Storbritanniens regering uppmanar migranter att byta från fysiska immigrationsdokument till digitala eVisa så snart som möjligt.
Övergången är en del av moderniseringen av landets invandringssystem och förbättringen av gränssäkerheten.
Inrikesdepartementet har förlängt giltigheten för fysiska dokument som biometriska uppehållstillstånd (BRP) till efter årsskiftet.
Alla med invandrarstatus i Storbritannien måste dock omedelbart skapa ett UK Immigration and Visa (UKVI)-konto och koppla det till sin eVisa.
Intresseorganisationer hjälper också migranter att navigera i skiftet genom att ge tydliga råd och stöd.
Brittiska migranter bör byta till eVisas nu
Home Office har uppmanat migranter att byta till eVisas före den ursprungliga tidsfristen den 31 december 2024.
Man betonade säkerheten, bekvämligheten och effektiviteten med digitala statusar, som ersätter fysiska dokument.
Att byta till en eVisa är också gratis och påverkar inte ens invandringsstatus i Storbritannien och åtföljande villkor.
Regeringen insåg dock problemen med att byta till eVisas och beslutade att förlänga giltigheten för fysiska invandringsdokument.
Detta inkluderar att ta itu med utmaningar som utsatta grupper står inför, till exempel äldre vuxna och personer utan tillgång till Internet.
Man har investerat medel som ska användas av intressegrupper och andra migrantorganisationer för att hjälpa migranter att byta till eVisas.
Regeringen har också förenklat ansökningsprocessen för No Time Limit (NTL) för dem som har annan invandringsstatus i Storbritannien än BRP.
Denna process är avsedd för äldre innehavare av pappersdokument, personer med bläckstämplade pass och vinjettklistermärken samt personer som har förlorat sina BRP:er.
För en smidigare övergång kommer transportörerna att acceptera utgångna BRP:er för resor till Storbritannien till och med den 31 mars 2025.
Denna tillfälliga bestämmelse, som är föremål för en pågående översyn, kommer att fortsätta att gälla så länge som migranternas invandringsstatus är giltig.
Resenärer vars immigrationsstatus är giltig men vars BRP löper ut vid eller efter årsskiftet bör ha med sig sina utgångna kort när de reser i början av 2025.
Denna övergångsåtgärd är avsedd att ge resenärerna ytterligare trygghet under den tidiga fasen av denna övergång.
Ett annat alternativ är att resenärer skapar en View and Prove-andelskod via sitt UKVI-konto innan de reser. Denna kod är giltig i 90 dagar.
Om du inte byter till eVisas före dessa datum kan det leda till problem med att bevisa invandringsrättigheter eller resa internationellt.
Nytt bystkort ger viktig eVisa-hjälp
För att hjälpa migranter under övergången har intresseorganisationerna the3million och Migrants Organise tagit fram ett”bystkort” i fickformat.
Baserat på erfarenhet tror de att regeringens uppdateringar kanske inte når alla transportörer, incheckningspersonal och andra berörda parter.
Detta kort ger migranter viktiga råd om hur de kan använda och bevisa sin eVisa-status.
Den innehåller:
- Översikt över rättigheter: En påminnelse om att eVisas ger samma rättigheter som BRP:er, inklusive tillgång till arbete, bostad och sjukvård.
- Steg för att felsöka: Instruktioner för att hantera tekniska problem eller tjänsteleverantörer som inte är bekanta med eVisa-systemet.
- Information om resor: Information om vilka dokument som behövs för att resa.
Resenärer kan visa kortet för tredje part som är involverad som det står:
- ”Om jag inte kan visa dig mitt eVisa eller ge dig en aktiekod, till exempel på grund av tekniska svårigheter:”
- ”Ni är fortfarande skyldiga att tillhandahålla tjänster som jag har rätt till, och ni måste kontakta Home Office direkt för att verifiera min status.”
- ”Flygbolagen är också skyldiga att låta mig gå ombord med min utgångna BRP eller BRC åtminstone till och med den 31 mars 2025.”
Regeringens satsning på digitalisering syftar till att modernisera systemet, men tekniska och logistiska utmaningar har gett upphov till oro.
Intresseorganisationer och immigrationsexperter har rapporterat om förvirring bland gränstjänstemän och flygbolag om giltigheten av BRP:er som löper ut.
Många människor känner sig också obekväma med att bara förlita sig på digital invandringsstatus eller utan att ha ett konkret dokument att visa för myndigheterna.
Detta bystkort är ett praktiskt verktyg för att säkerställa att migranterna vet vad de ska göra om problem uppstår.
Där finns också en förteckning över resurser och kontaktuppgifter för stöd om migranter stöter på problem med sin eVisa.
Fördelar med att ha eVisa och hur man byter
eVisa-systemet erbjuder flera tydliga fördelar jämfört med fysiska dokument:
- Förbättrad säkerhet: Digitala statusar kan inte tappas bort, stjälas eller manipuleras.
- Bekvämlighet: De gör det möjligt för viseringsinnehavare att få tillgång till och dela sina immigrationsuppgifter direkt.
- Förenklad verifiering: Arbetsgivare, hyresvärdar och offentliga tjänsteleverantörer kan enkelt verifiera invandringsstatus online.
För att byta till en eVisa, här är följande steg att ta:
- Skapa ett UKVI-konto med hjälp av uppgifterna på BRP:erna. De som har annan invandringsstatus än BRP bör först ansöka om en NTL för att få en BRP och fortsätta med att skapa sitt UKVI-konto.
- Använda inloggningsuppgifter för att få tillgång till sin immigrationsstatus online.
- Kontrollera dina uppgifter så att alla person- och kontaktuppgifter samt passuppgifter stämmer.
- Spara dina eVisa-uppgifter och skapa en delningskod för att dela din status med arbetsgivare, hyresvärdar eller offentliga tjänsteleverantörer vid behov.
De som reser in och ut ur Storbritannien bör kontrollera sin eVisa för att se om den visar rätt information.
Eventuella inkonsekvenser eller fel i eVisa måste omedelbart rapporteras till Home Office.
En digital framtid för invandring
Den brittiska regeringens satsning på eVisas är ett viktigt steg mot ett helt digitalt invandringssystem.
Även om övergången innebär utmaningar lovar den större säkerhet och bekvämlighet för migranter.
Med tillräckliga resurser, samarbete med intressegrupper och förlängda tidsfrister har migranterna verktygen för att klara av denna förändring på ett framgångsrikt sätt.
Seema Malhotra MP, minister för migration och medborgarskap, betonade: ”Att byta till en eVisa handlar inte bara om efterlevnad; det handlar om att göra livet enklare för alla som är involverade i invandringsprocessen.”