Nya brittiska visumregler för kvalificerade arbetare gynnar kockar framför teknikarbetare

| juni 18, 2024
Nya brittiska visumregler för kvalificerade arbetare gynnar kockar framför teknikarbetare

Förändringarna i Storbritanniens politik för laglig invandring ledde till att antalet kockar som kom till landet ökade jämfört med antalet IT-proffs.

Detta enligt en analys av Financial Times av de officiella uppgifterna om viseringsrutten för kvalificerade arbetare.

Home Office utfärdade 67.703 Skilled Worker-visum under året som slutade mars 2024, en minskning med två procent från föregående år.

Av dessa beviljades cirka 6.203 kockar Skilled Worker-visum, en ökning med 54% jämfört med föregående år.

Antalet programmerare och mjukvaruutvecklare som fick brittiska Skilled Worker-visum sjönk dock från 8.752 till endast 4.280.

Bortsett från de tekniska medarbetarna påverkade nedgången även rekryteringen av analytiker inom informationsteknik.

Dessutom var antalet visum som beviljades managementkonsulter under första kvartalet 2024 42% lägre än ett år tidigare.

Utfärdade visum för kvalificerade arbetare inom finans- och försäkringssektorn var också 35 procent lägre än förra året.

Visum för kvalificerade arbetare som beviljas för yrkesmässig, vetenskaplig och teknisk verksamhet minskade också med 36 procent.

Effekter av ändringar i reglerna för visum för kvalificerade arbetstagare

Denna motsatta trend tyder på att nyanställningarna har avtagit i Storbritanniens tekniksektor och i många branscher med kontorsjobb.

Samtidigt fortsätter bristen på arbetskraft att öka inom låglönebranscher som restaurang- och hotellbranschen.

Denna förändring beror främst på den brittiska regeringens nyligen genomförda förändringar av sin Skilled Worker Visa-rutin.

Den brittiska regeringen har höjt minimilönekravet för kvalificerade arbetare från 26.200 till 38.700 pund per år.

Den avskaffade också Shortage Occupation List (SOL) och ersatte den med Immigration Salary List (ISL).

Detta säkerställer att arbetsgivare inte längre kan betala migrerande arbetstagare mindre än brittiska arbetstagare inom bristyrken.

Immigrationsexperter varnade för att regeländringar kommer att göra det svårare för medelkvalificerade detaljhandels-, gästfrihets- och byggnadsarbetare att få brittiska arbetsvisum.

Även om antalet visum för kockar kan ha ökat kraftigt, förväntas de totala invandringsnivåerna minska inom de flesta jobbsektorer på grund av den striktare politiken.

Bråttom att klara höjningen av lönetröskeln

Kockar, som vanligtvis tjänar lägre löner, kanske inte kan uppfylla de nya kraven för visum för kvalificerade arbetstagare.

Enligt uppgifter från Office of National Statistics (ONS) var en kocks årslön 22 877 £ i april 2023. Detta är under den nya lönetröskeln för kvalificerade arbetare.

De högre lönekraven ledde till att många arbetsgivare inom restaurang- och livsmedelsbranschen snabbt började sponsra kockar och annan personal inom hotell- och restaurangbranschen.

Ansökningar som lämnats in innan de nya reglerna trädde i kraft den 4 april 2024 kommer att bedömas enligt den tidigare policyn.

Kate Nicholls, vd för UKHospitality, säger att kockar är ett av de få kvalificerade jobb som berättigar till visum i en sektor med många lediga tjänster.

Hon noterade att vakansgraden hade sjunkit ”dramatiskt” sedan de obesatta rollerna nådde en topp på 15 procent efter pandemin.

Pågående arbetskraftsbrist har ökat antalet Skilled Worker-visum som utfärdas för jobb inom mat och hotell.

Under det första kvartalet 2024 var 17 procent av Skilled Worker-visumen för boende- och mattjänster.

Detta är mer än en fördubbling jämfört med för två år sedan.

Minskar Storbritanniens nettomigration

Som ett led i att minska Storbritanniens nettomigration har den brittiska regeringen genomfört andra viktiga politiska förändringar.

Det innebär bland annat att vissa studenter och all vård- och omsorgspersonal förbjuds att ta med sig familjemedlemmar till Storbritannien.

Vårdföretag som planerar att sponsra migrerande arbetstagare måste nu registrera sig hos Care Quality Commission (CQC).

Innehavare av studentvisum måste också avsluta sin kurs innan de kan byta till arbetsvisum.

Inrikesministeriet har också nyligen meddelat strängare regler för rekryteringsagenter och företag som arbetar med studentvisum.

Man planerar också att införa strängare krav på efterlevnad för sökande av studentvisum.

Den brittiska regeringens reformerade invandringssystem fokuserar av ekonomiska och politiska skäl endast på de mest kvalificerade och bäst betalda arbetsområdena.

Huruvida denna omkalibrering hjälper eller stjälper vissa brittiska industrier återstår att se.

Enligt ONS-data sjönk nettoinvandringen med 10 procent sedan december 2022, då det högsta registrerade nettoinvandringsantalet var 764.000.

ONS noterade att det var för tidigt att säga om nedgången i nettomigrationen var början på en nedåtgående trend.

Visum för kvalificerade arbetare, vård- och omsorgspersonal och studenter har dock minskat med 30 procent under de första fem månaderna 2024 jämfört med 2023.

Storbritannien utfärdade endast 85 200 visum för de tre reformerade visumvägarna under de första fem månaderna 2024, jämfört med 121 000 under samma period förra året.

The Telegraph rapporterade att experter förra månaden förutspådde att regeringens reformer av invandringspolitiken kan minska nettomigrationen till så lågt som 150.000 per år.