UK ETA för St Davids: Din kompletta stadsguide

Med en befolkning på bara 1 600 personer är St Davids den minsta staden i Storbritannien. Denna charmiga walesiska pärla är mest känd för sin katedral, där Wales skyddshelgon lades till vila. Forntida monument och medeltida religiösa byggnader gör St Davids till ett spännande resmål. Lär dig mer om vad du kan se där och upptäck hur den nya brittiska ETA för St Davids kommer att påverka din resa i denna kompletta guide.

St David: Livet och legenden

Sankt David föddes omkring 500 e.Kr. och blev en av de viktigaste tidiga gestalterna i den walesiska kristendomen. David var känd som predikant och lärare och grundade här en kyrklig bosättning som på walesiska kallas Tyddewi (Davids hus). Han sades ha utfört mirakel under sin livstid. I den mest kända av dessa skapade han en kulle som en plattform att stå på när han predikade. När kullen reste sig ur marken satte sig en vit duva på Davids axel. Denna duva blev hans emblem, och han avbildas ofta tillsammans med den.

David var hängiven klosterlivsstilen. Under hans ledning drog munkarna själva plogarna när de arbetade på fälten, istället för att förlita sig på djur. De fick bara dricka vatten och bara äta vanlig mat. Han blev särskilt förknippad med purjolöken, som senare skulle bli Wales nationalsymbol. David dog i det kloster han hade grundat. Legenden säger att änglar fyllde klostret när han dog och sjöng honom till vila.

Ett centrum för pilgrimsfärder

David begravdes på den plats som han hade anlagt och som blev ett populärt mål för pilgrimsfärder. Påven Calixtus II uppmuntrade detta och förklarade att två pilgrimsfärder till St Davids motsvarade en pilgrimsfärd till Rom. Även vissa monarker har gjort resan till St Davids: Vilhelm Erövraren kom hit för att visa sin respekt år 1077, liksom Henrik II år 1171 och Edward I år 1284. Med ett blomstrande kyrkligt samfund och en biskop i residens blomstrade St Davids. Under normanderna byggdes katedralen ut. Idag härstammar några av de tidigaste befintliga sektionerna från denna tid.

Nedgången för St Davids

Henrik VIII:s protestantiska reformation, och den efterföljande upplösningen av klostren, ledde till en omedelbar nedgång i St Davids förmögenhet. År 1536 sålde biskop William Barlow bly från taket på biskopspalatset, ett tydligt tecken på prästerskapets bristande intresse för helgonets begravningsplats och vallfartsort. Barlow flyttade senare sin bostad till Abergwili och övergav St Davids. Under århundraden låg den försummad och krympte så småningom till att likna en liten och fattig byggnad, där bara katedralen återstod som en antydan om St Davids forna glans.

Det var inte förrän på 1900-talet som staden restaurerades. Idag har staden fått nytt liv som turistmål, med 210 kulturminnesmärkta byggnader att beundra och många promenadstråk runt staden. Vissa moderna pilgrimer har återvänt till staden i ett försök att återuppliva den gamla pilgrimsleden.

Saker att se i St Davids

St Davids katedral

https://goo.gl/maps/GHsLmu3QSSLwwQL1A

St Davids Cathedral är en av de viktigaste religiösa platserna i Wales, tack vare sin långa historia och sin status som begravningsplats för landets skyddshelgon. Några av de äldsta delarna av den nuvarande byggnaden härstammar från den normandiska eran, men den restaurerades också kraftigt av George Gilbert Scott på 1800-talet. Varje dag hålls minst tre gudstjänster.

Biskopens palats

https://goo.gl/maps/fqRunZiydMVqJKSs9

Biskopspalatset var en gång ett spektakulärt medeltida palats, men idag är det en ruin. Den fortsätter dock att locka besökare och är en av stadens viktigaste sevärdheter. Många väggar står fortfarande kvar, och en av de mest imponerande delarna här är hjulfönstret som kan ses högt uppe i ruinerna av den stora salen. Idag används palatset ibland som en friluftsteater.

St Nons kapell

https://goo.gl/maps/h32wni3gVpLQAY7R8

Strax utanför staden ligger Chapel of St Non med utsikt över havet och nära den populära vandringsleden Pembrokeshire Coast Path. Detta är en av de äldsta kristna byggnaderna i Wales, och tidiga pilgrimer besökte den som en del av sin pilgrimsfärd till St Davids. Brunnen som utgör en del av anläggningen sägs vara helig, och påven Benedictus XVI använde vatten från den under sitt besök i Storbritannien 2010.

Förenade kungarikets ETA för St Davids

Besökare till St Davids från 2024 och framåt måste vara medvetna om Storbritanniens nya ETA-system. Detta program kommer att ersätta det nuvarande systemet med viseringsundantag och baseras på program som för närvarande är i kraft i länder som Förenta staterna och Kanada. Det är en del av regeringens planer på att digitalisera Storbritanniens gränser och ge större överblick över in- och utresor.

Storbritanniens program för viseringsundantag tillåter för närvarande medborgare i 90 länder att resa in i landet utan att behöva ansöka om visum. Det är dessa resenärer som kommer att påverkas av det nya systemet. De kommer fortfarande inte att behöva någon visering. De måste dock ansöka om ett ETA innan de kan resa in i landet.

Med ett ETA kan resenärer tillbringa upp till sex månader i Storbritannien medan de reser på fritiden, i affärer eller för att besöka vänner eller familj. De får inte arbeta medan de är i landet, men de kan skriva in sig på kurser. Resenärer som för närvarande behöver visum, vilket inkluderar dem som planerar att tillbringa mer än sex månader i Storbritannien, samt besökare som avser att arbeta i landet, kommer fortfarande att behöva ansöka om visum enligt det nya systemet.

Ansöka om ETA i Storbritannien

Det är viktigt att besökare ansöker om sitt ETA innan de påbörjar sin planerade resa till Storbritannien. En godkänd ETA kan vara ett villkor för befordran, så lufttrafikföretag kan neka ombordstigning för passagerare som inte har en ETA. Med detta i åtanke bör resenärer ansöka i god tid före sin resa. De kommer att behöva slutföra ansökningsprocessen online. Det finns inga pappersbaserade alternativ, eftersom detta är ett helt digitalt system.

En lista över krav har publicerats. Resenärer bör bekanta sig med dessa krav innan de påbörjar sin ansökan. De måste ha ett giltigt biometriskt pass och förväntas också lämna personlig information, inklusive kontaktuppgifter, födelsedatum, anställningsstatus och så vidare.

Sökande kommer också att behöva lämna information om sitt förflutna. Om de har ett brottsregister måste de uppge detta på ansökningsblanketten. De kommer också att behöva rapportera om de någonsin har varit medlemmar i en förbjuden grupp eller om de någonsin har begått några invandringsbrott. Utöver detta måste sökande tillhandahålla information om sin planerade resa till Storbritannien. De ska ange en adress där de kommer att bo under vistelsen i landet och kan också bli ombedda att lämna en kortfattad resplan.

ETA-ansökan har också en icke återbetalningsbar avgift. Detta måste betalas i sin helhet innan ansökan kan behandlas. Det kan ta upp till 72 timmar innan ansökningar godkänns eller avslås, så sökande bör ha detta i åtanke för att få tillräckligt med tid innan de börjar sin resa.

Resor med UK ETA för St Davids

Inom Storbritannien finns det ingen gränskontroll mellan de fyra länderna. Detta innebär att en besökare med ett ETA-tillstånd för St Davids i Storbritannien inte behöver stanna i Wales. De kan röra sig fritt mellan Wales, England, Skottland och Nordirland under sin resa. ETA omfattar dock inte några andra länder, inklusive den självständiga republiken Irland. Besökare som vill resa till Republiken Irland eller något annat europeiskt land under sin resa bör se till att de känner till inresekraven för dessa länder.

Din resa till St Davids med ETA från Storbritannien

En brittisk ETA för St Davids gör det möjligt för nyfikna resenärer att upptäcka Storbritanniens minsta stad. Följ den gamla pilgrimsleden, upptäck St Davids grav och beundra arkitekturen i denna historiska bosättning. Följ Pembrokeshire Coast Path för att utforska några av Wales vackra naturområden. Ta på dig vandringsskorna, ansök om din brittiska ETA för St Davids och förbered dig för en äventyrlig semester.