Flygbolagschefer oroar sig för att förlora transitpassagerare på grund av ETA

| november 23, 2023
Flygbolagschefer oroar sig för att förlora transitpassagerare på grund av ETA

Chefen för British Airways varnar för att det nya elektroniska resetillståndet (ETA) Systemet innebär en konkurrensnackdel för Förenade kungarikets (UK) luftfart.

Sean Doyle, VD för det brittiska flygbolaget, uttryckte oro för att det nya ETA-systemet kommer att avskräcka passagerare från att transitera via Londons Heathrow-flygplats.

Doyle sa att UK ETA är en extra kostnad och kan orsaka eventuella förseningar för resenärer som inte behöver visum för korta resor och transitering i landet.

”[The ETA could] ger flygbolag som British Airways, som är beroende av anslutningstrafik, en konkurrensnackdel gentemot europeiska nav. Vi måste se till att vi inte i smyg gör vår bransch konkurrenskraftig”, sade Doyle vid konferensen 2023 Airlines som hölls i Westminster, London, den 20 november 2023.

Airlines UK, branschorganisationen för registrerade flygbolag i Storbritannien, och Board of Airline Representatives (BAR) UK, branschorganisationen för flygbolag i Storbritannien, har tidigare uttryckt samma åsikt.

De hävdade att det är orättvist att ta ut avgifter av transiterande passagerare som är undantagna från viseringskravet, särskilt de som inte passerar gränskontrollen. Tekniskt sett passerar de inte några gränser.

Varför anslutningsflyg är avgörande för Heathrow flygplats

Ungefär hälften av British Airways trafik på Heathrow utgörs av anslutningsresenärer. Detta gäller även affärsmän som inte har råd med några förseningar i sina resor.

När UK ETA införs kan passagerare som reser via Londons mest trafikerade flygplats välja att mellanlanda i Dubai eller Istanbul istället.

Passagerare som rör sig mellan gaterna på en flygplats, utan att passera gränskontrollen, behöver vanligtvis inte uppfylla kraven för den anslutande destinationen.

Heathrow är också starkt beroende av anslutningsflyg för att upprätthålla en betydande trafikmängd och därmed betraktas som en megahub. Den spelar en avgörande roll för att stimulera turism och handel.

Utan den stora mängden anslutningsflyg skulle Londonbaserade resenärer inte ha enkel tillgång till destinationer runt om i världen.

Så fungerar Storbritanniens ETA-system

Det nya digitala resetillståndet är endast obligatoriskt för utlänningar som inte behöver visum för korta besök i Storbritannien. Dessa är medborgare i länder som omfattas av viseringsundantag.

ETA krävs också för visumfria resenärer som transiterar i Storbritannien, även om de inte behöver passera gränskontrollen.

Varje ETA-ansökan i Storbritannien kostar 10 pund, en liten avgift jämfört med andra liknande resetillstånd som krävs av andra länder. Visumfria resenärer måste ansöka om det digitala resetillståndet minst tre dagar före avresan.

Eventuella förseningar kan bara uppstå om passagerarna inte får ETA i förväg. Flygbolagen kommer inte att tillåta dem att gå ombord på sitt flyg till Storbritannien utan korrekt resetillstånd.

Vissa ansökningar kan också ta längre tid än tre dagar. De flesta sökande som får vänta längre beror på misstag i ansökan och andra problem.

När passagerarna har ett ETA för Storbritannien är det dock giltigt i två år. Innehavaren får transitera på London Heathrow Airport flera gånger under ETA:s giltighetstid.

Resetillståndet lagras också digitalt i passet, så resenärer behöver inte ta med sig en pappersutskrift. Den brittiska gränskontrollen kommer dock att ha sista ordet när det gäller ETA-innehavarens inresa i landet.

UK ETA, ETIAS och transiterande resenärer

ETA-systemet syftar till att förbättra gränssäkerheten genom att tillåta den brittiska regeringen att logga och förhandsgranska resenärer. Detta hindrar personer som utgör ett säkerhetshot från att resa in i landet.

Enligt det brittiska inrikesministeriet är en viktig aspekt för att uppnå detta mål att kräva ETA för transitresenärer. Det kommer att bidra till att avskräcka personer från att använda anslutningsflyg för att kringgå den korrekta visumansökningsprocessen.

Den brittiska regeringen har haft ett nära samarbete med flygbolag, sjöfartsföretag och järnvägsleverantörer för att garantera att systemet genomförs på ett effektivt sätt.

Passagerare som reser till eller från Storbritannien bör också hålla sig informerade om alla relevanta rese- och invandringsregler som kan påverka dem.

Senast 2025 ska Europeiska unionen (EU) införa ett liknande system för resetillstånd som kallas European Travel Information and Authorization System(ETIAS).

Detta krav kommer också att gälla för personer som reser utan visum för korta resor eller transiterar genom Schengenområdet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *