Brittisk rådgivare rekommenderar enklare visumprocess för att locka AI-experter

| november 5, 2024
Brittisk rådgivare rekommenderar enklare visumprocess för att locka AI-experter
Bild med tillstånd av Steve Johnson via Unsplash

Storbritannien kan snart göra det lättare för globala experter inom artificiell intelligens (AI) att arbeta och bo i landet.

Matt Clifford, en teknikinvesterare och regeringsrådgivare, föreslog nyligen att Storbritannien skulle förenkla sin visumprocess för utländska AI-specialister.

Cliffords rekommendationer är en del av en större ”AI Opportunities Action Plan”, enligt The Financial Times.

Denna handlingsplan, som beställts av vetenskapsminister Peter Kyle, syftar till att positionera Storbritannien som en ledare inom AI och en toppdestination för AI-talanger och innovation.

Den syftar till att ta itu med några viktiga utmaningar som utländska experter ställs inför när de försöker arbeta i landet.

Förutom att förenkla visumprocessen för AI-experter föreslår Clifford att man skapar ”databehandlingszoner” i Storbritannien.

Dessa beräkningszoner kommer att öka tillväxten för datacenter och locka globala AI-företag samtidigt som visumförfarandena förenklas.

Förenklad visumprocess för yrkesverksamma inom AI

En av de centrala rekommendationerna i Cliffords Action Plan är att göra det enklare och billigare för utländska AI-experter att få visum till Storbritannien.

För närvarande är visumprocessen både kostsam och komplex, vilket gör det svårt för brittiska företag att anställa utländska AI-talanger.

Cliffords rapport föreslår att dessa kostnader minskas och att pappersarbetet för AI-experter som vill bo och arbeta i Storbritannien förenklas.

För närvarande ansöker många AI-proffs genom UK Global Talent visa scheme.

Visumet riktar sig till ledare inom den akademiska världen eller forskning, konst och kultur samt digital teknik.

Global Talent-visumet kräver att de får ett godkännande från organisationer i Storbritannien som Tech Nation eller UK Research and Innovation.

Detta godkännande kostar cirka £ 524, följt av en ansökningsavgift på £ 192 och en tilläggsavgift för invandringshälsa (IHS) på £ 1 035 per år.

Sökande av Global Talent-visum kan ta med sig familj men måste betala samma belopp för varje anhörig de tar med sig, vilket snabbt kan bli dyrt.

Genom att förenkla dessa krav hoppas Clifford kunna göra Storbritannien till ett mer attraktivt alternativ för globala AI-talanger.

Behovet av kvalificerad arbetskraft inom AI

Brittisk rådgivare rekommenderar enklare visumprocess för att locka AI-experter
Bild med tillstånd av Tung Nguyen via Pixabay

Kravet på en enklare visumprocess kommer eftersom många företag i Storbritannien kämpar för att hitta kvalificerade AI-proffs i landet.

I somras höll Clifford flera rundabordssamtal i branschen där teknikchefer och investerare delade med sig av sina farhågor.

De hävdar att det nuvarande viseringssystemet fördröjer anställningsprocessen och leder till att företagen vänder sig till andra länder för att hitta talanger.

Clifford anser att det är viktigt att uppdatera visumreglerna för AI-specialister för att Storbritannien ska förbli konkurrenskraftigt.

”AI ger oss så många möjligheter att få ekonomin att växa och förbättra människors liv”, sa han via ett pressmeddelande i juli 2024.

”Storbritannien är ledande inom många områden, men vi kan göra ännu bättre ifrån oss”, säger Clifford.

Dessa åsikter stämmer överens med Peter Kyles vision, eftersom vetenskapsministern strävar efter att göra AI till en central del av landets ekonomiska tillväxtplan.

Införande av ”beräkningszoner” för AI-infrastruktur

Cliffords Action Plan föreslår också att man inrättar särskilda ”computing zones” i olika delar av Storbritannien.

Dessa zoner skulle göra det lättare att etablera datacenter och den energiinfrastruktur som krävs för att stödja dem.

Datacenter är avgörande för forskning och utveckling inom AI, eftersom de möjliggör den massiva databehandling som krävs för avancerat AI-arbete.

Att fastställa specifika områden som databehandlingszoner skulle förenkla regleringar och sänka kostnaderna.

Denna förändring skulle göra det mer attraktivt för företag att bygga anläggningar i dessa utpekade beräkningszoner.

Det skulle också kunna lösa problemet med höga energikostnader, vilket har varit ett betydande hinder för utvecklare av datacenter.

Kyle har redan utsett datacenter till ”kritisk nationell infrastruktur” för att säkerställa att de får statligt stöd.

Dessa beräkningszoner skulle vara avgörande för att kunna återhämta sig från framtida cyberattacker och avbrott.

Detta innebär att zonerna skulle få statligt stöd för säkerhet och operativ motståndskraft.

Potentiellt motstånd från immigrationsmyndigheter

Teknikindustrin stöder Cliffords rekommendation om en enklare och billigare visumprocess för AI-proffs.

Vissa beslutsfattare kan hävda att en förenkling av visum för AI-experter skulle kunna öka antalet invandrare.

Teknikexperter hävdar att förändringen är nödvändig på grund av bristen på kvalificerade AI-proffs i Storbritannien för att möta den nuvarande efterfrågan.

För att överbrygga AI-kompetensgapet krävs mer än bara inhemska anställningar, eftersom USA och Kanada konkurrerar om samma globala talanger.

Den brittiska regeringen har haft som mål att minska nettomigrationen sedan den nådde en rekordhög nivå på 764.000 år 2022.

Visumprogrammet Global Talent, som introducerades 2020, fick över 17.000 ansökningar fram till 2023, med mer än 12.000 godkända.

Home Office har dock skärpt reglerna för flera visumvägar, till exempel studentvisum, visum för kvalificerad arbetskraft och visum för vård- och omsorgspersonal.

Man bad också Migration Advisory Committee (MAC) att se över informationsteknologin (IT) och verkstadssektorns beroende av utländsk arbetskraft.

Regeringen har också lovat att skärpa tillämpningen av arbetsreglerna för att minska nettomigrationen och minska beroendet av internationell arbetskraft.

Ekonomiska fördelar med att främja AI-talanger

Brittisk rådgivare rekommenderar enklare visumprocess för att locka AI-experter
Bild med tillstånd av rawpixel.com via Freepik

Handlingsplanen lyfter också fram de ekonomiska fördelarna med att göra Storbritannien mer attraktivt för AI-experter.

Internationella valutafonden (IMF) uppskattar att ett fullt införande av AI skulle kunna öka produktiviteten med upp till 1,5 procent per år om tekniken integreras fullt ut i alla branscher.

Denna produktivitetsökning kan i slutändan öka Storbritanniens BNP med så mycket som 10 procent fram till 2030.

Både den offentliga och den privata sektorn kommer att gynnas, eftersom AI har potential att förbättra tjänster, skapa arbetstillfällen och sänka driftskostnaderna.

Rachel Reeves, Chancellor of the Exchequer, uttryckte samma åsikt när Clifford beställde handlingsplanen i juli 2024.

”Att få vår ekonomi att växa och återuppbygga Storbritannien så att alla får det bättre är vårt främsta uppdrag”, sade hon.

”Artificiell intelligens har potential att öka produktiviteten och hjälpa oss att göra det”, tillade Reeves.

Nästa steg för handlingsplanen för AI-möjligheter

Den fullständiga handlingsplanen för AI Opportunities förväntas offentliggöras i november 2024.

Department for Science, Innovation, and Technology (DSIT) kommer att skapa en ”AI Opportunities Unit” för att genomföra de antagna rekommendationerna.

Denna enhet kommer att utveckla en strategi för att stödja skalbar och konkurrenskraftig AI-utveckling i hela Storbritannien.

Clifford konstaterade: ”Storbritannien är redan ledande inom många områden, men med rätt politik kan vi frigöra ännu mer potential.”

En talesperson för regeringen sa att de kommer att svara på Cliffords handlingsplan ”i vederbörlig ordning”.