UK ETA-ansökningar nu öppna för Gulfblockets nationer, Jordaniens medborgare

| februari 1, 2024
UK ETA-ansökningar nu öppna för Gulfblockets nationer, Jordaniens medborgare

Det nya brittiska elektroniska resetillståndet (UK ETA) är nu öppet för medborgare i fler arabländer.

Från och med den 1 februari 2024 kommer det nya ETA-systemet i Storbritannien att vara öppet för medborgare i de återstående staterna i Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) och för medborgare i Jordanien.

Det sex medlemmar starka Gulfblocket består av Förenade Arabemiraten (UAE), Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Oman och Kuwait.

Qatar har dragit nytta av att använda det nya digitala resetillståndet för resor till Storbritannien sedan november 2023.

”Regeringen tar också ett viktigt steg framåt i den långsiktiga moderniseringen och förbättringen av säkerheten vid den brittiska gränsen”, lyder ett uttalande från det brittiska inrikesdepartementet.

UK ETA-ansökan för Gulfländerna och Jordanien

Den brittiska regeringen meddelade att ETA-ansökningar och resedatum för resten av Gulfstaterna och Jordanien kommer att börja gälla i juni 2023.

ETA ersätter det elektroniska viseringsundantaget (EVW) som krävs för alla GCC-medborgare innan de reser till Storbritannien.

Å andra sidan kommer Jordanien att bli ett viseringsfritt land. Detta innebär att dess medborgare inte längre skulle behöva visum för att besöka England, Wales, Skottland och Nordirland.

”Genom att minska kostnaderna och visumkraven kommer ETA-systemet att säkerställa att besökare från Gulfstaterna och Jordanien enkelt kan resa till Storbritannien, vilket stärker affärs- och turistförbindelserna mellan våra länder”, säger Lord Ahmad, statssekreterare för Mellanöstern, Nordafrika och Sydasien, i ett uttalande uttalande.

Medborgare i Gulfstaterna och Jordanien måste ansöka om ett ETA-tillstånd för resor till Storbritannien från och med den 22 februari 2024.

För resor till Storbritannien före den 22 februari 2024 kommer GCC-medborgare fortfarande att behöva ett elektroniskt visumundantag (EVN).

Jordanier kommer däremot fortfarande att behöva visum för resor till Storbritannien tidigare än den 22 februari 2024.

Elektroniskt resetillstånd för Storbritannien

Den brittiska regeringen kommer att fortsätta att gradvis införa det nya ETA-systemet för medborgare utan visum under 2024.

”När systemet är helt genomfört kommer det att möjliggöra en mer effektiv kundupplevelse och befästa Storbritannien som världsledande inom gränssäkerhet”, lyder ett uttalande från det brittiska inrikesdepartementet.

UK ETA är en del av ett bredare initiativ för att digitalisera och förbättra säkerheten vid de brittiska gränserna.

Det ger regeringen mer kontroll och tillsyn över personer som reser in i landet.

Med 10 GBP per applikation är ETA mer prisvärd än EVW.

Avgiften är också jämförbar med liknande digitala resetillstånd som andra länder tar ut.

När du har beviljats ett ETA behöver du inte ansöka om och betala för ett ETA för varje besök i Storbritannien.

Det är giltigt i upp till två år och tillåter flera korta vistelser på upp till sex månader per besök.

UK ETA är obligatoriskt för visumbefriade resenärer som besöker eller transiterar genom England, Wales, Skottland och Nordirland.

Viseringspliktiga medborgare måste fortfarande ansöka om ett UK Standard Visitor-visum.

Utvidgning av tillämpningsområdet för standardvisum för besökare

Det brittiska standardvisumet för besökare erbjuder nu ett bredare spektrum av aktiviteter, vilket gör det enklare att göra affärer i Storbritannien.

Från och med den 31 januari 2024 kommer Standard Visitor-visumet att tillåta utökad affärsverksamhet.

Förändringarna tillkännagavs först i den brittiska regeringens höstuttalande i november 2023.

Fler detaljer avslöjades i december, tillsammans med reformpaketet för åtgärder för laglig migration. Dessa inkluderar följande:

Företagare kan ha kontakt med kunder under sitt besök i Storbritannien om det sker i samband med deras arbete och inte betraktas som outsourcing.

Distansarbete är tillåtet, men det får inte vara den enda anledningen till att du besöker Storbritannien. Digitala nomader måste ansöka om ett lämpligt brittiskt arbetsvisum.

Jurister kan nu ägna sig åt fler aktiviteter, t.ex. ge råd, agera som expertvittnen, delta i skiljeförfaranden och rättsliga förfaranden samt undervisa.

Vetenskapsmän, forskare och akademiker får bedriva forskning under sitt besök, förutom de som ansöker om ett 12-månaders besöksvisum eller förlänger tillstånd från Storbritannien.

Besökande flygbesättningar, inklusive piloter och kabinpersonal, kan komma till Storbritannien enligt särskilda luftfartsarrangemang.

Rutten för PPE-besökare (Permitted Paid Engagement) kommer att integreras i rutten för standardbesökare, vilket effektiviserar processen för alla besökare.

Personer som planerar att hålla betalda föreläsningar behöver bara ett enda visum.

Tillåtna betalda besökare måste dock fortfarande planera sin aktivitet inom 30 dagar efter ankomsten.

Den bredare omfattningen av aktiviteter för affärsmän gäller även medborgare utan visum som reser till Storbritannien med ett elektroniskt resetillstånd.

”Dessa förändringar visar regeringens åtagande att välkomna dem som är här för att bidra med sina färdigheter och talanger till vårt samhälle och vår ekonomi”, säger inrikesdepartementet.