UK Home Office ger MAC i uppdrag att se över visumvägen för akademiker

| mars 14, 2024
UK Home Office ger MAC i uppdrag att se över visumvägen för akademiker

Den rådgivande kommittén för migration (MAC) kommer att utvärdera om Storbritanniens viseringsväg för akademiker tjänar sitt syfte och inte missbrukas.

Ett graduate-visum ger studenter som har avslutat sin utbildning möjlighet att stanna och arbeta i Storbritannien i två år utan sponsor.

Studenter med doktorsexamen får stanna i Storbritannien i tre år med ett visum för akademiker.

I ett brev till professor Brian Bell vid MAC uttryckte James Cleverly, minister vid det brittiska inrikesdepartementet, oro för att viseringen för akademiker skulle utnyttjas som en genväg för att få arbetstillstånd.

Han har bett MAC att avgöra om graduate visa ”undergräver integriteten och kvaliteten i det brittiska systemet för högre utbildning”.

Inrikesministern avslöjade först regeringens avsikt att se över viseringsvägen för akademiker i december 2023.

Han aviserade en översyn av visum för akademiker tillsammans med andra betydande förändringar av politiken för laglig migration för att minska nettomigrationen.

Storbritanniens engagemang för högre utbildning

Cleverly betonade att regeringen förblir ”fast besluten att locka begåvade studenter från hela världen att studera i Storbritannien”.

Han tillade att regeringen värdesätter den brittiska högre utbildningssektorns excellens och bidragen från internationella studenter.

Cleverly sa dock att det också är avgörande att ta itu med invandringsmissbruk för att upprätthålla kvaliteten på utbildningen och ryktet för brittiska universitet.

Regeringen måste se till att efterfrågan på graduate visas inte ”drivs mer av en önskan om invandring snarare än utbildning”.

MAC kommer att undersöka bevis på missbruk och dess inverkan på att locka till sig och behålla topptalanger.

Detta inkluderar att analysera vilka som ansöker om visum för akademiker och från vilka universitet de har tagit examen.

Den kommer också att undersöka vilka jobb de har under och efter sin tid på Graduate Visa.

Den rådgivande kommittén kommer också att undersöka om personer med visum för akademiker bidrar till Storbritanniens system för högre utbildning och ekonomiska tillväxt.

Hur du kvalificerar dig för ett visum för akademiker

Storbritannien införde graduate-visumet i juli 2021. Syftet var att göra det möjligt för behöriga studenter att arbeta eller söka arbete efter att ha avslutat en behörighetsgivande kurs.

Regeringen lanserade den för att locka till sig och behålla internationella studenter som bidrar till samhället och ekonomin.

Syftet är också att hjälpa företag att rekrytera högkvalificerade talanger från hela världen för att driva ekonomin framåt.

För att ansöka om ett graduate-visum i Storbritannien måste studenterna först ha ett giltigt studentvisum.

De måste också framgångsrikt ha avslutat en grundutbildning, forskarutbildning eller doktorsexamen. Kursen måste vara från en högre utbildningsanordnare som uppfyller kraven.

Personer som ansöker om visum för akademiker behöver inte visa att de har ekonomisk förmåga att försörja sig i Storbritannien.

De behöver inte heller ha ett jobberbjudande eller tjäna en minimilön, vilket är fallet med rutten för kvalificerad arbetskraft.

Familjer till personer som ansöker om visum för akademiker kan endast ansöka som anhöriga om de var anhöriga till den sökande när denne hade studentvisum.

Varför se över viseringsvägen för akademiker i Storbritannien

Enligt Storbritanniens migrationsstatistik är graduate visa en av de viktigaste faktorerna bakom beviljandet av work extension visa.

För året som slutar i december 2023 ökade antalet visumförlängningar som utfärdats i arbetsrutterna med 48 procent till 310 056.

Studenter som förlänger sin vistelse för att arbeta i Storbritannien via viseringsvägen för akademiker stod för 114 409.

Det är 57 procent högre än 2022. Detta motsvarar över en tredjedel, eller 37 procent, av alla förlängningar av arbetsvisum.

Initiala uppgifter från MAC:s årsrapport visade också att antalet utländska studenter vid institutioner med lägre avgiftsnivåer ökade till 32 procent 2022.

Dessutom ökade antalet internationella doktorander vid lärosäten med de lägsta UCAS-tariffkvartilerna med över 250 procent från 2018 till 2022.

”Vi är angelägna om att förstå drivkrafterna bakom detta, inklusive om det beror på att människor använder dessa kurser som en långsiktig väg till arbete i Storbritannien”, sa Cleverly.

Uppgifter visade att internationella studenter kan betala lägre avgifter för en ettårig kurs och sedan stanna på ett graduate visa i två år utan att behöva ett jobb.

Efter det kan innehavare av visum för akademiker få tillgång till fyra års rabatterad minimilön på Skilled Worker-rutten.

Detta gör det möjligt för internationella akademiker att komma in på den brittiska arbetsmarknaden med lägre löner än de som krävs för de flesta invandrade kvalificerade arbetstagare.

En ny analys från Migration Observatory vid Oxfords universitet visar att vårdarbete är det vanligaste jobbet för internationella studenter som byter från akademikervisum till visum för kvalificerad arbetskraft.

Under det år som slutar i juni 2023 kommer cirka 60 procent av de personer med visum för akademiker som bytt till visum för kvalificerade arbetstagare att bli vård- eller äldreomsorgsarbetare.

Fler regeländringar för att säkerställa att visum för akademiker inte missbrukas

Den brittiska regeringen har redan vidtagit åtgärder för att se till att studentvisum inte utnyttjas.

Från och med januari 2024 kan de flesta innehavare av studentvisum inte längre ta med anhöriga till Storbritannien.

Endast forskarstuderande och personer som deltar i statligt finansierade stipendiekurser kan ta med sig sina familjer till landet.

Innehavare av studentvisum kan inte heller byta till arbetsvisum innan de har avslutat sin utbildning.

I april 2024 höjer regeringen minimilönegränsen för visumansökningar från 26 200 GBP till 38 700 GBP.

Detta kommer att öka de minimilöner som krävs för att byta från ett akademikervisum till ett visum för kvalificerad arbetskraft. Höjningen kommer också att omfatta jobb med lönetröskelrabatter.

Internationella studenter kan fortfarande utnyttja rabatten för nyanlända för att få ett visum för kvalificerad arbetskraft. Minimilönegränsen kommer dock att höjas betydligt.

Rabatten på 20 procent på jobb i Shortage Occupation List (SOL) kommer att avskaffas och ersättas av den nya Immigration Salary List (ISL).

MAC publicerade nyligen rekommendationer för 21 jobb som ska läggas till på ISL-listan.

Detta motsvarar endast åtta procent av den nuvarande SOL-listan, en avsevärd minskning från 30 procent av de roller som ingår i SOL.

Minimilönekravet för familjevisum kommer också att öka från £18,600 till £29,000.

I början av 2025 kommer den att stiga till 38 700 GBP och matcha minimilönen för kvalificerad arbetskraft.

Dessutom höjde den brittiska regeringen hälsovårdsavgiften för invandrare i februari 2024.