Under nytt ledarskap meddelade Storbritannien att man skulle pausa den pågående löneförhöjningen för familjevisum.
Lönetröskeln för familjevisum är den minimiinkomst som en person bosatt i Storbritannien måste tjäna för att kunna ta med sin make/maka eller partner till Storbritannien.
I april höjde den brittiska regeringen den årliga lönen för familjevisum eller minimiinkomstkravet (MIR) från 18.600 £ till 29.000 £.
Den kommer fortfarande attöka igen till 38.700 pund i början av 2025. Detta för att matcha samma årliga lönetröskel som för en kvalificerad arbetare.
Den planerade lönehöjningen för familjevisum kommer nu att läggas på is tills Migration Advisory Committee (MAC) har slutfört sin granskning, enligt en rapport från The Standard.
Denna åtgärd kommer mitt i en betydande debatt och allmän oro över effekterna av att höja lönetröskeln för familjevisum.
Ingen omsvängning för ny politik för laglig invandring
Inrikesminister Yvette Cooper uppgav i ett brev till parlamentet att de förändringar av politiken för laglig migration som genomfördes i början av året inte kommer att upphävas.
Det handlar bland annat om att höja lönetröskeln för kvalificerad arbetskraft och att förbjuda vård- och omsorgspersonal att ta med sig anhöriga till Storbritannien.
Hon sade att Labourregeringen stöder dessa förändringar och kommer att fortsätta att genomföra dem.
Copper meddelade dock också att det inte kommer att ske ”några ytterligare förändringar” av det nuvarande tröskelvärdet för årslön för familjevisum.
Detta innebär att MIR för en brittisk medborgare som vill ta med sig en make/maka till Storbritannien kommer att ligga kvar på 29.000 pund.
Labourpartiet hade planerat att be MAC att utreda effekterna av regeringens nya politik för laglig migration.
MAC kommer särskilt att undersöka möjligheterna att hindra migrerande arbetstagare från att ta med sina familjer till Storbritannien och att höja lönetrösklarna.
Cooper bekräftade att man kommer att be det oberoende offentliga organet att granska lönehöjningen för familjevisum.
Hon sade att reglerna ”måste balansera respekten för familjelivet” och ”säkerställa Storbritanniens ekonomiska välstånd”.
MAC:s granskning kommer att ta hänsyn till olika faktorer, bland annat ekonomiska konsekvenser, påverkan på familjer och integrationsresultat.
Detta övergripande tillvägagångssätt säkerställer att alla policyförändringar kommer att vara välgrundade och balanserade.
Motiveringen till lönehöjningen för familjevisum
Höjningen av lönen för familjevisum är en del av den konservativa regeringens bredare ansträngningar för att minska nettomigrationen.
Syftet är att säkerställa att de som kommer till Storbritannien kan försörja sig själva och sina familjer utan att förlita sig på offentliga medel.
Lönehöjningen för familjevisum har lett till en betydande debatt bland politiker, intressegrupper och allmänheten.
Många menar att det skulle kunna leda till familjeseparationer och svårigheter för dem som inte klarar av den högre tröskeln.
Reunite Families UK (RFUK) överklagade beslutet till High Court och hävdade att det strider mot barnets rättigheter eftersom det innebär att barnet skiljs från en förälder som bor utanför Storbritannien.
Den betydande ökningen av MIR kan få negativa konsekvenser för många familjer, särskilt de med lägre inkomster.
En kommitté i det brittiska överhuset påpekade också att det oproportionerligt påverkar vissa samhällen och branscher där lönerna vanligtvis är lägre.
Omvänt hävdar vissa konservativa att ökningen är nödvändig för att kontrollera invandringen och se till att invandrarna bidrar ekonomiskt.
De anser att pausen för att invänta MAC-granskningen är ett försiktigt steg för att ta itu med farhågorna samtidigt som man strävar efter strängare invandringskontroller.
Lönehöjning för familjevisum – bredare konsekvenser
Kraven på familjevisum är en del av en mer omfattande diskussion om invandringspolitiken i Storbritannien.
Inrikesministern kritiserade den tidigare konservativa regeringen för att ha misslyckats med att ta itu med kompetensbrist och andra arbetsmarknadsfrågor.
Detta ledde till en kraftig ökning av antalet långtidsinvandrare och arbetsvisum från länder utanför EU som utfärdades av Storbritannien.
Cooper betonade behovet av en ny strategi som kopplar samman migrationspolitiken med kompetens- och arbetsmarknadsstrategier.
Premiärminister Keir Starmer och utbildningsminister Bridget Phillipson presenterade ett nytt regeringsorgan, Skills England.
Skills England har som mål att åtgärda kompetensbrister och skapa bättre jobbmöjligheter för den brittiska arbetskraften.
Syftet är att identifiera kompetensbrister och utveckla utbildningsprogram för att förbereda lokal arbetskraft och minska beroendet av migrerande arbetskraft.
Man kommer också att fokusera på att anpassa kompetenssystemet till industrins behov. Detta kommer att ge unga britter tillgång till relevant utbildning och möjligheter.
Regeringen strävar efter att hantera migrationen så att den gynnar den brittiska ekonomin samtidigt som den tar itu med allmänhetens oro över invandringsnivåerna.
Vad händer härnäst för dem som vill ta med en partner till Storbritannien?
MAC-översynen kommer att ta flera månader, och under den tiden kommer lönen för familjevisum att ligga kvar på 29 000 GBP.
Inrikesministern har försäkrat att det inte kommer att ske några förändringar förrän översynen är klar och dess resultat noggrant har beaktats.
Det återstår att se om lönehöjningen för familjevisum som ska ske i början av 2025 kommer att gå igenom.
Många kommer med spänning att invänta resultatet av MAC:s granskning, eftersom det kommer att forma framtiden för familjevisum och invandringspolitiken i Storbritannien.