Brittiska premiärministern ”fast besluten” att behålla gränskontrollerna i Calais trots franska tjänstemäns kritik

| december 9, 2024
Foto av Alex Vasey via Unsplash

Storbritanniens premiärminister, Sir Keir Starmer, insisterar på att behålla brittiska gränskontroller i Calais i Frankrike.

Detta sker efter att franska borgmästare från städer i norr uppmanat sin regering att skrota avtalet som tillät det.

Borgmästarna nämner Storbritanniens förvärrade migrantkris med dess ineffektiva asylsystem och misslyckande med att ta itu med illegalt arbete.

Le Touquet-avtalet och gränskontrollerna i Calais

Enligt Le Touquet-avtalet kan brittiska gränspoliser genomföra immigrationskontroller i Calais innan passagerare korsar Engelska kanalen.

Detta arrangemang, som kallas ”juxtaposerade kontroller”, undertecknades 2003 och är utformat för att förenkla gränsförvaltningen och öka säkerheten.

Franska borgmästare i norra Opalkusten, inklusive Calais och 14 andra, hävdar dock att arrangemanget på ett orättvist sätt flyttar bördan till deras städer.

Detta gör att lokala franska myndigheter måste hantera det växande antalet migranter som försöker ta sig till Storbritannien.

Calais borgmästare Natacha Bouchart har varit särskilt högljudd och sagt: ”Vi måste komma till rätta med britterna, det räcker.”

Franska borgmästares växande frustration

Brittiska premiärministern "fast besluten" att behålla gränskontrollerna i Calais trots franska tjänstemäns kritik
Bild med tillstånd av Radek Homola via Unsplash

Koalitionen av franska borgmästare har krävt att Le Touquet-avtalet ska omförhandlas eller avskaffas helt.

Gruppen, som leds av Calais borgmästare Natacha Bouchart, har anklagat Storbritannien för hyckleri eftersom landet vill stoppa båtöverfarterna samtidigt som man tar emot nästan 70 procent av de illegala migranterna.

I ett gemensamt uttalande kritiserade borgmästarna Storbritannien för vad de anser vara landets misslyckande med att hantera den illegala migrationen.

Påståendet att Storbritanniens långsamma asylprocess och politik för illegalt arbete uppmuntrar migranter att samlas i norra Frankrike.

De hänvisade till Storbritanniens misslyckande med att slå ner på olaglig anställning av papperslösa arbetare, vilket fungerar som en ”pull-faktor” för migranter.

Denna situation har lett till överfulla läger som belastar närliggande städers lokala resurser.

Som svar på detta har de franska borgmästarna uppmanat till att upprätta ”humanitära center” långt från den franska kusten.

De uppmanar Storbritannien att upprätta ”lagliga vägar” för migranter att korsa kanalen för att undvika att ge bränsle åt människosmugglande ligor.

I år har mer än 33.000 migranter hittills korsat kanalen illegalt, vilket redan är fler än under hela 2023.

Dessutom har cirka 60 personer dött när de försökt ta sig över gränsen sedan början av året.

Underleverantörer till franska tjänstemän för att skydda brittiska gränser

Under den konservativa regeringen undertecknade Storbritannien ett avtal på 500 miljoner pund för att finansiera fransk polis på stränderna för att motverka olagliga övergångar.

Inledningsvis minskade de lyckade försöken med en tredjedel, men de har nu ökat markant med 20 procent sedan förra året.

Bruno Retailleau, Frankrikes nya inrikesminister, sade att Storbritannien inte längre kan ”lägga ut” gränssäkerheten för kanalen på Paris.

Han anklagade Brexit för att ha skadat invandringssamarbetet mellan Storbritannien och Frankrike. Han sa att de är redo för en ”kraftmätning” om gränssäkerheten.

”Jag hoppas att det inte kommer att gå så långt, men vi måste förändra den här relationen”, säger Retailleau enligt The Telegraph.

Han uppmanade till ett omfattande avtal mellan Storbritannien och Europeiska unionen (EU) inför sitt möte med inrikesminister Yvette Cooper den 9 december.

Retailleau sade att omförhandlingarna inte bör handla om pengar utan om hur effektiva strategierna för att stoppa olagliga övergångar är.

”Frankrike kan inte ta itu med denna fråga ensamt. Storbritannien måste spela sin roll fullt ut, liksom våra europeiska partner”, förklarade den franska ministern.

Premiärminister Starmer står fast vid att gränskontrollerna i Calais ska behållas

Trots kraven på att avskaffa den insisterar Storbritanniens premiärminister Starmer på att det nuvarande arrangemanget måste finnas kvar.

Han sade att kontrollerna är avgörande för Storbritanniens gränssäkerhet och för en effektiv migrationshantering.

”Jag tar upp detta med de franska myndigheterna eftersom det är en mycket viktig bestämmelse”, sade han enligt en rapport från BBC.

Starmer betonade sin oro och tillade att han är ”fast besluten att se till att vi får kontrollerna där vi behöver dem”.

Storbritanniens inrikesminister Cooper erkände att landet behövde mer beslutsamma åtgärder mot illegalt arbete.

Hon konstaterade att när den nya Labourregeringen tillträdde hade antalet migranter som passerade gränsen redan ökat avsevärt.

Humanitära frågor

Brittiska premiärministern "fast besluten" att behålla gränskontrollerna i Calais trots franska tjänstemäns kritik
Bild med tillstånd av Ahmed Akacha via Pexels

Många migranter som flyr från krig eller fattigdom bor i provisoriska läger runt Calais medan de väntar på en chans att korsa kanalen.

Förhållandena i dessa läger är ofta mycket svåra, med begränsad tillgång till grundläggande förnödenheter och frekventa polisräder.

Fransk polisövervakning har tvingat smuggelbåtarna att sprida ut sig längre längs kusten och starta från nya stränder för att undvika upptäckt.

Denna taktik har fått migranterna att ta längre och farligare vägar, vilket ökar deras risk att dö.

Humanitära grupper och välgörenhetsorganisationer för flyktingar har uppmanat båda regeringarna att prioritera migranternas välbefinnande.

De krävde också att det skulle skapas säkra och lagliga vägar för asylsökande att komma till Storbritannien från Frankrike.

Detta har dock avvisats av Labourregeringen, enligt en rapport från The Independent.

Nästa steg

Denna fråga har varit en vädjan om mer samarbete i hela Europa för att hantera migrationsströmmarna mer effektivt.

Detta omfattar inte bara gränsförvaltning utan också att ta itu med de grundläggande orsakerna till migration i migranternas hemländer.

Den brittiska regeringen har lovat att påskynda asylprövningen och införa strängare åtgärder mot olaglig anställning.

Starmer har lovat att minska antalet migranter som passerar genom att rikta in sig på de kriminella gäng som underlättar resorna.

Storbritannien harinvesterat 150 miljoner pund under två år för att finansiera sitt nya Border Security Command (BSC) för att leda och uppnå detta mål.

Man har också tecknat avtal med länder för att hindra människor från att överhuvudtaget lämna sina egna länder.

Home Office genomför också en stor insats mot arbetsgivare som bryter mot reglerna för arbetsvisum och missbrukar andra visumregler.

I takt med att spänningarna ökar måste både Storbritannien och Frankrike hitta ett sätt att balansera sina säkerhetsintressen med humanitära åtaganden.

Det är inte troligt att Storbritannien kommer att överge sina gränskontroller i Calais, eftersom Le Touquet-avtalet fortfarande är en viktig del av den brittiska gränspolitiken.

Förhandlingarna kan komma att inriktas på att ge mer ekonomiskt stöd till franska myndigheter eller att öka samarbetet i kampen mot illegalt arbete.