Franska parlamentsledamöter har antagit en invandringslag som potentiellt kan undanta brittiska ägare av fritidshus från visumreglerna efter Brexit.
Den 19 december 2023 godkände de franska lagstiftarna ett mycket omstritt lagförslag som skärper reglerna för invandring. Detta skedde efter att den förkastats och skickats tillbaka för att omarbetas och revideras.
En bestämmelse som återinförts i det nya invandringsförslaget är en artikel som ger automatiska visum för längre vistelse till brittiska ägare av fritidshus.
”Visum för längre vistelse utfärdas automatiskt till brittiska medborgare som äger ett fritidshus i Frankrike. De är därför undantagna från att behöva ansöka om ett long-stay-visum”, står det i en artikel i Frankrikes nyligen antagna invandringslag.
Vidare stod det att läsa: ”Villkoren för hur detta ska tillämpas kommer att klargöras genom ett dekret i Conseil d’Etat.”
Bestämmelsen om brittiska medborgare som äger fastigheter i Frankrike ströks ur lagförslaget innan det nådde den nationella konstituerande församlingen för första gången.
Parlamentsledamöterna hävdade att ägande av fastigheter i Frankrike inte är ett tillräckligt skäl för att motivera undantag från viseringskrav. Det kan också ses som att man gynnar en grupp människor på grund av deras ekonomiska situation.
Andra bestämmelser i Frankrikes nya invandringslagstiftning omfattar bland annat strängare bidragsregler, särskilt för icke-arbetande utlänningar, tuffare villkor för familjeåterförening och restriktioner för ansökningar om uppehållstillstånd.
Vad det innebär för brittiska husägare i Frankrike
Frankrikes nyligen antagna invandringslag är potentiellt goda nyheter för brittiska medborgare som äger fastigheter i Frankrike.
Brittiska medborgare köpte fastigheter i Frankrike innan Storbritannien beslutade att lämna Europeiska unionen (EU) eller Brexit.
Men efter att Storbritannien lämnade EU fick de bara stanna i sina franska hem i mindre än 90 dagar eller tre månader under en 180-dagarsperiod.
De kan inte heller besöka andra EU-länder när de redan har tillbringat 90 dagar i sitt eget franska hem. Detta följer EU:s politik för besök av tredjelandsmedborgare.
Brittiska medborgare måste ansöka om visum eller uppehållstillstånd för att stanna längre i sina franska bostäder eller besöka andra länder i Schengenområdet.
Å andra sidan tillåter de brittiska resereglerna alla besökare från EU-länder att vistas i landet i upp till sex månader utan visum.
Med Frankrikes nya invandringslag i kraft kanske brittiska husägare inte behöver gå igenom visumformaliteter. Detta visar sig vara långdragna, komplicerade och besvärliga förfaranden.
Vad händer nu när lagförslaget har antagits?
Förändringen, som beskrivs i lagförslaget, skulle i huvudsak återföra brittiska ägare av fritidshus till reglerna före Brexit, förklarar Den lokala .
Det franska parlamentet har antagit lagen, men den har fortfarande flera steg kvar innan den blir lag.
Först måste det överlämnas till författningsrådet för att säkerställa att det överensstämmer med den franska konstitutionen.
Det kommer sedan att gå vidare till statsrådet för att klargöra hur undantaget kommer att tillämpas.
Båda dessa organ kan avvisa förslaget med hänvisning till EU-lagstiftningen eller den franska konstitutionen.
Om allt går som planerat förväntas lagförslaget dock träda i kraft 2024.
Möjliga komplikationer för brittiska fastighetsägare i Frankrike
Frankrike kan fastställa sina egna regler för visum och uppehållstillstånd, men en ändring av 90-dagarsregeln skulle kunna påverka andra EU-länder.
För att ändra en EU-policy, till exempel 90-dagarsregeln, måste alla medlemsländer rösta för att ändra den.
Det är också oklart hur brittiska medborgare som äger ett fritidshus i Frankrike ska kunna bevisa att de är undantagna från visumreglerna när de anländer till gränsen.
De franska parlamentsledamöterna specificerade inte heller vilka dokument som skulle gälla som bevis på brittiskt medborgarskap eller fastighetsägande i Frankrike.
Den nya lagen kan också bli särskilt komplicerad med införandet av EU:s nya gränskontrollsystem Entry/Exit System i oktober 2024.
Det kan också påverkas av EU:s kommande elektroniska resetillstånd, European Travel and Information Authorization System (ETIAS). Detta kommer att införas i mitten av 2025.
Storbritannien och Frankrike
På grund av närheten mellan de två länderna har Storbritannien och Frankrike en unik relation.
Brittiska medborgare äger 86.000 fastigheter i Frankrike, enligt Frankrikes nationella institut för statistik och ekonomiska studier (Insee).
En undersökning utförd av Connexion visade att många av de 1 300 brittiska husägarna spenderar cirka 3 000 euro per månad i Frankrike.
Brittiska fritidshusägare i Frankrike har också uttryckt en önskan om att besöka sin franska bostad oftare. Före Brexit tillbringade de vanligtvis ett halvår i Frankrike.
I december 2023 ändrade den brittiska regeringen sina reseregler efter brexit för att tillåta elever på franska skolresor att besöka landet med sina nationella ID-kort.
Studenter från länder utanför EU som passerar gränsen mellan Storbritannien och Frankrike behöver inget besöksvisum men måste ändå ha med sig sitt pass.
Beslutet kom efter att antalet brittiska studiebesök drastiskt minskat, vilket påverkat ekonomin.