Gulfländerna godkänner enhetligt visum för lansering 2024-2025

| november 21, 2023
Gulfländerna godkänner enhetligt visum för lansering 2024-2025

Gulfstaternas samarbetsråd (GCC) godkände ett Schengenliknande visum för alla medlemmar under ett ministermöte den 9 november 2023.

Med ett enda visum kan turister enkelt utforska de sex medlemmarna i Gulfblocket – Förenade Arabemiraten (UAE), Saudiarabien, Bahrain, Qatar, Oman och Kuwait.

”Det enhetliga turistvisumet för Gulfstaterna är ett projekt som kommer att bidra till att underlätta och effektivisera rörligheten för invånare och turister mellan de sex GCC-länderna och kommer utan tvekan att ha en positiv [impact] på den ekonomiska sektorn och turistsektorn”, sade GC:s generalsekreterare Jassim Al Budaiwi vid det 40:e mötet mellan GCC:s inrikesministrar i Oman, där tillkännagivandet gjordes.

GCC förväntar sig att systemet med ett enda visum ska vara i drift mellan 2024 och 2025 i alla sex medlemsländer.

Enligt Arab Times Arab Times kommer tekniska kommittéer för varje land att fastställa visumkrav.

De sökande kommer att kunna ansöka om visum via en webbplats eller app. Den kommer att granskas av alla länder och det är möjligt att endast godkända länder kan få tillträde om invändningar uppstår.

Att införa ett enhetligt viseringssystem för GCC-länderna föreslogs ursprungligen 2015 men blev inte verklighet av olika omständigheter och skäl.

Det togs upp igen 2022 när Qatar stod värd för FIFA World Cup-slutspelet och en elektronisk plattform som liknar ett pass till alla Gulfländer infördes.

I maj 2023 fick förslaget fotfäste på en konferens i Dubai där ministrarna från GCC-länderna uttryckte sin önskan om ett enande för att uppmuntra turister att resa över gränserna, i likhet med Europa.

Att göra resor till Arabiska halvön mer tillgängliga

Det enda visumet ger innehavaren rätt att besöka alla sex medlemsländer i GCC, vilket eliminerar behovet av olika resehandlingar vid besök i regionen.

För närvarande är det endast medborgare i GCC:s medlemsländer som har fri rörlighet mellan de sex nationerna i blocket.

Utlänningar som är bosatta i Gulfstaterna måste däremot fortfarande ha visum för att resa inom regionen, även för kortare resor.

Besökare från andra länder utanför Arabiska halvön behöver också flera visum eller visumbefrielse för att besöka vart och ett av GCC:s medlemsländer.

Planer på en sammanhängande turistväg som förbinder de sex GCC-medlemsländerna övervägs också. Med visumet kan det vara möjligt för resenärer att förlänga sitt besök i mer än 30 dagar.

Det är viktigt att notera att godkännandet av GCC:s enhetliga program för resetillstånd inte garanterar samtycke från alla sex länder. Resenärer med visum kan fortfarande behöva genomgå gränskontroller.

Det enhetliga visumet kommer att spela en viktig roll för att uppnå turiststrategin GCC 2030 och öka sektorns ekonomiska bidrag genom ökat regionalt resande och ökad hotellbeläggning.

Målet är att attrahera 128,7 miljoner 2030, en ökning med 136,6 procent jämfört med 2021.

GCC-länderna behåller viseringsfri tillgång till Storbritannien

GCC:s enhetliga visum syftar till att underlätta resor mellan medlemsländerna Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Det är en välkommen bekvämlighet att effektivisera invandringsprocessen för i förväg verifierade resenärer med låg risk. Dessutom kan det vara ett steg närmare status som viseringsbefriad stat.

Det enda visumet är likställt med Schengenvisumet, vilket gör det bekvämt för turister att besöka Schengens gemensamma reseområde.

Den omfattar 23 av Europeiska unionens (EU) 27 medlemsländer och grannländerna Schweiz, Norge, Island och Liechtenstein som har avskaffat inre gränskontroller.

Medborgare från mer än 60 länder, t.ex. Australien, Storbritannien, Kanada, Nya Zeeland och USA, behöver dock inget visum för korta besök. De behöver bara ett ETIAS-system(Electronic Travel Information and Authorisation System).

För närvarande är det bara medborgare från Förenade Arabemiraten som åtnjuter denna viseringsfrihet när de reser till Schengenområdet. Samtal pågår för att ge medborgare i Kuwait, Oman, Qatar och Saudiarabien denna status som viseringsbefriade.

Å andra sidan har alla GCC-medborgare visumfrihet i Storbritannien, som inte längre är en del av EU eller Schengenområdet.

Medborgare från GCC:s medlemsländer behöver inte visum för att besöka England, Wales, Skottland och Nordirland. De behöver bara ett elektroniskt visumundantag (EVW) eller det nya elektroniska resetillståndet (ETA).

Qataris använder redan ETA för att resa till Storbritannien; resten av Gulfstaternas medborgare kommer att följa efter 2024.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *