Europeiska ekonomiska och sociala kommittén (EESK) har godkänt ett förslag som uppmanar Europeiska unionen (EU) att häva reserestriktionerna för unga medborgare.
Man uppmanade också uttryckligen EU att förhandla med Storbritannien om att återansluta landet till Erasmusprogrammet.
Europeiska ekonomiska och sociala kommittén är ett officiellt rådgivande organ till EU-kommissionen.
Erasmus är ett EU-program som ger unga människor möjlighet att resa och få arbetslivserfarenhet, studera eller utbilda sig i ett annat land.
The Independent rapporterade att en resolution som uppmanar EU att omförhandla ett ömsesidigt partnerskap för ungdomsrörlighet med Storbritannien undertecknades under EESK:s möte den 3 april.
Det godkändes praktiskt taget enhälligt, med 77 röster för, noll röster emot och en nedlagd röst.
Resolutionen noterade att den ”officiellt och starkt stöds av både European Youth Forum och British Youth Council”.
Maurizio Cuttin, British Youth Councils ambassadör vid Europeiska ungdomsforumet, sade att Storbritannien ”är skyldigt sina ungdomar att ge dem möjligheter” till en ljusare framtid.
”Att omfamna Erasmus+ är utan tvekan vägen framåt. Studenter, lärlingar och unga volontärer förtjänar inget mindre”, sade han.
Europeiska ungdomsforumets ordförande María Rodríguez Alcázar hoppas att beslutsfattarna på båda sidor av kanalen kommer att diskutera ”alla rekommendationer i EESK:s yttrande”.
”Många ungdomsorganisationer i Storbritannien och EU” stöder också förslaget och ser det som ett viktigt steg mot Storbritanniens återintegrering i Erasmusprogrammet.
Det ger också hopp till brittiska medborgare under 30 år som missade chansen att arbeta och studera i EU på grund av Brexit.
Stöd till ett ömsesidigt rörlighetsprogram för ungdomar mellan Storbritannien och EU
Londons borgmästare Sadiq Khan har också krävt fri rörlighet mellan EU och Storbritannien för unga människor.
I januari 2024 insisterade han på att den brittiska regeringen skulle ingå ett ömsesidigt avtal med EU om rörlighet för unga.
Detta kommer att göra det möjligt för unga människor att studera, resa och fylla lediga platser inom viktiga ekonomiska sektorer.
Han betonade: ”Jag är tydlig med att jag skulle stödja ett rörlighetsprogram för ungdomar, som skulle gynna oss ekonomiskt, kulturellt och socialt.”
Khan är också öppen för att avskaffa visumreglerna som begränsar resor och arbete i andra europeiska länder efter Brexit.
George Eustice, tidigare minister i det konservativa och unionistiska partiet och ledande brexitör, stödde en liknande idé.
I juli 2023 uppmanade Eustice den brittiska regeringen att förhandla med EU:s medlemsländer om ett avtal för unga människor.
Både EU-medborgare som vill arbeta i Storbritannien och brittiska medborgare i EU bör erbjudas rätten till ett tvåårigt arbetsvisum.
En opinionsundersökning från 2023-kampanjgruppen Best for Britain visade att 68 procent av 10 000 väljare stöder ett ömsesidigt rörlighetsprogram för ungdomar med EU.
Undersökningen visade också att 61 procent av de tillfrågade stödde Storbritanniens återintegrering i Erasmusprogrammet.
Naomi Smith, Best for Britains verkställande direktör, sade att ett ”ömsesidigt mobilitetsprogram för ungdomar med EU är win-win”.
”När EU nu stöder planen är det dags att den brittiska regeringen ansluter sig till ett ömsesidigt EU-UK-program för ungdomsrörlighet och låter brittiska studenter återvända till Erasmus”, tillade hon.
Jan Hendrik Dopheide, en högt uppsatt EU-tjänsteman med ansvar för förbindelserna med Storbritannien, berättade för EESK att kommissionen diskuterar alternativ för ungdomars rörlighet med medlemsstaterna.
Storbritannien och Erasmusprogrammet
När Storbritannien lämnade EU och Erasmusprogrammet kunde cirka 200 000 unga brittiska medborgare inte längre studera gratis på de bästa universiteten i Europa.
Resereglerna efter brexit har också gjort det mycket svårare för människor att röra sig fritt mellan EU och Storbritannien för resor, arbete och studier.
Trots att London lämnade EU erbjöd EU landet att stanna kvar i Erasmusprogrammet. Den brittiska regeringen avslog dock ansökan.
Nick Leake, en erfaren senior diplomat vid den brittiska beskickningen, berättade vid EESK:s möte att Storbritannien valde bort Erasmusprogrammet på grund av ekonomiska skäl.
Som Politico rapporterade sa han till utskottet: ”De brittiska skattebetalarnas intressen är anledningen till att vi beslutade att inte delta i Erasmus+.”
Leake sade att villkoren för fortsatt deltagande i programmet ”skulle ha krävt att Storbritannien betalade 2 miljarder euro”.
Beloppet är ”mer än vi skulle ha fått under loppet av ett 7-årigt program.” vilket är cirka ”300 miljoner per år.
Leake talade också om obalansen mellan brittiska medborgares kunskaper i främmande språk för att kunna dra nytta av möjligheterna till rörlighet utåt och människor som vill komma till ”Storbritannien”.
Efter att ha lämnat Erasmusprogrammet inrättade Storbritannien sitt eget program för utlandsstudier kallat Turing.
En analys som beställts av den brittiska regeringen visade dock att programmet inte hade lyckats uppnå sina mål.
Turingprogrammet hade drygt 20 000 studenter under läsåret 2021/22, vilket inte nådde upp till målet på 35 000.
Nästan 80 % av de deltagande universiteten och högskolorna rapporterade svårigheter med den nya ansökningsprocessen.