UK ETA vs. Standard Visitor Visa: En jämförelsesguide

| oktober 4, 2024
UK ETA vs. Standard Visitor Visa: En jämförelsesguide
Bild med tillstånd av rawpixel.com via Freepik

Alla resenärer som ska till Storbritannien (UK) måste ha ett visum eller ett elektroniskt resetillstånd (ETA). Vilket som gäller beror på pass, vistelsens längd eller syftet med besöket i Storbritannien.

ETA är inte en visering. Det nya digitala tillståndet för Storbritannien betraktas dock som ett resekrav som liknar ett visum, så det kan vara förvirrande. Detta kan särskilt vara förbryllande för dem som besöker Storbritannien utan någon annan resehandling än ett pass.

Här förklarar vi likheterna och skillnaderna mellan visum och ETA för att hjälpa resenärerna att förstå det nya systemet bättre.

Det brittiska viseringssystemet och införandet av ETA-ordningen

När Storbritannien var en del av Europeiska unionen (EU) gjorde den fria rörligheten att medborgare i Storbritannien, EU, Island, Norge, Liechtenstein och Schweiz kunde resa inom Schengenområdet med enbart sina nationella id-kort.

Att säkra gränsen efter brexit var en av de viktigaste frågorna för den brittiska regeringen. De flesta länder kräver visum för invandringskontroll. Visum hjälper till att övervaka och reglera besökares in- och utresa, vilket förhindrar olaglig inresa och kriminell verksamhet.

Storbritanniens viserings- och invandringssystem övervakar effektivt viseringspliktiga besökares rörlighet. Det fanns dock inget sätt att hålla reda på vilka som kunde resa in i Storbritannien utan visum.

Många länder har visumfrihet med Storbritannien, vilket innebär att deras medborgare inte behöver ansöka om visum för att besöka landet. Det brittiska ETA-systemet spårar och förhandsgranskar sådana resenärer och identifierar hot innan de anländer.

Det liknar andra system för resetillstånd som används av USA, Kanada och Australien. I mitten av 2025 kommer EU att ha sitt eget europeiska system för reseinformation och resetillstånd (ETIAS).

En snabb jämförelse mellan ett ETA i Storbritannien och ett visum

Storbritannien erbjuder många typer av visum beroende på resenärens vistelselängd eller syftet med besöket. Vissa visum tillåter arbete, vistelser på mer än sex månader eller flera inresor.

Nedan följer en jämförelse sida vid sida av de olika aspekterna av UK ETA och UK visum.

ETAVISA
BehörighetMedborgare utan visumVisumpliktiga medborgare
Vistelsens längdKorta resor på mindre än sex månaderKorta resor och längre vistelser
Syfte med besöketTurism, familjebesök, tillåten affärsverksamhet, korttidsstudier och transitTurism, familjebesök, affärer, långtidsstudier, transit och arbete
Kostnad£10kostar från £115
AnsökningsförfarandeHelt och hållet onlineMåste besöka ett konsulat eller ett visumcenter för att lämna in kraven
BearbetningstidMer eller mindre tre dagarMinst tre veckor
Krav och önskemålGiltigt passEtt giltigt pass, ett nytaget passfoto, bevis på ekonomisk kapacitet, boende i Storbritannien och resplan, bevis på anknytning till hemlandet etc.
GiltighetFlera resor under två år eller tills det pass som det är kopplat till löper ut, beroende på vilket som inträffar förstEn eller flera inresor, beroende på vilken typ av visum som söks.

ETA vs. standardvisum för besökare

UK ETA vs. Standard Visitor Visa: En jämförelsesguide
Bild med tillstånd av Jaydeep Joshi via Pixabay

Ett ETA ger en person tillstånd att resa till Storbritannien, medan ett visum ger en person tillstånd att resa in i, arbeta eller stanna i landet.

Resenärer med brittiskt visum eller immigrationsstatus i Storbritannien behöver inte ett ETA eller ytterligare tillstånd för att resa. Det nya systemet påverkar inte regeringens viseringspolicyer och -förfaranden.

Kriterier för stödberättigande

ETA gäller endast för resenärer som inte behöver visum för att resa in i Storbritannien eller medborgare i länder som har avtal om viseringsundantag med Storbritannien. Det krävs för korta vistelser i Storbritannien, från dagsutflykter till upp till sex månader.

UK Standard Visitor-visum krävs för medborgare i länder som inte har avtal om viseringsundantag med Storbritannien. Andra brittiska visum är avsedda för dem som planerar att arbeta eller stanna i Storbritannien i mer än sex månader.

De som nekas ett ETA måste istället ansöka om ett UK Standard Visitor-visum.

Ansökningsförfarande

ETA-ansökan är helt online. Resenärer måste tillhandahålla personlig information, pass och kontaktinformation. De måste också svara på säkerhetsfrågor om sitt kriminella eller immigrationshistoriska förflutna och eventuella band med olagliga grupper.

För att ansöka om ett UK Standard Visitor-visum måste resenärer skapa ett konto på UK Visa and Immigration (UKVI) -systemet och fylla i ett ansökningsformulär med personuppgifter, resplaner och syftet med besöket.

Sökande måste sedan boka en tid på ett konsulat eller visumkontor för att lämna in biometriska uppgifter och styrkande handlingar. Dessa inkluderar deras giltiga pass, boende i Storbritannien och resplan.

Resenärer måste också lämna in bevis på ekonomisk kapacitet, till exempel bankkontoutdrag. De måste visa att de kan finansiera sin resa till Storbritannien, inklusive boende, dagliga utgifter och hemresa.

De måste också lämna in dokument som styrker deras anknytning till hemlandet, till exempel bevis på att de äger en fastighet. Detta bevisar att de kommer att återvända hem.

Bearbetningstid

Resenärer får beslut om sin ETA-ansökan inom tre dagar. Vissa ansökningar behandlas inom några minuter, men det finns fall där behandlingen tar mer än tre dagar.

Det tar vanligtvis minst tre veckor eller mer att behandla en ansökan om brittiskt standardvisum för besökare och komma fram till ett beslut. Du måste också hämta ut ditt pass från visumkontoret eller konsulatet.

Godkännande och giltighet

UK ETA vs. Standard Visitor Visa: En jämförelsesguide
Bild med tillstånd av Freepik

ETA är ett elektroniskt dokument som är kopplat till en resenärs pass. Om det beviljas är det giltigt i två år eller när passet som det är kopplat till löper ut, beroende på vilket som inträffar först.

Med ett giltigt ETA kan resenärer resa till Storbritannien flera gånger så länge deras vistelse inte överstiger sex månader åt gången. När ETA eller passet löper ut måste de ansöka om ett nytt ETA för att fortsätta att få resa till Storbritannien.

Resenärer som ändrar passuppgifter måste också ansöka om en ny ETA. Detta gäller för dem vars pass har förlorats eller stulits eller för dem som har bytt namn.

Å andra sidan, om de beviljas ett UK Standard Visitor-visum, kommer resenärer att få en visumvinjett eller en klistermärke i sitt pass. Passet stämplas när de anländer till den brittiska gränsen för att aktivera det eller markera inresedatumet.

Ett Standard Visitor-visum gör det möjligt för resenärer att resa in i och stanna i Storbritannien i sex månader. Det är ett visum för en enda inresa, vilket innebär att resenärer måste ansöka om visum på nytt för att besöka Storbritannien igen.

Resans syfte och begränsningar

ETA och UK Standard Visitor Visa är nästan identiska i detta avseende.

Båda är giltiga för en tillfällig vistelse i Storbritannien i upp till sex månader. De kan användas för turism, besök hos familj och vänner, kortare studier, tillåten affärsverksamhet och transit.

ETA- och Standard Visitor-visum är också giltiga för andra ändamål, t.ex. medicinska behandlingar. Detta under förutsättning att innehavaren uppfyller de ytterligare villkoren för sitt reseändamål och inte överstiger en vistelse på sex månader.

För medborgare utan visum som reser in i Storbritannien krävs ETA oavsett om de passerar gränskontrollen eller inte.

Visumpliktiga medborgare kan däremot ansöka om ett Standard Visitor-visum om de vistas i Storbritannien i mer än 48 timmar innan de fortsätter resan till sin destination.

Transitresenärer som befinner sig i Storbritannien i mindre än 48 timmar kan ansöka om ett Direct Airside Transit-visum eller ett Visitor in Transit-visum. Det förstnämnda är för dem som inte går igenom gränskontrollen, medan det senare är för dem som går igenom gränskontrollen men lämnar Storbritannien inom 48 timmar.

Avgifter

En ETA-ansökan i Storbritannien kostar £10 styck. Resenärer måste betala avgiften online för att skicka in ansökningsformuläret. Systemet accepterar endast elektroniska betalningsmetoder som kredit- eller betalkort, Apple Pay och Google Pay.

Å andra sidan kostar ett UK Standard Visitor-visum 115 £ vardera. Ett Direct Airside Transit-visum kostar 35 £ och ett Visitor in Transit-visum kostar 64 £.

Visum för längre vistelser, eller visum som tillåter resenären att resa in i och stanna i Storbritannien i mer än sex månader, kostar mer.

Visumansökare kan betala mer för att påskynda sin ansökan. ETA-sökande har inte detta alternativ.

Ska du skaffa ett ETA-visum eller ett standardvisum för besökare?

UK ETA vs. Standard Visitor Visa: En jämförelsesguide
Bild med tillstånd av prostooleh via Freepik

Återigen beror svaret på resenärens pass, vistelsens längd och syftet med att besöka Storbritannien.

ETA gäller endast för visumfria medborgare eller medborgare i länder som inte behöver visum för att resa in i Storbritannien. Medborgare i länder som inte har avtal om viseringsundantag med Storbritannien måste ansöka om ett vanligt besöksvisum.

Både ETA och Standard Visitor är giltiga för vistelser på upp till sex månader för turism, besök hos familj och vänner, kortare studier, tillåten affärsverksamhet och transit.

De som planerar att arbeta eller stanna i Storbritannien i mer än sex månader måste ansöka om lämpligt brittiskt visum oavsett vilket land som utfärdat deras pass. De som nekas ett ETA måste istället ansöka om visum.

ETA vs. ETIAS

En annan källa till förvirring är att man blandar ihop Storbritanniens ETA med EU:s ETIAS. Båda är digitala resenärstillstånd avsedda för medborgare utan visum.

ETA är för resenärer utan visum som besöker Storbritannien. Det gäller medborgare i EU: s medlemsstater, Island, Norge, Lichtenstein, Schweiz och andra europeiska länder.

ETIAS är för resenärer utan visum som besöker EU och Schengenområdet. Brittiska medborgare kommer att behöva en godkänd ETIAS för att resa till och inom Europa.