I november 2024 registrerade Storbritannien (UK) det lägsta antalet visumansökningar för kvalificerade arbetstagare sedan januari 2022.
Detta enligt en rapport från The Standard baserad på de senaste uppgifterna från inrikesministeriet.
Antalet ansökningar om visum för kvalificerade arbetare i november 2024 uppgår till endast 4 100, vilket innebär en kraftig nedgång från tidigare år.
Detta har lett till oro för arbetskraftsbrist inom nyckelsektorer som sjukvård och byggverksamhet, som i hög grad är beroende av utländsk arbetskraft.
Ansökningar om visum för kvalificerade arbetare är de lägsta på två år
Ansökningarna om visum för kvalificerade arbetare i november 2024 visar en minskning med 33 procent från de 6.100 ansökningar som registrerades under samma månad förra året.
Visum för vård- och omsorgspersonal – en viktig undergrupp av kategorin kvalificerade arbetstagare – minskade ännu mer dramatiskt.
Endast 1.900 sjukvårdsrelaterade visumansökningar lämnades in, jämfört med nästan 10.000 under samma period 2023.
Denna minskning är särskilt oroande för National Health Service (NHS), som länge har varit beroende av internationella yrkesverksamma för att fylla personalbrister.
Byggbranschen, som är en annan stor arbetsgivare för kvalificerad utländsk arbetskraft, har också påverkats avsevärt.
Många byggprojekt över hela landet är nu försenade på grund av brist på kvalificerad arbetskraft, vilket försvårar planerna på att lösa Storbritanniens bostadskris.
Orsaker till minskningen av antalet ansökningar
Minskningen av antalet visum beror på den invandringspolitik som tillkännagavs i december 2023 och som infördes under första halvåret 2024.
Dessa nya regler har gjort det svårare för många utländska arbetstagare att kvalificera sig för visum.
Högre lönetrösklar
Det brittiska invandringssystemet kräver att kvalificerade arbetstagare uppnår en miniminivå för årslön.
I april 2024 höjde regeringen detta från 26.200 £ till 38.700 £, vilket påverkade de löpande priserna för andra roller.
Home Office ersatte också Shortage Occupation List med den nya Immigration Salary List (ISL).
Det gör att arbetsgivare kan prioritera att anställa lokal arbetskraft framför att betala mindre för utländsk arbetskraft inom bristyrken.
Många jobb inom hälso- och sjukvården och byggbranschen har svårt att uppfylla de nya lönetrösklarna och -nivåerna, vilket gör det svårare för arbetsgivare att sponsra arbetstagare.
Ändrade visumregler för vård- och omsorgspersonal
Den brittiska regeringen har också infört nya åtgärder för att hantera viseringsvägen för vård och omsorg.
I mars 2024 måste vårdföretag som planerar att anställa migrerande arbetstagare registrera sig hos Care Quality Commission. (CQC)
Denna förändring syftar till att hjälpa till att stävja och förhindra utnyttjande av arbetstagare och övergrepp inom sektorn.
Vård- och omsorgspersonal får nu inte heller ta med sig anhöriga till Storbritannien.
Denna förändring kan uppmuntra vård- och omsorgspersonal att arbeta i Storbritannien när de är borta från sina familjer.
Ökande kostnader för visum
Kostnaden för att få ett brittiskt visum har stigit kraftigt, särskilt när man räknar in tilläggsavgifter för sjukvård och anhöriga.
I februari 2024 höjdes den årliga tilläggsavgiften för invandrarhälsa (IHS) från 624 £ till 1 035 £ för vuxna.
IHS-avgiften för barn under 18 år, studenter och sökande till Youth Mobility Scheme (YMS) höjdes från 470 £ till 776 £ per år.
För många potentiella sökande gör den ekonomiska bördan alternativen till andra länder som Kanada eller Australien mer attraktiva.
Global konkurrens
Storbritannien möter ökad konkurrens från andra länder som erbjuder mer förmånliga visumvillkor.
Till exempel har Kanada nyligen infört nya program för att påskynda ansökningar från kvalificerade arbetstagare.
Denna typ av migrantarbetarvänliga program kan locka sökande som kanske tidigare har övervägt Storbritannien.
Påverkan på sjukvårds- och byggsektorerna
Nedgången i antalet ansökningar om visum för kvalificerade arbetstagare har särskilt påverkat hälso- och sjukvårdssektorn.
NHS, som förlitar sig på utlandsrekrytering för att tillsätta tusentals lediga tjänster varje år, kämpar redan för att möta efterfrågan.
Arbetsgivare inom sjukvården beskrev situationen som ”djupt oroande” och menade att det skulle vara omöjligt att upprätthålla tjänster utan utländsk personal.
NHS har varit under enorm press, och minskningen av visumansökningar bidrar bara till utmaningarna.
Byggbranschen känner också av de nya visumreglerna för att anställa utomeuropeiska arbetare.
Förseningar i stora byggprojekt, inklusive bostadsprojekt, har väckt farhågor hos branschledare.
Bostadsminister Matthew Pennycook erkände problemet men förblev optimistisk.
”Vi tittar inte på att lätta på restriktionerna, men vi kommer att vara beroende av en del utländsk arbetskraft i det här området, delvis som ett resultat av den förändring som gjordes av den tidigare regeringen”, sade han till LBC.
Regeringen har också anslagit 140 miljoner pund för att etablera utbildningshubbar för att främja lärlingsutbildningar och höja kompetensen hos hushållsarbetare.
”Vi måste göra mer för att utbilda våra egna medarbetare så att de kan arbeta i den här [building] branschen”, tillade Pennycook.
Kritik mot visumreglerna för migrerande kvalificerade arbetstagare
Regeringen har upprepade gånger betonat vikten av att minska beroendet av utländsk arbetskraft.
Kritiker menar dock att den nuvarande politiken inte är tillräckligt flexibel för att hantera omedelbar arbetskraftsbrist.
Många inom hälso- och sjukvårdssektorn uttryckte oro över de långsiktiga effekterna av att begränsa kvalificerad migration.
De hävdar att utvecklingen av en inhemsk arbetskraft inte löser sektorns nuvarande och omedelbara problem.
Andra experter har efterlyst tillfälliga lättnader i lönetrösklar och visumkrav för att locka fler arbetstagare, särskilt inom kritiska sektorer.
På samma sätt har företag inom bygg- och infrastruktursektorn uppmanat regeringen att se över sin invandringsstrategi.
Framtiden för internationella kvalificerade arbetstagare i Storbritannien
Nedgången i antalet ansökningar om visum för kvalificerade arbetare visar Storbritanniens pågående kamp för att balansera invandringskontroller med arbetsmarknadens behov.
Statliga initiativ för att bygga vidare på kompetensutveckling och utbilda hushållsanställda är en investering på lång sikt.
Branschexperter inom de mest drabbade sektorerna varnar dock för att den rådande bristen kräver omedelbara åtgärder.
Regeringen har hört liknande uppmaningar från utbildningssektorn som brottas med den kraftiga nedgången i antalet internationella studenter.
Ansökningarna om studentvisum har också sjunkit kraftigt i år, särskilt under de viktiga månader som påverkar nästa års inskrivning.
Detta har förklarats med nya regler som förbjuder medtagande av anhöriga och byte till arbetsvisum tills de är klara med sina kurser.
Den nya Labourregeringen har bekräftat dessa nya viseringsregler som den tidigare konservativa regeringen införde.
Storbritanniensrekordhöga nettomigration för det år som slutar i juni 2023 kommer sannolikt att leda till att dessa begränsningar kvarstår.