Europeiska unionen (EU) har officiellt bekräftat den efterlängtade lanseringen av Entry/Exit-systemet (EES) den 10 november 2024.
EES är ett nytt automatiserat gränskontrollsystem som är utformat för att stärka gränsförvaltningen i hela Schengenområdet.
Det kommer att förändra pass- och visumhanteringen, vilket påverkar miljontals resenärer som reser in och ut ur regionen varje år.
EU:s kommissionär för inrikes frågor, Ylva Johansson, bekräftade EES-lanseringen i sitt tal vid eu-LISA.
eu-LISA är den EU-byrå som ansvarar för att ge tekniskt stöd till EU-ländernas insatser för att göra Europa säkrare.
Enligt Johansson kom beslutet efter en intensiv dialog med EU:s medlemsländer.
”Olika steg krävs enligt lag innan kommissionen kan fatta det formella beslutet”, sade han i sitt tal.
”Men jag är stolt över att idag kunna avslöja att den 10 november är måldagen”, förklarade Johansson.
EU har förberett sig för EES i flera år och lanseringen är en viktig milstolpe i EU:s arbete med att modernisera gränskontrollerna.
I juli rapporterade The Independent för första gången att EES-lanseringen hade skjutits upp från det planerade lanseringsdatumet i oktober, tillsammans med andra beredskapsåtgärder mot förväntade förseningar.
Vad är EES?
Entry/Exit System (EES) är ett nytt digitalt system som kommer att registrera icke-EU-medborgares rörelser inom Schengenområdet.
Det kommer att ersätta den nuvarande metoden med manuell stämpling av pass, vilket gör processen snabbare och mer exakt.
EES kommer att samla in person- och passinformation, biometriska data som fingeravtryck och ansiktsbilder samt datum och plats för in- och utresa.
Systemet kommer att lagra denna information i en central databas som är tillgänglig för gränsmyndigheter i hela Schengenområdet.
Det primära målet med EES är att öka säkerheten och se till att viseringsreglerna följs striktare.
Systemet kommer att hjälpa till att identifiera personer som stannar längre än tillåtet på sina visum. Denna viktiga fråga har varit svår att övervaka fram till nu.
Effekter av EES på resenärer
För resenärer kommer EES att innebära vissa förändringar vid gränsövergångarna för både resenärer utan visum och innehavare av visum för kortare vistelser.
Medborgare utanför EU, inklusive turister och affärsresenärer, kommer att få sina biometriska data registrerade när de reser in i eller ut ur Schengenområdet.
När en resenär från ett land utanför EU besöker EU för första gången måste han eller hon registrera personuppgifter, pass och biometriska uppgifter inför en gränskontrolltjänsteman.
Den inledande biometriska registreringen kommer att öka handläggningstiden för resenärer, särskilt vid de välbesökta gränsövergångarna mellan Storbritannien och EU.
Detta kan leda till längre väntetider vid gränskontrollerna, särskilt under de inledande stadierna av genomförandet.
EU försäkrar dock att systemet kommer att bidra till att påskynda processen på lång sikt.
I ett uttalande nyligen betonade kommissionär Johansson EES betydelse för moderniseringen av Europas gränser.
”Entry/Exit-systemet är en viktig komponent i våra ansträngningar att göra Schengenområdet säkrare och effektivare”, sade hon.
Ökad säkerhet och effektivitet
EES kommer att möjliggöra bättre hantering av resenärer i EU och hjälpa till att identifiera säkerhetshot och personer som stannar längre än de har visum.
Genom att ha ett centraliserat system som spårar alla in- och utpasseringar kan myndigheterna lättare identifiera dem som kan utgöra ett hot mot den allmänna säkerheten.
Systemet kommer också att göra det lättare att upptäcka falska resehandlingar och bidra till att bekämpa illegal invandring.
En annan viktig fördel är den effektivitet som detta medför för gränsförvaltningen.
Automatiserade system som EES kan bearbeta stora mängder data snabbare än manuella kontroller.
Detta kommer också att minska belastningen på gränsvakterna och påskynda flödet av resenärer.
Detta är särskilt viktigt för välbesökta flygplatser och landövergångar, där förseningar kan orsaka betydande störningar.
Utmaningar och förberedelser inför EES-lanseringen
Trots fördelarna har lanseringen av EES inte varit helt problemfri och har drabbats av flera förseningar.
Detta berodde delvis på tekniska svårigheter och behovet av att säkerställa att alla medlemsländer var redo att genomföra de nya förfarandena.
EU har haft ett nära samarbete med de nationella regeringarna för att säkerställa en smidig övergång till det nya systemet.
Gränskontrollmyndigheterna i EU genomgår EES-utbildning för att bekanta sig med ny teknik och nya rutiner.
EU har också investerat i att uppgradera gränsinfrastrukturen så att den kan anpassas till det nya systemet.
Många experter inom rese- och transportbranschen oroar sig dock för att EES kan leda till stora störningar och kaos i resandet.
Detta innebär långa köer vid terminaler med begränsat utrymme, långa väntetider för bilar och bussar och en massiv trafikstockning.
Förseningarna väntas bli värre vid vältrafikerade gränser mellan Storbritannien och EU, till exempel Dovers hamn, kanaltunneln och St Pancras-terminalen i London.
Storbritannien har bett EU om en sexmånaders mjukstartsperiod som gör det möjligt för EU:s gränskontrolltjänstemän att avbryta EES-operationerna när köerna blir ohanterliga.
Storbritannien planerar att utöka verksamheten för de franska gränskontrollanterna i Dovers västra hamn för att underlätta EES-kontrollerna.
Många är också rädda för att det relativt oprövade systemet kan orsaka fler resestörningar om det inte fungerar, på samma sätt som vid fel på elektroniska grindar.
Framtidsutsikter efter EES-lanseringen
Lanseringen av EES är en del av EU:s bredare strategi för att förbättra gränsförvaltningen och säkerheten.
Systemet kommer att integreras med andra EU-databaser, t.ex. informationssystemet för viseringar (VIS) och Schengens informationssystem (SIS).
Detta kommer att ge EU:s medlemsstater en heltäckande bild av vilka som reser in i och ut ur regionen.
I framtiden kommer EU att införa det europeiska systemet för reseinformation och resetillstånd(ETIAS).
ETIAS-systemet kommer att kräva att viseringsfria resenärer skaffar tillstånd innan de reser till Schengenområdet.
ETIAS kommer att lanseras 2025 och kommer att samarbeta med EES för att ytterligare stärka gränssäkerheten.
Resenärer som planerar att besöka Europa efter den 10 november och under de kommande 12 månaderna bör förbereda sig på förändringarna.