomars rörlighet av många skäl.

Det handlar bland annat om att tillsätta jobb inom kritiska sektorer och att återinföra kulturell mångfald på universitet och högskolor.

Ett program för ungdomsmobilitet skulle också kunna öppna dörrar för unga britter att utforska olika kulturer och karriärer i hela Europa.

Att återuppbygga närmare band med EU och samtidigt upprätthålla brexitprinciperna är en utmanande balansgång.förslag om rörlighet för unga hittills. Det finns dock fortfarande hopp om att förslaget kan justeras så att det gynnar båda parter.

Det har dock funnits ett ökande tryck i Storbritannien att gå med på ett avtal om ungdomars rörlighet av många skäl.

Det handlar bland annat om att tillsätta jobb inom kritiska sektorer och att återinföra kulturell mångfald på universitet och högskolor.

Ett program för ungdomsmobilitet skulle också kunna öppna dörrar för unga britter att utforska olika kulturer och karriärer i Europa.

Att återupprätta närmare band med EU och samtidigt upprätthålla brexitprinciperna är en utmanande balansgång.