Storbritanniens högsta domstol har dömt Home Office för att ha underlåtit att ge 3C-tillstånd till dem som ansöker om förlängning av visum, enligt The Guardian.
En 3C-ledighet innebär att om någon ansöker om att förlänga sin vistelse i Storbritannien innan visumet löper ut, förlängs rätten att stanna automatiskt tills ett beslut har fattats.
Detta hjälper till att förhindra luckor i en persons invandringsstatus medan deras ansökan behandlas.
Mr Justice Cavanagh, som var ordförande i målet, förklarade att inrikesministeriets beslut att inte ge tusentals migranter en 3C-ledighet var ”irrationellt och orimligt”.
Han påpekade att avsaknaden av bevis på status ledde till ”verkliga svårigheter” för många människor, vilket påverkade deras dagliga liv och välbefinnande.
Dokumentbevis för en 3C-resa visar att de befinner sig lagligt i Storbritannien.
Utan dokumentation ställdes många av migranterna inför allvarliga problem. De kunde inte bevisa sin rätt att arbeta, hyra en bostad eller få tillgång till sjukvård.
Denna osäkerhet gällde även deras barn, som också drabbades av föräldrarnas papperslösa status.
Bristen på bevis ledde till svårigheter och många fastnade i den så kallade ”fientliga miljö” som skapats av den brittiska invandringspolitiken.
Högsta domstolens beslut
Den rättsliga utmaningen leddes av Refugee and Migrant Forum of Essex and London (RAMFEL) och en tidigare klient.
De hävdade att inrikesministeriets misslyckande ledde till att många felaktigt klassificerades som papperslösa och utsattes för hårda invandringskontroller.
Domare Cavanagh betonade tre huvudsakliga skäl för beslutet:
Svårt för migranter
Många personer på 3C-ledighet stod inför allvarliga problem eftersom de inte kunde visa bevis på sin juridiska status. Detta påverkade deras förmåga att arbeta, hitta bostad och få tillgång till viktiga tjänster.
Lagstiftningens syfte
Immigrationslagar, inklusive avsnitt 3C, skyddar rättigheterna för dem som lagligen befinner sig i Storbritannien. Utan dokumentation kunde dessa personer inte bevisa sina rättigheter, vilket strider mot lagens syfte.
Inget berättigat skäl
Inrikesministeriet angav inga giltiga skäl för att inte utfärda ett 3C-ledighetsbevis för status. Domare Cavanagh framhöll att det inte fanns några motargument för att motivera detta misslyckande, vilket gjorde beslutet orimligt.
Domaren uppmanade inrikesministern att ta ett ”enkelt steg” för att undvika svårigheter för hundratals människor.
Janet Farrell, advokat från Bhatt Murphy Solicitors som företrädde kärandena, beskrev domen som en ”betydande seger”.
Hon förklarade att det skulle hjälpa många människor som har kämpat utan bevis på sin rättsliga status.
”Den här domen säkerställer att de som är på 3C-ledighet nu kan bevisa sin status och få tillgång till de rättigheter de har rätt till”, säger Farrell.
Att inte ha bevis för 3C-ledighet och Windrush-skandalen
Nick Beales, kampanjchef på RAMFEL, jämförde situationen med Windrush-skandalen.
Han sade: ”Gång på gång fångar och riktar regeringens fientliga miljö in sig på människor som har all rätt att vara i Storbritannien.
”De försäkrade oss att de hade lärt sig av Windrush-skandalen, men dessa ord var uppenbarligen ihåliga.”
Windrush-skandalen, som avslöjades 2017, berörde karibiska invandrare som kom till Storbritannien mellan 1948 och 1973.
Som brittiska medborgare behandlades de felaktigt som illegala invandrare trots att de hade rätt att bo och arbeta i Storbritannien på obestämd tid.
Dessa medlemmar av ”Windrush”-generationen utsattes för orättvisa frihetsberövanden, deportationer och förnekande av lagliga rättigheter.
Fallet ledde till omfattande kontroverser och krav på rättvisa eftersom regeringen behandlade dessa långtidsboende på ett felaktigt sätt.
Policyn för ”fientlig miljö”
Policyn om ”fientlig miljö” syftar till att göra det svårt att stanna i Storbritannien för dem som inte har rätt att vara där.
Detta tillvägagångssätt drabbar dock ofta dem som är lagligt närvarande men saknar dokumentation för att bevisa det.
Denna politik omfattar åtgärder som gör det svårt att arbeta, hyra egendom eller få tillgång till sjukvård utan bevis på invandringsstatus.
Högsta domstolens beslut belyser de negativa effekterna av denna policy för personer med 3C-ledighet.
Detta understryker vikten av att den brittiska regeringen hjälper alla migranter att få rätt dokumentation för sin immigrationsstatus.
Beales från RAMFEL uppmanade nästa regering att helt upphöra med den fientliga miljöpolitiken.
Övergång till eVisas
När High Court-domen offentliggjordes i juni sa en talesperson för inrikesdepartementet att de ”noggrant överväger domen”.
För närvarande håller inrikesministeriet på att omvandla alla former av fysiska immigrationsstatusdokument till digitala visum senast 2025.
Det innebär att migranter inte längre kommer att få ett fysiskt bevis på sin rätt att stanna i Storbritannien, utan deras status kommer att registreras online.
Alla biometriska uppehållstillstånd (BRP), våtstämplar i pass och vinjettklistermärken kommer att ersättas av ett digitalt online-register eller ett eVisa.
De som har ett fysiskt bevis på invandringsstatus måste skapa ett UK Visas and Immigration (UKVI)-konto.
UKVI-kontot kommer att visa invandringsstatus för arbetsgivare, hyresvärdar och banker. Den kommer att vara kopplad till pass för att undvika störningar och olägenheter vid resor.
Övergången till ett ”digitalt standardiserat” invandringssystem syftar till att modernisera processen och minska bedrägerier.
Kritikerna befarar dock att den förhastade tidsplanen kan leda till en upprepning av Windrush-skandalen.
Utan fysiska bevis kan migranter ha svårt att bevisa sin status, vilket leder till liknande problem.