Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Schengenområdet med flyg och båt i mars 2024

| januari 8, 2024
Bulgarien och Rumänien ansluter sig till Schengenområdet med flyg och båt i mars 2024

Europeiska unionens (EU) råd har officiellt meddelat att Bulgarien och Rumänien kommer att ansluta sig till Schengenområdet med flyg och båt från och med den 31 mars 2024.

Detta beslut är en viktig framgång för båda länderna, eftersom det innebär deras efterlängtade inträde i Schengenområdet.

”Jag är mycket glad över att de interna kontrollerna för luft- och sjöfart mellan Bulgarien och Rumänien och de andra Schengenländerna kommer att vara ett minne blott 2024, efter 12 års förhandlingar”, sade Fernando Grande-Marlaska Gómez, Spaniens inrikesminister, i ett pressmeddelande.

Han tillade: ”Vi fortsätter därmed att bygga ett allt bredare och starkare område med fri rörlighet.”

Bulgarien och Rumänien blev medlemmar i Europeiska unionen 2007. Korruption och problem med gränssäkerheten har dock hindrat dem från att bli medlemmar i Schengenområdet.

De senaste förbättringarna av ländernas gränssäkerhetspolitik banade väg för godkännandet av deras införlivande.

Bulgariens tillgång till Schengens informationssystem

Avtalet, som offentliggjordes den 30 december, säkerställer Bulgariens fulla deltagande i Schengens informationssystem (SIS), en viktig komponent för landets integration.

Schengens informationssystem (SIS) är ett omfattande system för informationsutbyte som hjälper till att hantera säkerheten och de europeiska gränserna.

Det finns inga inre gränser mellan Schengenländerna. SIS är ett viktigt verktyg för myndigheter inom gränskontroll, invandring, polis, tull och rättsväsende i EU och de associerade Schengenländerna.

Slut på gränskontroller mellan Bulgarien, Rumänien och Schengenländerna

Från och med den 31 mars 2024 kommer personer inte längre att kontrolleras vid de inre luft- och sjögränserna mellan Bulgarien och Rumänien. Detsamma gäller för andra EU- och Schengenmedlemsländer.

Det gemensamma reseområdet Schengen omfattar de 23 EU-länderna och angränsande länder som Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.

Denna förändring sammanfaller med det vinter/sommarschema som fastställts av International Air Transport Association (IATA).

Rådet förväntas besluta att fastställa ett datum för att avskaffa kontrollerna vid de inre landgränserna.

Det arbetar för närvarande för att uppnå enhällighet när det gäller att avskaffa personkontroller vid de inre landgränserna.

Att avskaffa landgränser kräver ett enhälligt beslut

Efter att ha säkrat tillgången till luft- och sjöfart kommer Rumänien och Bulgarien att förhandla om fullt medlemskap i Schengen, inklusive landgränser.

För detta krävs att EU-rådet enhälligt beslutar att avskaffa de inre landgränserna.

Det är viktigt för rådet att beakta tekniska, operativa och samarbetsrelaterade faktorer längs dessa gränser.

Detta kommer att innebära ytterligare samtal med Österrike och Europeiska kommissionen 2024.

Österrike har begärt en ökad säkerhetsnärvaro vid Bulgariens gräns mot Turkiet och Rumäniens gräns mot Serbien.

Syftet är att stärka skyddet mot irreguljär migration.

Båda anses vara viktiga vägar för asylsökande från konfliktdrabbade områden som Syrien och Afghanistan som försöker ta sig in i Europa.

Bulgariens premiärminister sade att EU-kommissionen gått med på att ge stöd för att bättre skydda EU:s yttre gränser mot Turkiet och Serbien.

Den potentiella lättnaden av markkontrollen skulle kunna gynna Bulgarien och Rumänien ekonomiskt. Det skulle kunna bana väg för en smidigare kommersiell trafik och kortare väntetider vid gränserna.

Utvidgat Schengenområde, ETIAS och EES

Att Bulgarien och Rumänien nu ingår i Schengenområdet gör det lättare för korttidsbesökare från EU att resa dit med flyg eller båt.

Långtidsboende i Bulgarien och Rumänien, inklusive digitala nomader, studenter och invandrarfamiljer, kommer nu också att få det lättare att röra sig fritt inom Europa.

Införandet av Bulgarien och Rumänien ligger i linje med implementeringen av det nya digitala tillståndssystemet, European Travel and Information and Authorization (ETIAS).

I mitten av 2025 måste alla utländska medborgare som är undantagna från viseringskravet ha ett ETIAS-intyg innan de reser till Schengenområdet.

Syftet med tillståndet att resa i förväg är att underlätta resandet och stärka säkerhetsåtgärderna inom Schengenområdet.

Utvidgningen av Schengenområdet och genomförandet av nya säkerhetsåtgärder syftar till att skapa en balans mellan att underlätta den fria rörligheten och att utöva kontroll över invandringen.

Förutom Etias kommer EU också att lansera sitt nya automatiserade gränssystem, Entry/Exit System (EES), i oktober 2024.

Istället för att stämpla passen vid ankomsten till gränsen kommer in- och utresesystemet att registrera in- och utresor elektroniskt.

EES kommer att upptäcka falska identiteter och pass och registrera nekade inresor.

Det kommer att göra det lättare att identifiera dem som saknar tillstånd att resa in och som har stannat för länge i Schengenområdet.

Rådet förväntas införa ytterligare politiska justeringar när EU strävar efter ett enhetligt och gränslöst reseområde.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *