Pund sterling: En snabbguide till brittisk valuta för besökare

| november 7, 2024
Pund sterling: En snabbguide till brittisk valuta för besökare
Bild med tillstånd av Stefan Schweihofer via Pixabay

Storbritanniens pund är världens äldsta oberoende valuta och den fjärde mest handlade valutan i världen.

Att förstå det brittiska pundet är viktigt för alla som besöker Storbritannien, oavsett om det är som turist eller för arbete eller studier. Det hjälper dig att navigera smidigt i dagliga transaktioner, undvika onödiga avgifter och njuta av en problemfri upplevelse under din vistelse.

Oavsett om du utforskar historiska platser, njuter av det lokala köket eller shoppar på livliga marknader, kan en god förståelse för valuta göra ett besök i Storbritannien ännu mer minnesvärt. Här är allt du behöver veta om det brittiska pundet, den officiella valutan i Storbritannien.

En kort historik över det brittiska pundet

Pundet uppstod på 700-talet i samband med att silverpennies introducerades, men termen ”pound sterling” uppstod på 1600-talet. Bank of England, som grundades 1694, reglerade valutan och gav ut sedlar och mynt, vilket lade grunden för det moderna bankväsendet.

På 1800-talet var det brittiska pundet knutet till guld för stabilitetens skull. På grund av ekonomiska utmaningar 1931 övergavs dock guldmyntfoten och det brittiska pundet blev en flytande valuta 1971.

Det brittiska pundet har alltid symboliserat Storbritanniens ekonomiska arv och speglar landets resa från medeltida silverpenningar till en modern valuta som handlas globalt.

Storbritanniens officiella valuta, som också kallas Great British Pound (GBP), betecknas med symbolen £ eller med pennies (p). Landet införde inte euron när det fortfarande var en del av Europeiska unionen (EU).

Under de senaste åren har Bank of England introducerat polymersedlar med förbättrade säkerhetsdetaljer för att förhindra förfalskning, med motiv som visar framstående brittiska historiska personer.

Pund- och pencevalörer samt sedlar

Pund sterling: En snabbguide till brittisk valuta för besökare
Bild med tillstånd av PublicDomainPictures via Pixabay

I Storbritannien anges vardagliga transaktioner, t.ex. kostnader för varor, i GBP. Du kommer att behöva börja betala för saker i lokala mynt och sedlar. Att bekanta sig med dessa kommer att visa sig vara praktiskt under din vistelse.

Ett brittiskt pund består av 100 pence. Den brittiska valutan består av mynt med valörerna en, två, fem, tio, 20 och 50 pence samt en- och tvåpundsmynt. Sedlar finns i valörer om fem, tio, 20 och 50 pund, var och en med en unik färg.

Brittisk slang har unika namn för olika valutaenheter. Pence kallas ”pee”, medan fem- och tiopundssedlar kallas ”fivers” och ”tenners”. Ett enpundsmynt kallas ofta för ”quid”.

Skotska och nordirländska sedlar betraktas som lagliga betalningsmedel i hela Storbritannien. Det är dock lämpligt att växla in dem mot Bank of Englands sedlar när det är möjligt för att undvika eventuella problem.

Engelska sedlar är mer allmänt accepterade i alla de fyra länder som ingår i Storbritannien. Om det uppstår problem kan bankerna växla in skotska eller nordirländska sedlar till engelska utan kostnad.

Euro är inte allmänt accepterat i Storbritannien, förutom på centrala platser som flygplatser och stora butiker. Vissa större butiker i Nordirland kan acceptera euro eftersom Republiken Irland använder dem. De är dock inte skyldiga att ta emot dem.

Växla valuta i Storbritannien

Förutom att växla pengar på banker har resenärer andra alternativ för att växla valuta i Storbritannien.

Bureaux de Change eller valutaväxlingskontor, som Travelex, finns i de flesta städer och större transportterminaler. Postkontor och populära varuhus erbjuder också växlingstjänster.

Växelkurser och provisioner varierar, så det är bäst att kontrollera vilka som erbjuder en bra affär i förväg. Växelkurserna kan fluktuera dagligen. Det enklaste sättet att kontrollera det bästa alternativet är att be om det belopp i pund som du får efter avdrag för alla avgifter.

Resenärer bör växla valuta före resan eller i större städer i Storbritannien för att få fler alternativ och bättre priser. Privata valutaväxlingskontor vid transportknutpunkter tar vanligtvis mer betalt.

Men om du har lite kontanter på väg till ett landsbygdsområde är det bättre att växla pengar vid inresepunkten eftersom det kanske inte finns någon annan penningväxlingstjänst i området.

När du växlar valuta, be om en blandning av valörer, till exempel 20 £ och 10 £ sedlar. Då blir det lättare för de brittiska försäljarna att ta emot dem.

Bankomat- och bankkort

Pund sterling: En snabbguide till brittisk valuta för besökare
Bild med tillstånd av Nick Pampoukidis via Unsplash

Resenärer kan också ta ut pengar från sin egen bank i en uttagsautomat, som i Storbritannien kallas ”cashpoint”.

Konton utanför Storbritannien är avgiftsbelagda, men avgifterna kan vara billigare än de som tas ut av valutaväxlingskontor. Ta hellre ut pengar i bankomater än i närbutiker, bensinstationer och affärer, eftersom dessa vanligtvis tar ut mer.

De flesta bankomater accepterar alla internationella kort som är utrustade med chip och PIN-kod. Det är dock bäst att använda Visa- och Mastercard-kort. Maestro-, Cirrus- och Plus-kort är också allmänt accepterade i Storbritannien.

Däremot är American Express- och Diners Club-kort inte det, särskilt inte utanför London.

Kontanter är allmänt accepterade, men kontaktlösa betalningar har också blivit alltmer populära.

Många inrättningar accepterar nu kontaktlösa betalningar och mobila plånböcker som Apple Pay och Google Pay, vilket gör det lättare för turister att göra transaktioner utan att bära på stora mängder kontanter.

Kom ihåg att informera din bank om dina resplaner för att undvika problem med dina kort. Var också uppmärksam på eventuella kortbedrägerier och kontrollera regelbundet dina konton för att upptäcka misstänkta transaktioner.

Att använda ett resekredit- eller betalkort, till exempel Wise eller Revolut, i Storbritannien är också billigt, säkert och bekvämt. Förbetalda resekort är dock föremål för högre avgifter.

Vissa brittiska leverantörer erbjuder kort i flera valutor med ett länkat betalkonto. Med den här funktionen kan du konvertera, hålla och spendera i pund.

Detta gör det möjligt för resenärer att lägga till ett saldo i sin hemvaluta och byta till GBP för att låsa växelkursen. När du har GBP på ditt konto finns det inga extra avgifter för att göra betalningar och inga utländska transaktionsavgifter att oroa sig för.

Planera dina betalningar

Att planera effektiva och bekväma sätt att spendera i GBP kan leda till kostnadsbesparingar i det långa loppet.

Det är alltid bra för resenärer att ha flera betalningsalternativ: kontanter, bankomatkort, kredit- eller betalkort och kort med flera valutor. Detta ger ett extra betalningsalternativ om ett inte accepteras, så att du kan välja den bästa metoden för varje transaktion.

Använd kontanter för små inköp och dricks, som är vanligt på restauranger och inom service, vanligtvis cirka 10-15 procent av notan. Betala lågprisvaror och kontantuttag med ditt kort i flera valutor och reservera ditt bankkort för nödsituationer.

Överskott i brittisk valuta

Ett idealiskt scenario skulle vara att växla tillräckligt med brittiska pund för din resa utan mycket överskott. Här är ändå vad du kan göra med överflödiga brittiska sedlar.

  • Skänk överblivna brittiska sedlar till välgörenhet genom olika program och insamlingsställen på internationella flygplatser. Vissa banker samlar också in utländsk valuta och skänker varje cent till UNICEF.
  • Använd en växlingsautomat för att växla tillbaka GBP till din hemvaluta vid större belopp.
  • Du kan också spara dem till din nästa resa till Storbritannien. Överväg att använda eventuella överblivna pund för att förboka tjänster som flygplatstransfer eller betala för resekostnader, som tågbiljetter, innan du åker.