Storbritannien och EU enas om att arbeta tillsammans mot olaglig migration

| februari 28, 2024
Storbritannien och EU enas om att arbeta tillsammans mot olaglig migration

Den brittiska regeringen och Frontex, Europeiska gräns- och kustbevakningsbyrån, har kommit överens om ett samarbetsavtal för att bekämpa olaglig migration.

Den 23 februari 2024 undertecknade Hans Leijtens, Frontex verkställande direktör, och Phil Douglas, generaldirektör för Förenade kungarikets gränsstyrka, överenskommelsen.

Den brittiska inrikesministern James Cleverly och Europeiska unionens (EU) kommissionär för inrikes frågor Ylva Johansson var också närvarande under evenemanget.

Förra året korsade cirka 30 000 personer Engelska kanalen från Frankrike till Storbritannien. Det är en tredjedel lägre än 46.000 år 2022. BBC rapporterade dock att det totala antalet fortfarande var det näst högsta som registrerats.

I mars 2023 undertecknade Storbritannien också ett avtal med Frankrike om att samarbeta för att stoppa illegala invandrare via Engelska kanalen.

Storbritannien och EU åtar sig att förbättra gränssäkerheten

I ett uttalande sa Cleverly att organiserad invandring är ”globala utmaningar som kräver gemensamma lösningar och ambitioner”.

”Vårt banbrytande samarbetsavtal mellan Storbritannien och Frontex är ytterligare ett viktigt steg för att ta itu med olaglig migration, säkra våra gränser och stoppa båtarna”, tillade han.

Leijtens sade i ett pressmeddelande att arrangemanget visar ”det gemensamma engagemanget för ett säkrare och tryggare Europa”.

”Med detta avtal bekräftar vi tillsammans vårt åtagande att förbättra säkerheten och förvaltningen av våra gränser”, sade han.

Detta tillkännagivande följer på en överenskommelse i maj 2023 mellan Storbritanniens premiärminister Rishi Sunak och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om att utveckla ett nytt samarbetsavtal mellan Storbritannien och Frontex.

Samarbetet mellan Storbritannien och Frontex ska inledas så snart som möjligt

Arrangemanget syftar till att förbättra Storbritanniens och EU:s operativa insatser mot olaglig migration och organiserad invandringsbrottslighet.

Det skapar en plattform för samordnade åtgärder mellan Storbritanniens gränsstyrka och EU:s Frontex på olika områden.

Ett område är informations- och underrättelseutbyte, situationsmedvetenhet och riskanalys.

Detta omfattar migrationstrender, gränsövervakning, bedrägerier med stridshandlingar samt återvändande och gränsförvaltning.

En annan är utbildning för att öka kapaciteten hos Förenade kungarikets och EU:s gränsmyndigheter, så att de kan dra nytta av varandras effektiva strategier.

Arrangemanget innebär också att man samarbetar om relevant forskning och utveckling av ny teknik för att skydda gränserna.

Detta inkluderar att bygga vidare på Storbritanniens drönarteknik och luftburna övervakning för att bekämpa olaglig migration.

Samarbetet mellan Storbritannien och EU gäller även operativa och tekniska områden. Detta inbegriper att skicka personal för observation, samordning eller rådgivande uppgifter.

Båda parter hoppas också kunna utöka samarbetet på längre sikt.

Förstärkning av EU:s yttre gränser inom Schengenområdet

I februari 2024 enades Europaparlamentet och EU-kommissionen om att ändra EU:s nya gränskodex för att ta itu med olaglig migration.

EU kommer att begränsa och minska öppettiderna för gränsövergångsställen för att förhindra att migranter används som instrument för konflikt och destabilisering.

Den har också infört nya överföringsprotokoll för att gripa olagliga tredjelandsmedborgare och återsända dem till den stat de kom ifrån.

EU kommer också att införa två viktiga förbättringar av gränssäkerheten: systemet för in- och utresa (ESS) och det europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd(Etias).

EES kommer att registrera in- och utresor elektroniskt i stället för att stämpla passen vid ankomsten till EU:s yttre gräns.

Enligt EES måste innehavare av visum för kortare vistelse och visumbefriade resenärer registrera biometriska uppgifter som fingeravtryck eller ansiktsskanning vid gränsen.

Det kommer också att registrera nekade inresor, vilket gör det lättare att identifiera dem som saknar tillstånd att resa in och dem som har stannat för länge i Schengenområdet.

Dessutom kommer in- och utresesystemet att upptäcka personer som använder falska identiteter och pass.

Å andra sidan är ETIAS ett nytt elektroniskt dokument som krävs för viseringsbefriade resenärer som reser in i Schengenområdet.

Syftet är att förbättra säkerheten genom att förhandsgranska resenärer och identifiera personer som utgör säkerhetshot innan de anländer.

EES ska börja tillämpas i oktober 2024, medan ETIAS kommer att genomföras i mitten av 2025.

Förstärkning av den brittiska gränsen

År 2022 antog den brittiska regeringen National Borders Act of 2022, som syftar till att förbättra säkerheten vid den brittiska gränsen.

Lagstiftningen syftar till att helt digitalisera den brittiska gränsen och förhindra olagliga inresor och hot mot den nationella säkerheten innan de når Storbritannien.

Digitaliseringen av den brittiska gränsen innebär att immigrationsstatus ersätts med elektroniska register, eller eVisas, och att det nya elektroniska resetillståndet (ETA) verkställs.

Storbritannien arbetar för att senast 2025 ha en digital invandringsplattform för att hantera migration och avskräcka människor från att vistas olagligt i landet.

För närvarande överförs alla fysiska invandringsdokument, t.ex. biometriska uppehållskort och passstämplar och klistermärken, till eVisas.

Å andra sidan fungerar ETA på samma sätt som ETIAS. Det är inte ett visum utan ett digitalt resetillstånd för alla resenärer som besöker Storbritannien utan visum.

Förutom att förbättra gränssäkerheten effektiviserar ETA resandet för förhandsgranskade lågriskindivider.

För närvarande är det bara besökare från Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien, Förenade Arabemiraten (UAE) och Jordanien som omfattas av det nya brittiska ETA-systemet.

Senast 2024 förväntar sig den brittiska regeringen att alla visumbefriade resenärer ska ha ett ETA innan de reser till Storbritannien.