Universitetsavgifterna i England kommer att höjas nästa höst, vilket kommer att öka den årliga utbildningskostnaden för studenterna.
Den brittiska regeringen godkände höjningen av studieavgifterna trots den senaste tidens nedgång i antalet ansökningar från internationella studenter.
Detta väcker frågor om hur den ökade kostnaden kommer att påverka studenter, familjer och universitet.
Anledningen till höjningen av universitetsavgifterna
Från och med oktober 2025 kommer den årliga kostnaden för att gå på universitet i England att öka från 9.250 £ till 9.535 £, en ökning med 285 £, enligt BBC.
Denna höjning bryter den åtta år långa frysningen av universitetsavgifterna, som först begränsades 2017.
Den syftar till att lösa sektorns finansieringskris, som förvärrats av flera år utan avgiftsförändringar och stigande kostnader till följd av inflationen.
Storbritanniens utbildningsminister Bridget Phillipson uppgav att höjningen skulle täcka utgifter som lärarlöner och förbrukningsmaterial, som har blivit dyrare.
”Den här regeringen måste fatta de tuffa beslut som krävs för att ge universiteten en fastare finansiell grund”, sade Philipson till underhuset.
Detta säkerställer att ”de kan leverera fler möjligheter för studenter och tillväxt för vår ekonomi”, tillade hon.
Dessutom tillkännagav regeringen en ökning av underhållslån på upp till £ 414 mer per år för att hjälpa studenter att hantera levnadskostnader.
”Den här regeringens uppdrag är att undanröja hinder för möjligheter”, sa utbildningsministern.
”Vi kommer att fixa grunden, vi kommer att säkra framtiden för högre utbildning”, betonade Phillipson.
Nästan 40 procent av universiteten går med underskott, och de senaste förändringarna i viseringspolitiken har påverkat ansträngningarna att få fler internationella studenter.
Minskande ansökningar från internationella studenter
Höjningen av studieavgifterna kommer samtidigt som universiteten i England också ser att färre internationella studenter söker sig till dem.
Uppgifter från det brittiska inrikesministeriet visar att ansökningarna om studentvisum minskade med 16 procent mellan juli och september i år jämfört med förra året.
Internationella studenter betalar ofta högre studieavgifter än lokala studenter, vilket gör dem till en viktig inkomstkälla för universiteten.
En betydande minskning av antalet internationella studenter kan leda till minskad finansiering av skolorna.
Minskningen av antalet ansökningar från internationella studenter beror främst på de senaste ändringarna i reglerna för invandring.
År 2024 tillät Storbritannien endast forskarstuderande och personer som var inskrivna på kurser med statlig finansiering att ta med sig familjemedlemmar till Storbritannien.
Internationella studenter får inte heller byta till arbetsvisum innan de har avslutat sin utbildning.
Strängare krav på visum är också på gång, med studenter som måste uppfylla ett högre krav på minimiinkomst från och med 2025.
Regeringen kommer att reglera rekryteringen av utlandsstudenter och straffa agenter eller företag om deras rekryter inte klarar visumkontroller eller registrerar sig.
Dessa regler är en del av regeringens plan för att begränsa nettomigrationen till Storbritannien, som nådde en rekordhög nivå på 764.000 under 2022.
Vissa ledare oroar sig dock för att de kan avskräcka studenter från att välja brittiska universitet för sina studier.
Så påverkas studenterna av höjningen av universitetsavgifterna
För studenter och familjer innebär höjningen av studieavgifterna att de ekonomiska utmaningarna blir ännu större.
Universitetsavgifterna i England är redan några av de högsta i världen och andra levnadskostnader som hyra, mat och transporter har också ökat.
Därför är många studenter oroliga för att dra på sig mer skuld för att betala för sin utbildning.
Många studenter säger att deras familjer redan har gjort uppoffringar för att de ska kunna gå på universitet, och att en höjning av studieavgifterna är en börda som de inte har råd med.
Enligt National Union of Students (NUS) spenderar den genomsnittliga studenten i England över 12.000 pund per år på levnadskostnader, exklusive universitetsavgifter.
Denna ekonomiska press gör att vissa ifrågasätter om det är värt att gå på universitetet.
NUS rapport om studenternas ekonomi uppmanade regeringen att hitta nya sätt att stödja studenterna och göra högre utbildning mer överkomlig.
Framtiden för högre utbildning i England
Kombinationen av högre studieavgifter och färre internationella studenter väcker frågor om framtiden för den högre utbildningen i England.
Vissa experter anser att regeringen bör ompröva sin viseringspolitik när det gäller internationella studentviseringar.
Att återinföra möjligheten att ta med familjen kan bidra till att säkerställa att Storbritannien förblir ett attraktivt resmål för studenter över hela världen.
Andra menar att det behövs en ny plan för att finansiera universiteten på ett sätt som inte är så beroende av studenternas studieavgifter.
Med nya universitetsavgifter på plats hoppas många på diskussioner om att göra universitetet mer prisvärt och hållbart.
Rösterna från studenter, familjer och utbildningsledare kommer sannolikt att spela en viktig roll i utformningen av dessa samtal.