Frankrike utfärdar digitala Schengenvisum för OS i Paris

| januari 5, 2024
Frankrike utfärdar digitala Schengenvisum för OS i Paris

Frankrike kommer att bli det första medlemslandet i Europeiska unionen (EU) som erbjuder onlineansökningar om Schengenvisum.

Den franska regeringen hade infört en online-ansökningsprocess för 70 000 digitala Schengenviseringar. Detta ligger i linje med EU:s framtida strategi för viseringsansökningar.

Det nya digitala systemet förväntas leda till en kraftig ökning av antalet visumansökningar. Dessa omfattar idrottare, funktionärer och besökare i de kommande olympiska och paralympiska spelen 2024.

”[The system] är verkligen nödvändigt för att garantera utfärdandet av visum inom tidsramar som är förenliga med en framgångsrik organisation av spelen”, uppgav Frankrikes inrikesministerium.

De olympiska och paralympiska spelen 2024 kommer att hållas i Frankrike den 26 juli-11 augusti respektive den 28 augusti-8 september 2024.

Frankrike står värd för de olympiska spelen för första gången på hundra år. Här kommer de paralympiska spelen att arrangeras för första gången i historien.

Regeringen ansåg att digitala visum var nödvändiga för att hantera folkmassorna mer effektivt vid de kommande spelen. Man räknar med cirka 1,5 miljoner åskådare.

Förenklad visering för OS-deltagare

Den franska regeringens system med”olympiska konsulat” började fungera den 1 januari 2024. Den är helt inriktad på att behandla visumansökningar för de olympiska och paralympiska spelen 2024.

Systemet förväntas hantera ansökningar från 15 000 internationella idrottare, 9 000 journalister och delegationer från utländska länder som deltar i de kommande sportevenemangen.

Målet är att förenkla processen för visumansökningar. Syftet är också att undvika förvirring på grund av den nuvarande eftersläpningen av ärenden som behandlas vid franska viseringscenter över hela världen.

Det nylanserade olympiska konsulatsystemet fungerar via portalen France-Visas.

Portalen kommer att ge ut ackrediteringskort med integrerade digitala visum istället för fysiska visumstämplar.

Idrottare och funktionärer med giltiga Schengenviseringar för flera inresor behöver inte ansöka om en separat fransk Schengenvisering för de olympiska spelen.

Även om dessa personer kan använda sina befintliga Schengenvisum för flera inresor, måste de fortfarande ackrediteras för spelen.

Detta effektiviserar processen för viseringsinnehavare samtidigt som säkerheten förbättras.

Digitalisering av ansökningsförfarandet för Schengenvisum

EU-rådet godkände först digitaliseringen av ansökningsprocessen för Schengenvisum i november 2023.

Ett Schengenvisum är ett tillstånd för kortare vistelse som tillåter resor inom EU:s Schengenländer i upp till 90 dagar inom en 180-dagarsperiod.

Det gemensamma reseområdet Schengen omfattar de 23 EU-länderna och angränsande länder som Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein.

Den nya onlineplattformen för Schengenvisum kallas Europeiska unionens plattform för viseringsansökningar eller EU VAP. Den är planerad att tas i drift 2026.

Nästan alla ansökningar om digitala Schengenviseringar kommer att göras via EU VAP. Detta gäller oavsett den sökandes resplaner eller syften.

Personliga möten kommer inte längre att vara nödvändiga. De enda undantagen är förstagångssökande eller personer med ogiltiga biometriska data.

De som är kvalificerade att ansöka online kommer att kunna fylla i sin visumansökan, svara på reserelaterade frågor och ladda upp de dokument som krävs på EU VAP-plattformen.

Plattformen vidarebefordrar automatiskt ansökningarna till de berörda medlemsländerna för behandling.

De sökande kommer också att kunna betala viseringsavgifter via en EU VAP-ansluten gateway. Betalningarna kommer att överföras direkt till medlemslandet.

Digital framtid för resor

Förutom att digitalisera ansökningarna om Schengenvisum kommer EU också att genomföra digitala åtgärder för att säkra sina gränser.

Det förväntade stora deltagandet i de olympiska spelen i Paris är en viktig faktor bakom EU:s försening av genomförandet av sitt nya in- och utresesystem (EES).

EES är ett automatiserat gränssystem som registrerar in- och utresor elektroniskt i stället för att stämpla passen vid ankomst till gränsen.

Från och med oktober 2024 måste visumbefriade resenärer och de som behöver ett korttidsvisum för att resa in i Schengenområdet lämna fingeravtryck och ansiktsbiometri vid gränsen.

EU:s nya elektroniska system för resetillstånd, ETIAS ( European Travel and Information and Authorization ), kommer att börja användas i mitten av 2025.

Alla utländska medborgare som inte behöver visum för att resa in i Schengenområdet måste skaffa ett ETIAS.

Frankrikes försök med digitala visum 2024 kan vara ett viktigt steg mot att skapa ett mer effektivt digitalt invandringssystem i EU.

Med Schengens öppna inre gränser är samordningen av invandringspolitiken av avgörande betydelse. Digitala viseringar möjliggör smidigare verkställighet och informationsutbyte mellan medlemsstaterna.

Om det lyckas skulle OS i Paris kunna visa fördelarna med digitalisering på nära håll.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *