Det brittiska Labourpartiets ledare, Sir Keir Starmer, hade lovat att undersöka möjligheten till visumfrihet för brittiska musiker och artister i EU.
Sedan Storbritannien lämnade EU har brittiska musiker och artister drabbats av extra kostnader och administrativa begränsningar när de turnerar i Europa.
”Det har varit väldigt tufft, särskilt för musiker. Så allt vi kan göra för att underlätta det, desto bättre”, sa Sir Starmer till LBC Radio, enligt National World.
Han tillade att de ”egentligen inte har något att göra med invandring”.
Dessa ”lysande begåvade individer” åker helt enkelt till ett annat land för att uppträda, för att sedan åka vidare till nästa land eller återvända hem.
Sadiq Khan, Londons borgmästare, hade också uppmanat regeringen att säkra ett visumfritt avtal för brittiska musiker, konstnärer, artister och personal som arbetar i EU.
En talesperson för borgmästaren sa att Brexit hade orsakat ”ökade kostnader och en förlust av affärer för brittiska artister”.
Khans talesperson tillade: ”Ministrarna måste snarast samarbeta med EU för att skapa ett enkelt och mindre byråkratiskt system som förhindrar långsiktig skada på vår världsledande musikindustri.”
Europeiska rörelsen UK:s Face the Music-kampanj
I februari 2024 lanserade den brittiska Europarörelsen kampanjen”Face the Music”.
Kampanjen uppmanar Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak att förhandla fram visumfria resor för brittiska musiker och artister inom EU och vice versa.
Andrew Plant, presschef för European Movement UK, sade att namninsamlingen hade samlat in nästan 10 000 underskrifter bara en vecka efter lanseringen.
”Det här är vår i särklass mest framgångsrika lansering hittills på [campaign] ”, sa han till Left Foot Forward om Face the Music-kampanjen.
För närvarande har nästan 25.000 personer skrivit under sitt stöd för kampanjen, vilket är halvvägs mot målet på 50.000 underskrifter.
European Movement UK samarbetar också med stora musikorganisationer som UK Music och Musicians’ Union.
Även om European Movement UK inte är ansluten till dem har de hållit dem informerade om kampanjens framsteg.
Alla tre organisationerna har bedrivit lobbyverksamhet gentemot politiker. Plant sa att de ”har verkligen stora förhoppningar” om att det kommer att bli en fokusfråga i år eller nästa år.
Minskade möjligheter till arbete för musiker och konstnärer i Storbritannien
En rapport från Independent Society of Musicians visade att nästan hälften av Storbritanniens musiker och artister har färre arbetsmöjligheter i Europa efter Brexit.
Rapporten visade också att över en fjärdedel av Storbritanniens musiker och artister inte har haft något arbete.
Forskning från European Movement UK visade också att den brittiska musikindustrin bevittnar en minskning av talanger.
Många lovande talanger i Storbritannien har flyttat för att bo och arbeta i EU, vilket bidrar till en kulturell kompetensflykt i Storbritannien.
På grund av stigande exportkostnader förlorar instrumenttillverkarna även kunder från EU.
Dessutom riskerar frilansande europeiska musiker att bli utestängda från arbete i Storbritannien eftersom de inte har något pass.
Detta har blivit ett hinder eftersom den brittiska regeringen kräver pass och har förbjudit användning av nationella ID-kort från EU vid resor till Storbritannien.
Gus Unger-Hamilton, från hitbandet Alt-J, anser att Brexit inte ”gör det bästa av [the UK’s] fantastiska kulturella tillgångar”.
”Vi är ett ganska litet land, men en sak som vi har som folk verkar vilja ha runt om i världen är vår kultur, och musik är en stor del av den”, säger han till NationalWorld.
Unger-Hamilton, vars band har vunnit Mercury Prize, oroar sig för att den brittiska regeringen förväntar sig att musikindustrin ska klara sig på egen hand trots de växande utmaningarna.
Han underströk att även om matematik och vetenskap är bra, ”slår landet långt över sin vikt” när det gäller kultur.
”Det kommer att krympa och till slut dö om den här regeringen inte till slut ger musikerna lite hjälp”, sa Unger-Hamilton.
Visum- och arbetstillståndsfria vägar för brittiska musiker och artister
Före brexit kunde brittiska medborgare och EU-medborgare fritt resa och arbeta inom Schengenområdet.
Efter brexit kan brittiska medborgare bara resa till EU utan visum i 90 dagar eller under en 180-dagarsperiod. EU-medborgare kan besöka Storbritannien utan visum i sex månader.
I slutet av 2024 måste EU-medborgare skaffa ett elektroniskt resetillstånd (ETA) innan de reser till Storbritannien.
På samma sätt kommer brittiska medborgare att behöva ett europeiskt system för reseuppgifter och resetillstånd (ETIAS) för att resa till Schengenområdet från och med mitten av 2025.
Brittiska medborgare som tänker arbeta och bo i EU och EU-medborgare som vill arbeta och bo i Storbritannien måste skaffa arbetsvisum och uppehållstillstånd.
Det finns fortfarande arbetstillfällen för musiker och konstnärer i EU, men de går till konstnärer som inte kommer från Storbritannien.
90-dagarsregeln och visumkravet för brittiska musiker och artister innebär att de inte längre kommer i fråga för dessa jobb.
Den brittiska regeringen har tidigare avvisat ett förslag från Europeiska kommissionen om att undanta artister från 90-dagarsregeln.
Statssekreterare Lucy Frazer vid det brittiska ministeriet för kultur, medier och sport vill att brittiska musiker och artister ska anpassa sig till de nya arrangemangen.
En talesperson för Frazer sa att EU:s största turnémarknader ”erbjuder visum- och arbetstillståndsfria vägar för brittiska artister och andra kreativa yrkesutövare”.
”Vi arbetar över hela regeringen och med europeiska partners för att göra ytterligare framsteg”, tillade talespersonen.