Brittiska medborgare med spanska gröna kort kommer att undantas från EES, ETIAS

| januari 1, 2024
Brittiska medborgare med spanska gröna kort kommer att undantas från EES, ETIAS

Spaniens gröna intyg eller kort är ett giltigt bevis på brittiska medborgares rätt att bo och arbeta i EU enligt utträdesavtalet mellan Storbritannien (UK) och Europeiska unionen (EU).

Den brittiska ambassaden i Madrid, Spanien, utfärdade ett uttalande som påminner brittiska medborgare med spanska registreringsbevis om deras rättigheter.

Med sina rättigheter enligt utträdesavtalet kommer de att vara undantagna från de kommande EU-resekraven.

Enligt uttalandet är innehavare av det gröna A4-certifikatet eller det kreditkortsstora papperet som utfärdats av Extranjería-kontoret eller den nationella polisen fortfarande skyddade av utträdesavtalet.

”Som ett resultat undantar detta dokument brittiska medborgare från det kommande in- och utresesystemet (EES) och det europeiska systemet för reseuppgifter och resetillstånd (Etias), från alla visumkrav och från 90/180-dagarsregeln i Schengenområdet”, står det i uttalandet.

De brittiska och spanska regeringarna rekommenderar att brittiska medborgare byter ut sitt gröna intyg eller kort mot det spanska identitetskortet. Detta är tarjeta de identidad de extranjero eller TIE. De är dock inte skyldiga att göra detta enligt lag.

Brittiska medborgare med ett grönt intyg eller kort bör inte behandlas annorlunda än de med TIE.

Deras rätt till utträdesavtal påverkas inte av vilken typ av dokumentation de har.

Vad är utträdesavtalet?

Utträdesavtalet skyddar EU-medborgare som lagligen vistas i Storbritannien och brittiska medborgare som lagligen vistas i något av de 27 EU-länderna vid slutet av brexitövergångsperioden i december 2020.

Det gäller också EU-medborgare som flyttat till Storbritannien eller brittiska medborgare som flyttat till ett EU-land under övergångsperioden.

Utträdesavtalet säkerställer att dessa medborgare och deras familjer behåller i stort sett samma rättigheter som de hade innan Storbritannien lämnade EU. Det garanterar att de kan fortsätta att bo, studera, arbeta och resa fritt mellan Storbritannien och EU.

Spaniens gröna kort eller intyg är ett giltigt bevis på förmånstagarstatus enligt utträdesavtalet mellan Storbritannien och EU.

Det bekräftar innehavarens rätt att bo och arbeta i Spanien enligt det avtal som den spanska regeringen har genomfört.

Kommande resekrav för EU

Reglerna om fri rörlighet upphörde för brittiska medborgare och EU-medborgare när Storbritannien lämnade den europeiska alliansen med 27 medlemmar.

Efter Brexit betraktas brittiska medborgare som tredjelandsmedborgare och omfattas av invandringsregler.

Snart måste alla brittiska medborgare uppfylla två nya resekrav: EES och ETIAS.

De som har uppehållstillstånd i något EU-land kommer att undantas från kravet.

System för in- och utpassering (EES)

EES syftar till att stärka gränssäkerheten inom EU:s Schengenområde. Detta inkluderar de flesta EU-länder, Schweiz och länder inom Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) som Island, Norge och Liechtenstein.

Varje gång en resenär från ett tredjeland passerar en av EU:s yttre gränser registreras de genom ett automatiserat system i in- och utresesystemet.

Istället för traditionella passstämplar registrerar EES in- och utresor digitalt. Den lagrar viktiga uppgifter som resenärens namn, typ av tillstånd, biometri samt information om ankomst och avresa.

Detta digitala gränssystem förenklar identifieringen av obehöriga inresor, vilket gör det mer effektivt att upptäcka överskridna vistelser och bedrägliga identiteter.

Enligt EES måste innehavare av visum för kortare vistelse och visumbefriade resenärer som reser in i Schengenområdet lämna fingeravtryck och ansiktsskanning vid gränsen.

EES är planerat att lanseras i oktober 2024.

ETIAS-systemet

Etias syftar till att öka säkerheten för EU:s medlemsländer i Schengenområdet genom att samla in uppgifter om resenärer som är undantagna från viseringskravet.

Det är inte en visering utan ett viseringsundantag som syftar till att kontrollera resenärer från tredje land. Det är personer som kan resa in i Schengenområdet utan visum.

”De insamlade uppgifterna kommer att användas för att identifiera potentiella säkerhetshot i samband med terrorism eller olaglig migration. Det kommer att bidra till att avskräcka sådana personer innan de anländer till EU:s gränser.

Visumbefriade resenärer som planerar att besöka Schengenområdet behöver ETIAS från och med mitten av 2025.

UK ETA och EUSS

Storbritannien har redan börjat införa sitt nya digitala system för resetillstånd för viseringsbefriade medborgare, inklusive EU-medborgare.

Det brittiska elektroniska resetillståndet (ETA) syftar till att effektivisera invandringsprocessen för förhandskontrollerade resenärer med låg risk.

Senast 2024 måste alla medborgare utan visum ha ett ETA innan de reser till England, Wales, Skottland eller Nordirland.

EU-medborgare med invandrarstatus i Storbritannien är undantagna från ETA-systemet. Detta inkluderar de som har avräknats eller avräknats i förväg enligt Europeiska unionens avräkningssystem (EUSS).

EUSS är det brittiska inrikesministeriets system för att genomföra bestämmelserna om medborgerliga rättigheter i utträdesavtalet.