Storbritannien är inte det europeiska land som det är lättast att migrera till, men landet rankas ändå bland de 10 bästa.
Storbritannien rankades på 8:e plats som det land där det är lättast för personer bosatta utanför Europeiska unionen (EU) att få medborgarskap. Detta enligt den kanadensiska immigrationsmyndigheten CanadaCIS.
CanadaCIS har undersökt vilka europeiska länder som är lättast respektive svårast att få medborgarskap i för personer som bor utanför EU.
Studien analyserade Eurostats invandringsdata från 2009 till 2021 och fokuserade på hur många ansökningar från personer bosatta utanför EU som beviljades.
Ungefär tre av 50 (3,2 %) invånare beviljades brittiskt medborgarskap, baserat på 12-åriga Eurostatuppgifter från 2009 till 2021.
”Förutom att ha några av de starkaste passen har Europa bland de högsta livskvalitetsindikatorerna, inklusive höga karriärmöjligheter, levnadsvillkor och sjukvård”, säger Bryan Brooks, en invandringsexpert från CanadaCIS, som citeras av Financial Express .
Enligt en separat studie om globala migrationstrender är Storbritannien det tredje mest föredragna landet för invandring trots de högre levnadskostnaderna.
Landet lockar yrkesverksamma från olika områden, t.ex. finans, hälso- och sjukvård, utbildning och teknik.
De 10 enklaste och svåraste europeiska länderna att flytta till
”Analysen visar att Centraleuropa är den region där det är svårast att få medborgarskap, medan norra och västra Europa är enklast”, avslutade Brooks från CanadaCIS.
Sverige, världens lyckligaste land, tog förstaplatsen med den högsta acceptansgraden för medborgarskap bland invånare utanför EU. Nästan en av tio utlänningar utanför EU får medborgarskap i Sverige, vilket är mer än dubbelt så mycket som EU-genomsnittet.
De två till fem bästa är Norge, Nederländerna, Portugal och Island. Dessa länder tar emot mer än en av 25 sökande.
Irland och Rumänien ligger på sjätte respektive sjunde plats, medan Storbritannien rankas på 8:e plats. Belgien och Finland kompletterar topp tio.
De flesta nordeuropeiska länder, Sverige, Norge, Island och Finland, har bland de högsta medborgarskapssiffrorna. Danmark är det enda nordeuropeiska land som inte ingår.
I Sydeuropa var Portugal det enklaste. Samtidigt var Nederländerna, Irland och Storbritannien de västländer som det var lättast att immigrera till.
Polen och Kroatien ligger i topp i Centraleuropa med 4% respektive 3,9%.
När det gäller de mest utmanande europeiska länderna att immigrera till, har Estland den lägsta genomsnittliga andelen invånare som får medborgarskap. Endast en av 200 invånare fick medborgarskap i Estland.
Lettland, Tjeckien och Litauen är de tre näst svåraste länderna att bli medborgare i. Mindre än en procent av invånarna utanför EU har beviljats medborgarskap i alla tre länderna.
Dessa länder rankades som de femte till nionde svåraste europeiska länderna att immigrera till: Österrike, Liechtenstein, Slovakien, Slovenien och Tyskland. I dessa länder beviljas medborgarskap till färre än en av femtio invånare utanför EU.
Danmark hamnade bland de 10 länder utanför Centraleuropa där det är svårast att få medborgarskap, med en förvärvsfrekvens på 2 %.
Betydande förändringar i Storbritanniens invandringspolitik
Storbritannien kommer att genomföra sin plan att införa strängare invandringspolitik under 2024 för att minska nettomigrationen och minska påfrestningarna på de offentliga tjänsterna.
Kvalificerade arbetstagare måste uppfylla den nya minimiinkomstgränsen på 38 700 GBP per år. Beloppet är en ökning med nästan 50 procent från 26.200 GBP.
Vård- och omsorgspersonal är undantagna från denna höjning av minimiinkomsten men kommer inte längre att få ta med sig anhöriga in i landet.
Framöver måste Care Quality Commission (CQC) också reglera alla vårdföretag som vill sponsra vårdpersonal.
Sökande av familjevisum kommer också att omfattas av högre krav på minimiinkomst. Detta kommer att träda i kraft stegvis under 2024, och det totala beloppet på 38 700 GBP kommer att träda i kraft i slutet av 2025.
Storbritanniens Shortage Occupation List (SOL), numera känd som Immigration Salary List (ISL), och Graduate Visa är båda under översyn av Migration Advisory Committee (MAC).
SOL kommer att förlora sin rabatt på 20 procent, och MAC kommer att se över vilka nuvarande SOL-jobb som ska finnas kvar i ISL i linje med de nya lönetrösklarna.
Med undantag för internationella studenter på forskarutbildningar och kurser med statligt finansierade stipendier, kan alla andra studenter inte ta med sina familjemedlemmar till Storbritannien från och med januari i år.
Stigande nettomigration
Enligt officiella siffror från Office for National Statistics (ONS) beräknas Storbritanniens totala nettomigration från juni 2022 till juni 2023 uppgå till 672.000.
Storbritannien har sett en anmärkningsvärd ökning med 930 % i utfärdandet av anhörigvisum sedan 2019. I september 2023 uppgick den till totalt 152.980, jämfört med 14.839 i september 2019.
Den visar också en betydande ökning av migrationen från länder utanför EU, där Indien, Nigeria och Kina toppar listan över migranter.
De flesta invandrare från Storbritannien söker sig till högre utbildning (39 %) eller arbetar inom vård- och omsorgssektorn (33 %).
Lämna ett svar