Storbritannien utökar ETA-systemet för alla visumfria besökare från och med januari 2025

| september 11, 2024
Storbritannien utökar ETA-systemet för alla visumfria besökare från och med januari 2025
Bild med tillstånd av 4045 via Freepik

Storbritanniens regering utökar sitt system för elektroniska resetillstånd (ETA) till att omfatta alla visumfria besökare i början av 2025.

Senast i april 2025 måste alla resenärer som kan besöka Storbritannien utan visum ha en ETA före sin resa.

Det nya systemet, som började rullas ut i november 2023, är utformat för att förbättra säkerheten och digitalisera gränskontrollprocesserna.

Icke-européer kan ansöka om ETA från och med den 27 november 2024. De kommer att vara obligatoriska för inresa till Storbritannien den 8 januari 2025.

Detta inkluderar resenärer utan visum från USA, Kanada och andra länder utanför Europa.

Home Office kommer sedan att utöka ETA-systemet för alla europeiska resenärer. De kan ansöka om sitt ETA från och med den 5 mars 2025.

Det blir då obligatoriskt för dem att ha ett ETA innan de reser till Storbritannien från och med den 2 april 2025.

Vad är det brittiska ETA-systemet?

ETA gör det möjligt för den brittiska regeringen att förhandsgranska behöriga medborgare utan visum innan de anländer. Det kommer också att göra det möjligt att spåra deras inresa till och utresa från Storbritannien.

Det brittiska ETA-systemet liknar de system för resetillstånd som redan används av USA och Australien.

Resenärer utan visum måste ansöka om och få sitt ETA före sin resa till Storbritannien. Det digitala resetillståndet kommer att vara elektroniskt länkat till deras pass.

Detta eliminerar behovet av fysiska dokument och minskar risken för manipulering av dokument.

ETA krävs för kortvariga besök i Storbritannien i upp till sex månader åt gången. Dessa inkluderar semestrar, familjebesök, tillåtna affärsresor och kortvariga studiekurser.

De som reser genom Storbritannien, oavsett om de passerar gränskontroll eller inte, och de som arbetar under Creative Worker Visa Concession behöver också ett ETA.

När ett ETA har utfärdats tillåter det flera inresor till Storbritannien under två år eller tills resenärens pass löper ut, beroende på vad som kommer först.

Storbritanniens minister för migration och medborgarskap, Seema Malhotra, betonade vikten av att modernisera invandringssystemet för att möta kraven från turism och säkerhet.

”Digitaliseringen möjliggör en smidig upplevelse för de miljontals människor som passerar gränsen varje år”, säger hon via ett pressmeddelande.

Malhotra tillade: ”Den världsomspännande expansionen av ETA visar på vårt engagemang för att förbättra säkerheten med hjälp av ny teknik och ett modernt immigrationssystem.”

ETA:s tidslinje för stegvis utrullning

Storbritannien utökar ETA-systemet för alla visumfria besökare från och med januari 2025
Bild med tillstånd av Nomadic Julien via Unsplash

Denna utvidgning av ETA-systemet följer på det framgångsrika genomförandet av systemet för medborgare i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) och jordanier.

Programmet öppnade ursprungligen för ansökningar från qatariska medborgare i slutet av oktober 2023 för resor till Storbritannien från och med den 15 november 2023.

ETA-systemet öppnades sedan för resten av staterna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) – Bahrain, Kuwait, Oman, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

De började ansöka om ETA den 1 februari för resor till Storbritannien med start den 22 februari 2024.

Den senaste statistiken över ansökningar och beviljande av inresekrav visar en betydande ökning av ansökningar och beviljande av visum och ETA.

I juni 2024 hade den brittiska regeringen tagit emot 393.253 ETA-ansökningar från Storbritannien, varav 388.021 hade beviljats.

Hittills har endast 5.232 ETA-ansökningar från Storbritannien nekats resetillstånd.

Resenärer som nekas ETA måste ansöka om brittiskt visum för att få resa in i Storbritannien.

Den brittiska regeringen utvidgar nu detta strömlinjeformade inresesystem till alla resenärer utan visum, vilket förbättrar landets immigrationskontroller.

Hur man ansöker om ETA i Storbritannien

Resenärer utan visum kan ansöka om sitt ETA via den brittiska regeringens webbplats eller UK ETA-appen.

Resenärer måste lämna personuppgifter och passinformation och svara på frågor om sina resplaner och sin bakgrund.

För att skicka in ansökan måste de också betala ETA-ansökningsavgiften på 10 £ online via kredit- eller betalkort eller Apple och Google Pay.

Processen förväntas vara snabb och effektiv eftersom den sker helt online.

De flesta sökande kan få sin ETA kort efter att de har skickat in sin ansökan eller inom tre dagar.

Home Office rekommenderar ändå ETA-sökande att skicka in sin ETA-ansökan i god tid före den planerade resan till Storbritannien.

Undantag från det brittiska ETA-systemet

Storbritannien utökar ETA-systemet för alla visumfria besökare från och med januari 2025
Bild med tillstånd av PublicDomainPictures via Pixabay

Det brittiska ETA-systemet är avsett för alla visumfria resenärer till Storbritannien eller de som kan besöka Storbritannien utan visum.

Dessa är medborgare i länder som har avtal om viseringsundantag med Storbritannien, inklusive USA, Australien och europeiska länder.

Undantag från det brittiska ETA-programmet gäller för medborgare i Republiken Irland, Guernsey, Jersey och Isle of Man.

På grund av arrangemanget inom Common Travel Area behöver dessa medborgare inte visa upp ett ETA när de går ombord på sin resa till Storbritannien.

Personer som innehar pass från brittiska utomeuropeiska territorier är också undantagna från att visa upp ett ETA när de reser till Storbritannien.

Personer med brittiska visum som ger dem rätt att bo, arbeta eller studera i Storbritannien är också undantagna från det brittiska ETA-systemet.

Det är dock viktigt att notera att den brittiska regeringen för närvarande övergår till sin eVisa eller digitala bevis på invandringsstatus.

Detta hjälper till att förhindra förekomsten av förlorade, stulna eller manipulerade fysiska invandringsdokument.

Ett eVisa innebär att människor inte längre behöver vänta på eller resa för att hämta ut ett fysiskt dokument, vilket effektiviserar deras upplevelse.

Personer med brittiskt visum och immigrationsstatus i Storbritannien måste ha ett UK Visa and Immigration (UKVI)-konto.

Sedan måste de länka sina pass till UKVI-kontot för att undvika problem eller förseningar i resan.

Den brittiska regeringen har ett nära samarbete med flygbolag, färjeoperatörer och andra transportleverantörer för att säkerställa en smidig utrullning av ETA-systemet.