UK ETA för Leicester och dess effekt på utländska besökare

Leicester är en stad i East Midlands, en historisk region med ett industri- och jordbruksarv. Det är en av Englands äldsta städer och utvecklades under den romerska ockupationen, från omkring 47 e.Kr. Idag är det en mångkulturell universitetsstad med flera viktiga museer.

Leicester skapade rubriker 2012 när kvarlevorna av Richard III upptäcktes under en parkeringsplats. Denna händelse har påverkat ett antal moderna attraktioner, inklusive medeltida hallar och museer som visar en historia om händelsen.

De som reser till Leicester bör förbereda sig för de nya ETA-kraven som kommer att påverka resor till Storbritannien. Läs vidare för att få veta mer om stadens historia, kultur och traditioner, tillsammans med en guide till den nya brittiska ETA för Leicester.

Leicester – en historia

Från romarna till medeltidens Leicester

Leicester var en av de tidigaste romerska städerna i Storbritannien och byggdes ut från platser där det tidigare funnits bosättningar från järnåldern. Staden är känd som Ratae och ligger vid en viktig romersk väg, Fosse Way, och det finns historiska stigar och artefakter över hela staden som bevarar detta arv. Resterna av romerska bad vid Jewry Wall och dess museum är de mest ingående. Här finns också St Nicholas’ Church, som byggdes av återanvänt romerskt material. Staden blomstrade som romerskt centrum, men mindre är känt om perioden efter romarnas tillbakadragande då den påverkades av saxare, vikingar och normander.

Medeltida Leicester

Det medeltida Leicester genomgick en förvandling under Simon de Montfort och de historiska grevarna av Leicester på 1200- och 1300-talen. Många kommunala byggnader, kyrkor och salar uppfördes, inklusive det välbevarade Leicester Guildhall och St Mary de Castro Church. En avgörande konfrontation i rosornas krig och slaget vid Bosworth Field ägde rum väster om Leicester 1530 till stadens strategiska roll som ett parlamentariskt centrum under det engelska inbördeskriget. En viktig vändpunkt för stadens välstånd var när Grand Union Canal skapades 1810, en vattenväg som förband Leicester med både Birmingham och London.

Med Midland Railway och nya sätt att industrialisera blomstrade Leicesters strump-, textil- och skomakeriindustrier. Denna period sammanfattas med en offentlig staty av The Leicester Seamstress av James Walter Butler på Hotel Street. Bland de kända invånarna under den här tiden fanns resebyrån Thomas Cook och Joseph Merrick, som var allmänt känd som Elefantmannen.

Industriellt arv

Leicesters tillväxt fortsatte under den viktorianska eran fram till slutet av andra världskriget, då en stadig nedgång i tillverkningsindustrin påverkade sysselsättningen. Leicesters industriarv kan beskådas på Abbey Pumping Station Museum och National Gas Museum Trust. Staden blev senare en viktig destination för asiatiska grupper som utvisades från Uganda 1972. Denna migrationsperiod, och andra senare händelser, har gett staden en stark mångkulturell bas och ett rykte för indiska restauranger och kulturevenemang, särskilt längs Golden Mile.

Sevärdheter i Leicester

Vid sidan av en blomstrande shopping-, restaurang- och dryckesscen har Leicester ett antal prisbelönta museer, parker och landmärken att besöka.

Kung Richard III: Dynasti, död och upptäckt

https://g.page/KRIIICentre?share

När kung Richard III oväntat grävdes upp från en liten parkeringsplats 2012 blev det startskottet för en omvärdering av kungen och hans död. Detta moderna museum berättar historien om kungen, hans offentliga rykte och själva den arkeologiska upptäcktsprocessen.

Katedralen i Leicester

https://goo.gl/maps/wQnGrj3ks8PWXZvX6

Leicester Cathedral är ett stopp på King Richard III-leden, eftersom hans kropp återbegravdes här 2015. Katedralen i sig är en välbevarad gotisk kyrka som var centrum för det medeltida Leicester. Den första byggnaden uppfördes 1086 och bland de viktigaste detaljerna finns Vaughan Porch, East Window med glasmålningar och kung Richard III:s grav.

Nationellt rymdcentrum

https://goo.gl/maps/GzyrSr1N8UHAWQph7

National Space Centre ligger längs floden Soar, 1,5 miles från stadens centrum. Museet erbjuder familjevänliga utställningar om rymdforskningens historia, med utställningar av rymdfarkoster, ett planetarium och flygsimulatorer. Som operationscentrum för Beagle 2 ger det också en inblick i den olycksaliga expeditionen.

Guildhall-museet

https://goo.gl/maps/yssWg49xaujnaKej9

Guildhall är Leicesters äldsta byggnad som fortfarande används. Dess tidigaste delar byggdes 1390, varefter Shakespeare och Oliver Cromwell prydde salen. Interiören berättar om Leicesters medeltida historia och här spelas stämningsfulla teaterstycken som en fungerande teater.

Vi introducerar den nya brittiska ETA för Leicester

Storbritannien har infört ett nytt system för elektronisk reseautentisering (ETA) i syfte att skapa en mer robust gränssäkerhetsprocess som kontrollerar inresor till landet. I enlighet med Nationality and Borders Act 2002 kommer det brittiska ETA för Leicester att kräva att utländska besökare ansöker om tillstånd att resa in i landet innan de anländer.

Det nya systemet påverkar i hög grad utländska medborgare utan visum som tidigare inte behövde ansöka om resor. Detta inkluderar de flesta medborgare i Commonwealth, tillsammans med européer och andra länder med avtal om viseringsfria resor, som Japan. Systemet har utvecklats i likhet med USA:s Electronic System for Travel Authorisation (ESTA) och kommer att återspeglas i EU:s European Travel Information and Authorisation System (ETIAS).

Varför har ETA-systemet lanserats?

ETA-systemet har införts för att bättre kunna spåra ankomster till Förenade kungariket. Enligt tidigare regler kontrollerades inte personer som reste in i Storbritannien från viseringsfria länder grundligt före eller under resan. Med det nya systemet kommer gränskontrollen att kontrollera säkerhetsinformationen för alla inkommande besökare. Detta gör det möjligt att flagga för t.ex. brottsregister och immigrationsbrott före resan.

För dem som reser till Storbritannien har ETA lanserats för att försäkra besökarna om att de reser in i landet på laglig väg. Hela processen kommer att strömlinjeformas online, till skillnad från en vanlig visumansökan.

Vilka är kraven för en ETA-ansökan i Storbritannien?

En ETA-ansökan består av viktig information om den eller de personer som reser, inklusive fullständigt namn, födelsedatum, födelseland och kontaktinformation. Sökande måste också ha ett giltigt biometriskt pass och tillhandahålla ett betalkort för att täcka ansökningsavgiften.

De sökande kommer att kontrolleras för brottsligt förflutet och tillfrågas om sin hälsa och invandringshistoria. Efter slutförandet kommer den sökande att få sin ETA via e-post.

Vad är ETA-ansökningsprocessen?

En ETA ska fyllas i online dagarna före avresan. ETA:er förväntas behandlas inom 72 timmar, så resenärer bör räkna med tillräckligt med tid för denna process innan de reser. Information om ETA-berättigande kommer att finnas hos lufttrafikföretagen, eftersom de endast kan tillåta passagerare att gå ombord om de har ett giltigt brittiskt ETA. Vid ankomsten till Storbritannien kommer passagerarna in i landet via eGates med sin ETA-information för att minska tiden vid gränsen och samtidigt upprätthålla hög säkerhet.

Hur länge är ett ETA vanligtvis giltigt?

Detaljerna har inte avslöjats helt, men en ETA förväntas vara giltig i upp till 6 månader. Detta sammanfaller med det nuvarande brittiska Electronic Visa Waiver-systemet (EVW ).

När kommer den brittiska ETA för Leicester att rullas ut?

Den nya brittiska ETA är för närvarande i testfasen och kommer att införas från och med januari 2023. Fullt genomförande förväntas i början av 2024.

Vilka kommer att behöva ett ETA och vilka är undantagna?

De flesta medborgare utan visum som tidigare har behövt tillstånd för att resa kommer nu att behöva en ETA. För dem som reser från länder med viseringskrav behövs ingen ETA, eftersom den ingår i den vanliga viseringsprocessen. Det finns ytterligare undantag, inklusive innehavare av uppehållstillstånd i Storbritannien och innehavare av pass från Republiken Irland. Se detaljerad information om ETA-berättigande här.

Krävs ett ETA för att resa till Leicester?

Ja, det stämmer. De flesta utländska medborgare som besöker Leicester måste ansöka om ett ETA när systemet införs.

Mer information finns i ETA:s FAQ.

Besök i Leicester

Leicester är en viktig engelsk stad som har haft en strategisk position i mitten av landet i århundraden. Den långa historien sträcker sig tillbaka till kelternas och romarnas tid, och det finns gott om ruiner och kulturarvsmuseer att upptäcka. Detta står i kontrast till Leicesters moderna mångkulturella image, med sina globala kök och trendiga barer. Ett ETA kommer att krävas för besökare till Leicester 2024, vilket gör förberedelser nödvändiga för besökare till denna berömda viloplats för Richard III.