Så här ansöker du om ETA i Storbritannien

| mars 15, 2023
Så här ansöker du om ETA i Storbritannien

Införande av ETA i Storbritannien

Samtidigt som Europeiska unionen börjar införa sitt europeiska system för reseuppgifter och resetillstånd, ETIAS, förbereder Storbritannien sin egen version av ett godkännande för kontroll före avresa. Det nya resekravet för de flesta utländska medborgare som vill besöka någon av de fyra
Förenade kungariket
(England, Skottland, Wales och Nordirland) är för närvarande ett pågående arbete och förväntas inte bli obligatoriskt förrän 2025, även om detta datum inte är hugget i sten.

Det nya systemet för inresetillstånd kallas Electronic Travel Authorisation (ETA) och kommer inte att påverka brittiska passinnehavare men kommer att påverka utländska medborgare på besök som för närvarande har enkel tillgång till Förenade kungariket via ett enkelt, giltigt pass.

Men vad är ETA? Hur fungerar ETA? Och vem behöver (eller kommer att behöva) ETA?

Vad är ETA?

Över hela världen har flera länder, inklusive USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland, infört ett elektroniskt system för förhandskontroll av besökare från utlandet. Europeiska unionen håller för närvarande på att göra samma sak, med ETIAS som redan är igång och kommer att bli obligatoriskt före utgången av 2023.

Det grundläggande konceptet för dessa onlinebaserade kontrollsystem är att samla in information om tilltänkta besökare för att avgöra om de anländande resenärerna utgör en risk för brott, säkerhet, terrorism eller hälsa genom att kontrollera uppgifterna i ansökningsformuläret mot information som lagras i säkerhetsdatabaser (och andra).

Elektroniska godkännanden är snabbare och enklare att ansöka om än vanliga pappersvisum, och bakgrundskontroller av sökande är också mer detaljerade och uppdaterade än vad som tidigare var möjligt.

Det nya elektroniska resetillståndet är Förenade kungarikets svar på de system som redan finns i andra delar av världen. Det är ett sätt att kontrollera vem som reser in i Storbritannien och avgöra vem som ska nekas inresa.

Hur fungerar ETA?

Ett ETA är inte ett pappersdokument som en visering utan ett elektroniskt godkännande för att resa in i och röra sig i Förenade kungarikets fyra länder. Efter ansökan och godkännande kopplas ETA digitalt till det aktuella passet, som när det skannas visas på passinnehavarens avreseort och ankomstort i Förenade kungariket.

Ansökan om ETA görs online, så sökande måste ha tillgång till en dator och en giltig e-postadress för att skicka in ansökan.

Ansökningsförfarande

Det påstås att ETA-ansökan online ”bara tar några minuter”, men detta beror på exakt vad som utgör några minuter. Oavsett vilket lämnas en ETA-ansökan in helt online och kräver följande:

  • Ifylld ansökningsblankett med grundläggande personuppgifter, inklusive fullständigt namn, födelsedatum, nationalitet och planerade resplaner.
  • Aktuellt, giltigt, biometriskt pass.
  • E-postadress
  • Ett godtagbart betalningssätt (betalkort eller kreditkort).

Som med alla officiella processer är det viktigt att tillhandahålla all information och dokumentation som efterfrågas. Om ansökningsblanketten inte fylls i korrekt och fullständigt kommer detta att leda till förseningar och eventuellt direkt avslag.

När den information och dokumentation som lämnats har kontrollerats bör ETA godkännas inom två till tre dagar.

Vem behöver ETA?

Passinnehavare från länder som för närvarande kräver visum för att besöka Storbritannien kommer fortfarande att behöva ett visum. ETA-kravet gäller för länder som för närvarande har viseringsfri tillgång till Storbritannien, vilket inkluderar nästan alla EU- och Schengenländer och större nationer som USA, Kanada, Japan, Australien och Kina.

Även om status quo kvarstår för närvarande kommer det under de närmaste åren inte längre att räcka med ett giltigt pass. Alla utländska medborgare som reser in i Förenade kungariket måste antingen ha ett biometriskt pass med ett elektroniskt länkat ETA eller ett brittiskt visum.

När EU har genomfört Etias-programmet fullt ut kommer brittiska passinnehavare att behöva ett Etias-godkänt pass för att resa till och inom den europeiska zonen. Det är föga förvånande att motsatsen kommer att gälla när Förenade kungariket börjar använda ETA.
Bland de länder vars medborgare kommer att behöva ett ETA finns

  • Alla Europeiska unionens medlemsländer (med undantag av Republiken Irland)
  • Alla medlemsstater i Schengenområdet
  • Medborgare i USA, Kanada, Australien och Nya Zeeland, samt länder som för närvarande är undantagna från viseringskravet, kommer också att behöva en ETA inom en inte alltför avlägsen framtid om inte ytterligare avtal kan förhandlas fram och godkännas.

Irland undantaget

Så långt tillbaka som 1922 har det funnits en överenskommelse mellan Republiken Irland och Förenade kungariket, som tillåter fri rörlighet mellan de två enheterna och även ger vissa rättigheter till medborgare i den ena medan de är bosatta i den andra. Detta är känt som arrangemanget för det gemensamma reseområdet, och det är strikt ett arrangemang mellan Storbritannien och Irland och oberoende av någon EU-lagstiftning.
Det gemensamma reseområdet omfattar alla de fyra brittiska länderna och Irland (samt Kanalöarna och Isle of Man), och irländska och brittiska medborgare har vissa rättigheter och privilegier inom gränserna för dessa länder och öar.

Alla medborgare i det gemensamma reseområdet har rätt att bosätta sig, studera och arbeta inom området och detta gäller även resor. Även efter Storbritanniens utträde ur Europeiska unionen (Brexit) kan brittiska och irländska medborgare fortfarande resa fritt mellan de två länderna utan krav på visum eller, vilket snart kommer att bli fallet, ETA.

Syftet med ETA

Även om den slutliga listan över länder vars medborgare kommer att behöva ett ETA ännu inte har bekräftats, är syftet med resegodkännandet tydligt definierat. Icke-Visa-medborgare (NVN) behöver en ETA för att resa in i Storbritannien för:

  • Turism
  • Affärsändamål
  • Korta studiekurser
  • Medicinska skäl

Liksom med ett vanligt Schengenvisum förväntas nationella experter med ett ETA få stanna inom Förenade kungarikets gränser i högst 180 dagar innan de blir skyldiga att lämna jurisdiktionen. Väl i Storbritannien kan NVN fritt röra sig och resa var som helst inom de fyra länder som utgör Storbritannien, men inte i Republiken Irland, som är ett helt annat land.

Den brittiska regeringen räknar med att börja använda ETA 2023 och ha systemet helt på plats 2025, men detta är den planerade tidpunkten och kan alltid komma att ändras. För närvarande behöver visumfria medborgare endast ett giltigt pass för att besöka Storbritannien. Det är dock starkt rekommenderat att hålla sig informerad om eventuella uppdateringar avseende genomförandet av ETA, som kan påverka eventuella kommande resor till Storbritannien.

Precis som med scouterna är det tillrådligt att vara ”förberedd” eftersom införandet av ETA är en process under utveckling och kan ändras när som helst!