Storbritannien kommer att fortsätta att ta emot ansökningar från EU-medborgare som befinner sig i landet före brexit och som inte är medvetna om det.
Det brittiska inrikesministeriet upphäver en regel från augusti 2023 om sena ansökningar till European Union Settlement Scheme (EUSS), rapporterar The Guardian rapporterar.
Regeln hindrade dem som felaktigt ansökte om permanent uppehållstillstånd efter Brexit-folkomröstningen från att lämna in en sen EUSS-ansökan på grund av ”bristande medvetenhet”.
Det blockerade också ansökningar från dem som felaktigt förlitade sig på sina permanenta uppehållstillståndskort för att bevisa sin invandringsstatus.
Dessa uppehållskort var inte längre giltiga efter tidsfristen för EUSS i juni 2021.
Den uppdaterade vägledningen, som publicerades den 16 januari 2024, tillåter nu sena ansökningar om EUSS från kvalificerade EU-medborgare som är ”omedvetna” om systemet.
Där anges att sena EUSS-ansökningar från personer med permanent uppehållstillstånd ”är rimliga skäl” för förseningen.
Enligt The Guardian kommer omsvängningen efter att EU-medborgare drabbats av förödande konsekvenser.
Vad är Storbritanniens EU-avvecklingsprogram?
Storbritanniens avvecklingssystem för EU bidrar till att genomföra och upprätthålla utträdesavtalet.
Utträdesavtalet skyddar rättigheterna för EU-medborgare i Storbritannien och brittiska medborgare i EU vid utgången av brexitövergångsperioden den 31 december 2020.
Den omfattar också dem som flyttade till Storbritannien eller något annat EU-land under den nämnda övergångsperioden.
Enligt avtalet ska dessa personer ha samma rättigheter som medborgarna i det land de flyttar till eller är bosatta i.
De har livslång uppehållsrätt och kan studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.
I likhet med brittiska medborgare är personer med status som bosatta eller förhandsbosatta enligt EUSS undantagna från Storbritanniens nya elektroniska reset illstånd (ETA).
Hur EU:s bosättningsordning fungerar
Den brittiska regeringen lanserade EU:s bosättningsprogram för att dokumentera de nästan sex miljoner EU-medborgare som bor i Storbritannien.
EUSS är endast digitalt och innehåller inga uppehållstillstånd eller kort. Det enda som följer med är en digital registrering av deras status.
På grund av detta var EU-medborgare med en permanent uppehållshandling eller ett biometriskt EES-uppehållskort fortfarande tvungna att ansöka om EUSS.
EUSS beviljar status som bosatt för sökande som har bott i Storbritannien i fem år eller mer. Detta ger dem rätt att stanna i Storbritannien på obestämd tid.
Å andra sidan ger EUSS en förhandsbosättningsstatus till dem som har bott i Storbritannien i mindre än fem år.
Detta gör att de kan stanna i landet i upp till fem år. Därefter kan de ansöka om status som etablerad invandrare.
EUSS stängdes i juni 2021, men sena ansökningar beaktades fortfarande om det fanns rimliga skäl.
Uppdateringar av EUSS-systemet
I augusti 2023 tog inrikesministeriet bort ”bristande kännedom” om bosättningssystemet som ett rimligt skäl för sena ansökningar.
Detta ledde till betydande svårigheter för EU-medborgare som ansökte om permanent uppehållstillstånd efter folkomröstningen om brexit 2016.
Detsamma gäller för dem som förlitade sig på sina kort för att bevisa sin invandrarstatus.
I september 2023 förlängde den brittiska regeringen automatiskt statusen för förhandsbosatta personer med ytterligare två år.
Detta säkerställer att ingen innehavare av status som förhandsbosatt kommer att se sin invandringsstatus upphöra.
År 2024 vill inrikesministeriet automatiskt överföra personer med förhandsbosättningsstatus till bosättningsstatus efter fem år.
Regeringen uppmuntrar dock fortfarande dem som redan har status som bosatta att ansöka om status som bosatta.
Den nya vägledningen skulle kunna vara tydligare
Trots uppdateringen om sena EUSS-ansökningar ser kampanjgruppen The3million det bara som en delvis seger,
The3Million är en ideell organisation för medborgare i EU, Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) och Schweiz i Storbritannien.
Den inrättades efter folkomröstningen 2016 för att skydda rättigheterna för icke-brittiska medborgare som har gjort Storbritannien till sitt hem.
Enligt gruppen skulle den uppdaterade vägledningen kunna vara mer exakt.
I vägledningen anges inte direkt att sena ansökningar till EUSS från EU-medborgare med permanent uppehållstillstånd kan godtas.
Istället ger inrikesministeriet bara ett invecklat exempel som handläggarna kan basera sina beslut på.
”Vi är besvikna över att Home Office fortfarande inte accepterar att ett permanent uppehållskort från EES i sig är ett tillräckligt bevis för rimliga skäl att ansöka sent”, säger Andreea Dumitrache, tillförordnad VD för the3milllion.
Hon tillade: ”Den förväntar sig också att människor ska tigga, böja knä och visa ånger för att de inte visste.”
Dumitrache uppger vidare att många andra inte beviljades permanent uppehållstillstånd men att de fortfarande kan ha rättigheter enligt utträdesavtalet.
Lämna ett svar