Europeiska unionen (EU) arbetar enligt uppgift på ett nytt förslag om ungdomsrörlighet för Storbritannien.
Era avtal om rörlighet syftar till att skapa nya möjligheter för unga människor att bo, arbeta och studera över gränserna.
Det syftar till att främja tvärkulturellt utbyte och samarbete mellan de två deltagande länderna.
The Guardians EU-källor säger att alla medlemsstater hoppas kunna komma med giltiga förhandlingspunkter under de kommande veckorna.
Dessa kommer att användas som grund för ett nytt förslag om rörlighet för ungdomar som kan spela en viktig roll för att återställa relationerna mellan EU och Storbritannien.
Brexits reserestriktioner har begränsat ungdomarnas möjligheter att bo, studera eller arbeta i Storbritannien och på kontinenten.
Om det nya initiativet blir framgångsrikt kan det också bidra till att återupprätta förbindelserna mellan Storbritannien och EU, som har försvagats sedan 2020.
Det skulle innebära en nystart för nästa generation ungdomar som är ivriga att utforska båda sidor av kanalen.
EU:s nya förslag om ungdomars rörlighet
EU:s rapporterade nya förslag syftar till att återinföra ett program för ungdomsrörlighet som kan gynna båda sidor.
Detaljerna i det nya förslaget om rörlighet för ungdomar är dock fortfarande hemliga.
Ungdomar förväntas ändå få arbeta och studera tillfälligt i Storbritannien och EU.
Målet är att göra det lättare för dem att få internationell erfarenhet, vilket blir allt viktigare i en globaliserad värld.
Den nya diskussionen om ungdomars rörlighet kommer efter att Tysklands förbundskansler Olaf Scholz uppmärksammat en alarmerande minskning av tyskarnas kontakter med ungdomar från Storbritannien.
”Vi vill ändra på det; om man känner varandra mycket väl förstår man varandra bättre”, sa Scholz till reportrar.
Miguel Berger, Tysklands ambassadör i Storbritannien, betonade också att avtal om ungdomars rörlighet inte har något att göra med migration eller fri rörlighet.
[Youth mobility] ”är baserad på visumkrav och begränsade tidsperioder. Människor lämnar landet efter en viss tid”, säger han.Berger tillade att rörligheten skapar meningsfulla förbindelser som fungerar som ett ”kitt” mellan de europeiska länderna.
”I slutändan är de ryggraden i våra relationer: ungdomsutbyten, idrottsevenemang, vänorter”, sade den tyske brittiske ambassadören.
Han tillade: ”Vi kan inte ha en relation som bara bygger på att politikerna träffas.”
Press på Storbritannien att få till stånd ett avtal om ungdomars rörlighet
I takt med att förhandlingarna fortskrider ökar pressen på den brittiska regeringen att få till stånd ett avtal med EU.
Ungdomsorganisationer, utbildningsinstitutioner och företag har alla uttryckt oro över hur Brexit kommer att påverka rörligheten för unga människor.
Många företag, särskilt inom teknik-, hotell- och konstsektorerna, har känt av förlusten av en ung, mobil arbetsstyrka.
Strängare regler för visum och arbetstillstånd efter brexit har också gjort det svårare för företag att rekrytera unga talanger från EU.
Arbetsgivarna hävdar att ett system för ungdomsrörlighet kan bidra till att åtgärda bristen på arbetskraft och locka kvalificerade arbetstagare till hela Europa. Detta kan bidra till att stimulera den brittiska ekonomin.
Brittiska universitet har varit tydliga med att de prioriterar ett avtal om ungdomsmobilitet för att återställa enklare tillgång till europeiska länder.
Det minskade antalet inskrivna från EU har också minskat mångfalden på campus, vilket begränsar de brittiska studenternas tillgång till tvärkulturella inlärningserfarenheter.
Tidigare förslag om ungdomsutbyte mellan Storbritannien och EU
I april 2024 avvisade Storbritannien EU:s förslag om rörlighet för unga. Man betonade att man inte skulle återinföra den fria rörligheten.
Många ansåg att EU:s förslag var ett förhastat svar på Storbritanniens anbud om ungdomsutbyte till sex EU-medlemsstater, däribland Frankrike och Tyskland.
Storbritannien hade som mål att förhandla fram separata avtal med varje EU-land, så att brittiska ungdomar skulle kunna resa och arbeta i dessa länder.
Å andra sidan förespråkar det avvisade EU-förslaget ett mer enhetligt tillvägagångssätt.
Istället för att förhandla med enskilda länder föredrar de ett omfattande EU-avtal med Storbritannien.
Detta skulle förenkla processen och säkerställa enhetliga regler och förmåner i alla EU:s medlemsstater.
EU:s förslag innehöll bland annat sänkta avgifter för visum och sjukvårdsavgifter, samma studieavgifter för brittiska och europeiska ungdomar och inga deltagarkvoter.
Det stod i stark kontrast till Storbritanniens nuvarande avtal om ungdomars rörlighet med länder som Kanada, Australien och andra.
Även om det finns rapporter om att Storbritannien omprövar EU:s förslag har landet hållit fast vid sitt krav på ett avtal om ungdomsrörlighet per land.
Källor säger att ett förslag om ungdomars rörlighet utan att tillåta studenter att studera vid brittiska universitet och vice versa kan gå bättre.
Det har alltid funnits en ”obalans i flödet av studenter”, med fler EU-ungdomar som vill studera i Storbritannien än britter i EU.
Detta ledde till finansiella bördor för brittiska institutioner, vilket är för mycket för dem att acceptera i ett mobilitetsprogram för ungdomar.
Den potentiella bristen på rörlighet för studenter skulle kunna åtgärdas genom att Storbritannien åter ansluter sig till EU:s Erasmusprogram.
Programmet, som Storbritannien var en del av före Brexit, ger studenter möjlighet till utbyten över hela Europa.
Detta kan vara en fördel eftersom Storbritanniens Turing-program, som ersätter Erasmus, inte är lika framgångsrikt.
Fortfarande hopp om ett avtal mellan Storbritannien och EU om ungdomars rörlighet
Det återstår att se om det nya avtalet om ungdomars rörlighet som EU håller på att utarbeta till slut kommer att få Storbritannien att gå med på det.
Både Storbritannien och EU verkar angelägna om att hitta en lösning som gynnar unga människor.
Det finns dock hopp om att fördelarna med ett avtal om ungdomars rörlighet kan uppväga dessa hinder.
Många ser det som ett avgörande steg i återuppbyggnaden av relationen mellan Storbritannien och EU.
Det kommer också vid en tidpunkt då båda sidor vill stärka banden på andra områden.
Om en överenskommelse kan träffas kan den tjäna som modell för framtida avtal om andra aspekter av relationerna mellan Storbritannien och EU, som har varit ansträngda sedan Brexit.
Många ser det som ett avgörande steg i återuppbyggnaden av relationen mellan Storbritannien och EU.
Det kommer också vid en tidpunkt då båda sidor vill stärka banden på andra områden.
Om en överenskommelse kan träffas kan den tjäna som modell för framtida avtal om andra aspekter av relationerna mellan Storbritannien och EU, som har varit ansträngda sedan Brexit.