Hur Storbritanniens nya ETA för Bath kommer att påverka resenärer

Staden Bath, som romarna grundade som en kurort, blev under medeltiden en viktig knutpunkt för ullhandeln. Under George III på 1700-talet förvandlades staden till en förnäm stad med palladianska nyklassicistiska byggnader som på ett vackert sätt kompletterade de romerska baden. Romarna utnyttjade de närliggande naturliga varma källorna som ett termalbad när de grundade staden Bath i sydvästra England under det första århundradet e.Kr.

Bath blev en viktig knutpunkt för ullindustrin under medeltiden. Men under George I, II och III:s regeringar på 1700-talet utvecklades staden till en elegant spastad som var känd för sin litteratur och konst. Baths historia som kurort började med de romerska ruinerna, som omfattar några av de mest välkända och betydelsefulla romerska strukturerna norr om Alperna, inklusive templet Sulis Minerva och badkomplexet[1].

De romerska baden

Enligt en myt grundades Bath omkring 860 f.Kr. på grund av att prins Bladud, kung Lears far, drabbades av spetälska. Han tvingades ta hand om grisar och förbjöds att besöka domstolen. Grisarna hade också hudåkommor som förbättrades efter att ha vadat i varm lera. Prins Bladud följde deras exempel och fick också behandlingen och blev frisk. Senare besteg han tronen och grundade Bath.

Det är okänt exakt när Bath-källornas läkande krafter upptäcktes. Romarna, som byggde ett tempel i närheten omkring år 50 e.Kr. var utan tvekan medvetna om dem. Den keltiska guden Sul och den romerska läkekonstens gudinna Minerva hedrades i templet. (Romarna tillägnade det båda gudarna för att vinna över alla.) Dessutom byggde de offentliga bad som hämtade vatten från de varma källorna. Vattnet i Sul kallades Aquae Sulis. Ett dike och en jordvall byggdes runt de romerska baden under det andra århundradet. Ovanpå den fanns troligen en palissad av trä[1].

Klimatet i Bath

Från juni till slutet av september kan turisterna njuta av sommarsolen och se Baths arkitektur från Regency-eran: kaféerna är välbesökta, gatuartister och underhållare livar upp gatorna, blommorna i parken står i full blom, båtar kryssar fram på den glittrande floden och stadens karakteristiska tegelverk glänser i all sin prakt. Jane Austen-festivalen, som tar över staden i september, erbjuder en litterär inblick i Baths historia. Dessutom gör de olika oberoende butikerna och boutiquerna Bath till en populär plats för fönstershoppare under tiden fram till jul.[2]

Fysisk geografi över Bath

Bath ligger på stranden av floden Avon i en naturlig arena av höga kullar. Staden byggdes av lokal kalksten, vilket gör den estetiskt särpräglad. Många av gatorna och torgen ritades av John Wood, den äldre, och staden växte i popularitet och befolkning under 1700-talet. Mer byggnation gjordes under 1800-talet och efter Bath Blitz under andra världskriget. Bath införlivades i grevskapet Avon 1974. Sedan Avon upplöstes 1996 har staden fungerat som huvudort för Bath och North-East Somerset[5].

Baths georgianska rötter i Royal Crescent

https://goo.gl/maps/qjjJ5H3oJaro37z98

Baths välbevarade georgianska arkitektur lockar turister från hela världen. Museum of Bath Architecture är en unik anläggning som ligger i ett före detta privat kapell och ger en inblick i hur klassisk design påverkade stadens arkitektur. Här finns också Bath Model, en fantastisk arkitektonisk modell av den medeltida stadskärnan i skala 1:500.[4]

Klostret Bath

https://goo.gl/maps/zF7qTo83hADGPUhU6

Bath Abbey, den gotiska katedralen för biskopen av Bath och Wells, grundades år 1499. Enligt mytologin byggdes den efter att biskopen Oliver King drömt om änglar som klättrade upp och ner för trappor till och från himlen. Han hörde också en röst som sa till honom att kronan skulle plantera ett olivträd och att monarken skulle bygga om kyrkan[4].

Pulteney-bron

https://goo.gl/maps/GJHFwrPv2247VvNz6

Pulteney Bridge, ett av Baths mest berömda arkitektoniska verk, är en av få broar med byggnader ovanför som fortfarande finns kvar. Den färdigställdes 1774 för att förbinda centrala Bath med obebyggd mark på andra sidan floden Avon och anses vara en av de mest ikoniska broarna i världen, och den spelade en roll i filmatiseringen av Les Misérables.[4]

Thermae Bad Spa

https://goo.gl/maps/UdaGwpoRmKQs7iUc9

Byggnaden är en blandning av en modern byggnad med glasfasad som stod klar 2006 och historiska strukturer från den georgianska eran. New Royal Bath, det huvudsakliga badområdet, har en spektakulär utomhuspool på taket, en inomhuspool, två varma bad, två ångbastur och en iskammare. Det ursprungliga ”varma badet” från 1700-talet och hälsorummet vid trädgårdssidan är också intressanta platser[4].

Den nya brittiska ETA för Bath

Storbritannien meddelade att man snart kommer att lansera det nya systemet för elektroniska resetillstånd (UK ETA). Alla besökare i Storbritannien, inklusive medborgare utan visum (utom brittiska och irländska medborgare), kommer att behöva ett tillstånd för att besöka Storbritannien för affärer, studier, turism eller medicinsk behandling när lagen har trätt i kraft. ETA-berättigande omfattar passagerare som transiterar genom Storbritannien. De flesta europeiska länder, Nya Zeeland, Australien och Kanada är medborgare i länder utan visum. ETA ger turister rätt att vistas i Storbritannien i upp till sex månader.

Hur kommer det nya ETA-systemet att påverka resenärerna?

Det nya ETA-systemet syftar till att förbättra säkerheten genom att samla in information för resenärer som för närvarande inte behöver ett brittiskt visum. Dessutom syftar ETA till att rationalisera den brittiska gränsmigrationen och göra den mer effektiv, med sikte på kontaktlösa resor. Besökarna kommer att dra nytta av en mer användarvänlig reseupplevelse, reseprocesser som omfattar modern teknik och ökat offentligt skydd.

Vilka dokument behöver resenärer för att ansöka om ETA?

Ett giltigt nationellt biometriskt pass, en e-postadress och ett kredit- eller betalkort är de viktigaste ETA-kraven för besökare. De sökande kommer också att behöva lämna personuppgifter, t.ex. reseuppgifter, födelsedatum och bostadsort.

Hur länge är ett ETA giltigt?

ETA-godkännandet ger viseringsbefriade resenärer ett resetillstånd för en enda inresa som är giltigt i sex månader. Förutom ETA-godkännande behöver resenärer som besöker Storbritannien för kort- eller långvarig anställning eller affärsverksamhet arbetstillstånd från relevanta myndigheter. Besökare som kommer till landet för att arbeta eller för längre besök behöver visum. Ett ETA garanterar inte inresa till Storbritannien.

Hur kommer en ETA att genereras?

Det brittiska ETA-systemet innebär att resenärer måste ansöka om ett elektroniskt resetillstånd före resan. ETA-ansökan fylls i på Internet. Resenärer kommer att tillåtas resa in i landet (enligt immigrationsmyndigheternas bedömning) när de har fått en ETA. När ansökan har godkänts kommer ETA att kopplas elektroniskt till passnumret. Immigrationstjänstemannen skannar passet och den beräknade ankomsttiden valideras automatiskt.

Vem är berättigad till ett ETA i Storbritannien?

Inrikesministeriet avser att genomföra Förenade kungarikets ETA för icke-viseringspliktiga medborgare som reser enligt systemet för icke-viseringspliktiga medborgare. Resenärer från 90 länder är berättigade till ett brittiskt ETA, inklusive medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES).

Besökare till Bath måste vara fullt informerade om de brittiska ETA-kraven för att undvika eventuella olägenheter vid resan. Bath är en viktig stad i Storbritannien, som erbjuder en kontrasterande blandning av historia och nutid. Här kan turister få en inblick i Storbritanniens historia och koppla av under en helg.

Källor:
[1] https://whc.unesco.org/en/list/428/#:~:text=Founded%20by%20the%20Romans%20as,harmoniously%20with%20the%20Roman%20baths
[2] https://www.metoffice.gov.uk/research/climate/maps-and-data/uk-climate-averages/gcnk62de6
[3] https://www.worldhistory.org/Roman_Baths/
[4] https://visitbath.co.uk/
[5] https://en.wikipedia.org/wiki/Bath,_Somerset