Brittiska husägare i Frankrike uppmanas att stödja lagförslag om lättnader i 90-dagarsregeln

| november 30, 2023
Brittiska husägare i Frankrike uppmanas att stödja lagförslag om lättnader i 90-dagarsregeln

Brittiska fritidshusägare i Frankrike uppmanas att stödja ett lagförslag som gör det möjligt för dem att bo kvar i sina franska bostäder under längre perioder.

Frankrike betraktar personer som ägare till fritidshus om deras primära bostad ligger utanför landet men de äger fastigheter i Frankrike.

Den 14 november 2023 godkände den franska senaten ett tillägg som tillåter brittiska medborgare som äger fastigheter i Frankrike att vistas i landet i mer än 90 dagar inom en 180-dagarsperiod.

Brittiska fastighetsägare i Frankrike uppmanas att skriva till den franska parlamentsledamot där deras hem är beläget och uttrycka sitt stöd, rapporterar Connexion Frankrike .

Senaten lyckades lägga till den ”automatiska rätten till visum för längre vistelse” som en artikel i Frankrikes invandringslag. Den nationella konstituerande församlingen kommer att debattera frågan den 11 december 2023.

Om lagen träder i kraft kommer brittiska fritidshusägare att kunna bo kvar i sina franska hem i mer än tre månader utan att behöva ansöka om det formellt.

Detta innebär att brittiska fastighetsägare i Frankrike inte skulle behöva gå igenom någon ansökningsprocess eller kräva klistermärken i sina pass.

De kan helt enkelt visa franska gränsmyndigheter dokument som styrker brittiskt medborgarskap och bostadsägande i Frankrike.

Inverkan på förbindelserna mellan Storbritannien och Frankrike

Den franska senatorn Martine Berthet lade fram lagförslaget för att erkänna de svårigheter som många brittiska ägare av fritidshus möter och dess inverkan på Frankrikes ekonomi.

I lagförslaget nämndes svårigheter, såsom fel på webbplatsen och begränsad tillgänglighet till visumtider, som faktorer som påverkar brittiska ägare av fritidshus.

Enligt Frankrikes nationella institut för statistik och ekonomiska studier, Insee, finns det 86 000 franska fastigheter som ägs av brittiska medborgare.

En undersökning från Connexion visade också att de flesta av de 1 300 fritidshusägarna i Frankrike spenderar omkring 3 000 euro per månad i Frankrike. Många uttryckte att de gärna skulle vilja besöka sina franska hem oftare.

”Antagandet av ändringsförslaget visar den vikt som senaten fäster vid de fransk-brittiska förbindelserna”, sade senator Berthet.

Hon hoppas att de andra parlamentsledamöterna kommer att gå med på att behålla det föreslagna tillägget i invandringslagen.

Invandringslagar efter brexit

Många brittiska medborgare köpte fastigheter i Frankrike innan Storbritannien beslutade att lämna Europeiska unionen (EU).

Före januari 2020 kunde de fortfarande besöka sina franska hem i upp till ett halvår eller sex månader utan visumformaliteter.

Efter Storbritanniens utträde ur EU får brittiska medborgare inte längre vistas i något land i Schengenområdet i mer än 90 dagar under en 180-dagarsperiod.

Den nuvarande begränsningen innebär också att brittiska medborgare inte kan besöka andra EU-länder om de redan har bott 90 dagar i sitt eget hem i Frankrike.

De som vill tillbringa fler dagar i Frankrike eller något annat land i Schengenområdet måste nu ansöka om visum eller uppehållstillstånd.

Dessa formaliteter innebär längre och mer komplicerade förfaranden, som också kan innebära att man måste ansöka om visum för varje långtidsvistelse.

Å andra sidan förblev den brittiska immigrationslagen densamma. Det ger alla besökare från EU-länder rätt att besöka England, Wales, Skottland och Nordirland i upp till sex månader.

Möjliga komplikationer av att lätta på 90-dagarsregeln

Frankrike har befogenhet att fastställa sina egna bestämmelser om visum och uppehållstillstånd för sitt territorium.

Om ändringsförslaget blir lag kan det dock skapa ett prejudikat bland andra EU-länder.

90-dagarsregeln är en EU-politik. Därför måste alla 28 EU-länder rösta om att ändra regeln för att den ska kunna antas officiellt.

Förslaget har redan väckt uppståndelse. Det finns rapporter om att den spanska regeringen vill ge brittiska semesterfirare samma undantag.

Det finns också kommande obligatoriska resetillstånd och tillstånd mellan Storbritannien och EU.

År 2024 förväntar sig Storbritannien att alla visumfria resenärer, t.ex. fransmän och medborgare i andra EU-länder, ska få ett elektroniskt resetillstånd (ETA) för korta vistelser på upp till sex månader.

I mitten av 2025 kommer EU att kräva att visumbefriade medborgare, som britterna, har ett europeiskt system för reseuppgifter och resetillstånd (ETIAS) för korta besök i Schengenområdet. 90-dagarsregeln kommer att förbli oförändrad.

UK ETA är giltigt för flera korta vistelser inom två år. Under tiden kommer ETIAS att vara bra för många korta besök inom tre år.

Dessa system syftar till att förbättra säkerhetsåtgärderna och göra det lättare för viseringsbefriade resenärer att besöka Storbritannien, Frankrike och andra EU-länder.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *