Resenärer kan snart behöva betala mer för visum för kortare vistelser inom Schengenområdet.
Europeiska kommissionen lade fram ett förslag om att öka kostnaderna för ansökningar om Schengenvisum.
En Schengenvisering är ett tillstånd för kortare vistelse som tillåter resor inom Schengenområdet i upp till 90 dagar inom 180 dagar.
Schengenområdet omfattar 27 medlemsstater i Europeiska unionen (EU) och grannländerna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein, som har avskaffat inre gränskontroller.
Kommissionen rekommenderade också att visumavgifterna skulle höjas ännu mer för länder som visar ”otillräckligt samarbete i fråga om återtagande”.
Återtagande handlar om att ta emot personer som har utvisats från medlemsländer och som vill återvända.
Dessutom sa kommissionen att externa leverantörer av Schengenviseringstjänster kommer att få ta ut en högre avgift.
Hur mycket ökar avgifterna för Schengenvisum?
Kommissionen föreslog att avgifterna för Schengenviseringar skulle höjas från 80 euro till 90 euro för vuxna och från 40 euro till 45 euro för barn.
För länder som inte samarbetar när det gäller att ta tillbaka utvisade medborgare från medlemsländerna skulle visumavgifterna öka från 120 euro till 135 euro och från 160 euro till 180 euro.
De föreslagna högre avgifterna kommer också att påverka det maximala belopp som externa leverantörer kan ta ut för viseringsansökningar på medlemsländernas vägnar.
Vanligtvis tar de ut upp till hälften av standardavgiften. Detta belopp skulle öka från 40 euro till 45 euro.
Samtidigt kommer avgiften för Schengenvisum för förlängningar att ligga kvar på 30 euro.
Varför EU höjer avgifterna för visum för kortare vistelser
EU-kommissionen bedömer behovet av nya avgifter vart tredje år utifrån ”objektiva kriterier”.
Som skäl för årets höjning angavs den ”unionsomfattande inflationstakten och utvecklingen av lönerna för medlemsstaternas statstjänstemän”.
Enligt utkastet diskuterade Schengenländernas experter en översyn av viseringsavgifterna vid ett möte i december 2023.
Den rapporterade att en ”överväldigande majoritet” stödde höjningen av avgiften för Schengenvisum.
Kommissionen presenterade utkastet den 2 februari och det kommer att vara öppet för synpunkter fram till den 1 mars 2024.
Därefter kan kommissionen anta förordningen, som träder i kraft 20 dagar efter det att den har offentliggjorts i Europeiska unionens officiella tidning.
Kostnader för ansökningar om besöksvisum i andra länder
EU-kommissionen sade att de föreslagna höjda Schengenvisumavgifterna fortfarande är ”relativt låga” jämfört med andra länder.
Avgiften för de vanligaste typerna av icke-invandrarvisum i USA, inklusive turist-, affärs-, student- och utbytesvisum, är 185 USD.
I Kanada kostar ett besöksvisum CA$100 plus $85 för biometri, medan Australien tar ut AU$190.
Storbritannien (UK) hade också höjt visumavgifterna 2023. Ett Standard Visitor-visum kostar nu 115 GB£.
Den brittiska regeringen höjde även andra visumavgifter, där arbetsvisum och andra visum ökade med 15%, familjevisum, bosättning och medborgarskap ökade med 20% och studentvisum ökade med 35%.
Visumsökande i Storbritannien måste också betala en förhöjd immigration health surcharge (IHS) som infördes i februari i år.
Ansökningar om Schengenvisering online
I december 2023 antog EU den nya lagstiftningen för att digitalisera ansökningsprocessen för Schengenvisum.
Detta kommer att underlätta övergången till den nya plattformen för ansökan om Schengenvisum, Europeiska unionens plattform för viseringsansökningar (EU VAP), 2026.
Med EU VAP kommer endast förstagångssökande, de med felaktiga biometriska data och de med nya resehandlingar att behöva delta i personliga möten.
Alla andra viseringssökande kan använda EU VAP för att fylla i ansökan, svara på reserelaterade frågor och ladda upp de dokument som krävs.
De kan också betala avgifterna för Schengenvisum online via en EU VAP-ansluten gateway.
Plattformen kommer automatiskt att vidarebefordra visumansökningar till relevanta medlemsländer för behandling och överföra betalningar i enlighet med detta.
Om det inte går att betala elektroniskt online kan konsulat eller auktoriserade visumcenter ta ut avgifterna.
Resenärer kommer också att uppdateras elektroniskt om sin visumstatus.
Kostnader för resetillstånd för medborgare utan visum
EU håller också på att införa ett nytt elektroniskt system för resetillstånd för medborgare utan visum.
EU lanserar det europeiska systemet för resetillstånd (ETIAS) i två faser med start i mitten av 2025.
Utländska medborgare som inte behöver visum för korta resor till EU:s Schengenområde behöver ett ETIAS-intyg före resan. Detta gäller även brittiska medborgare.
ETIAS liknar Storbritanniens nya elektroniska resetillstånd (UK ETA) för viseringsbefriade medborgare, vilket inkluderar EU-medborgare.
En ETIAS-ansökan kostar 7 euro styck och är giltig i tre år. Å andra sidan kostar UK ETA £10 att ansöka om och kommer att vara giltigt i två år.