Visum för bosättning i Storbritannien

| januari 25, 2023
Uppehållstillstånd Storbritannien

Storbritannien, som består av England, Skottland, Wales och Nordirland, är ett populärt resmål för många utländska medborgare som söker ett bättre liv eller vill komma närmare familjemedlemmar som redan bor i något av de fyra länderna. Att resa in i Storbritannien som turist eller korttidsbesökare är en relativt enkel process som innebär att man skaffar ett lämpligt visum, men att söka permanent uppehållstillstånd är inte lika lätt på grund av den strikta invandringspolitiken.
För vissa personer som vill flytta till Storbritannien på permanent basis är det inga problem eftersom de automatiskt har uppehållsrätt, medan det för andra kan vara en utmanande, svår och långdragen process.

Rätt till bosättning

Det enklaste sättet att få permanent uppehållstillstånd i Storbritannien är enligt det s.k. ”right to reside”-systemet. Rätten att uppehålla sig ger en person rätt att bo och arbeta i Storbritannien och gäller automatiskt för vissa grupper av människor. Bland dessa kan nämnas

  • Brittiska medborgare
  • Medborgare i Republiken Irland
  • Personer som har fått status som förhandsbosatta eller bosatta enligt Europeiska unionens bosättningsordning.
  • Personer som har status som ILE (indefinite leave to enter) eller ILR (indefinite leave to remain)

Personer som är undantagna från invandringskontroll

Att ansöka om status som förhandsbosatt eller bosatt är öppet för medborgare i alla EU:s medlemsländer samt för medborgare från Island, Norge, Schweiz och Liechtenstein. Programmet är endast tillgängligt för de sökande som var bosatta i Storbritannien den sista december 2020 eller hade en familjemedlem som bodde inom jurisdiktionen det datumet. Tyvärr gick tidsfristen för ansökningar ut den 30 juni 2021, men ansökningar kan fortfarande skickas in om det finns giltiga skäl till att tidsfristen inte respekterades.

Undantag från invandring är en särskild kategori som vanligtvis endast gäller utländska statschefer och andra dignitärer som utsetts av den brittiska regeringen och de brittiska myndigheterna.

Typer av uppehållstillstånd

Det finns olika typer av uppehållstillstånd och vilken som väljs beror vanligtvis på en av tre faktorer:

  • Släktingar som redan är bosatta i Förenade kungariket
  • Skäl för uppehållstillstånd
  • Den sökandes nationalitet

Det finns flera sätt att ansöka om uppehållstillstånd men de grundläggande stegen för en framgångsrik ansökan som gäller för icke-européer är ganska standardiserade:

Familjetillstånd

Sökande med familjemedlemmar som är medborgare i Europeiska ekonomiska samarbetsområdet (EES) eller Schweiz med bosättningsstatus i Storbritannien, och bosatta där i minst sex månader, kan ansöka om ett familjetillstånd. Detta ger innehavaren rätt att vistas i Storbritannien som tillfälligt bosatt. När sex månader har gått är innehavaren berättigad att ansöka om EU:s bosättningsprogram för att få status som förhandsbosatt eller bosatt.

Biometriskt uppehållstillstånd

Sökande som inte har några kvalificerade släktingar som är bosatta i Storbritannien kan ansöka om ett biometriskt uppehållstillstånd. Dessa utfärdas från fall till fall och är vanligtvis reserverade för dem som söker uppehållstillstånd för utbildning, yrke eller andra skäl som är godtagbara för de brittiska myndigheterna.

Denna form av tillstånd tillåter innehavaren att stanna i Storbritannien i mer än de vanliga sex månader som gäller för normala visum och kan i vissa fall till och med leda till permanent uppehållstillstånd. Det bör noteras att vissa villkor kan vara knutna till tillståndet, t.ex. begränsad tillgång till offentliga tjänster och sjukvårdsförmåner.

I ansökningsprocessen ingår att lämna grundläggande personuppgifter samt biometriska data inklusive fingeravtryck och en skannad ansiktsbild samt namnteckning.

Derivat av uppehållskort

Ett Derivative Residence Card är ett lite använt men legitimt sätt att få uppehållstillstånd i Storbritannien. Det är endast tillgängligt för EES-medborgare som är den utsedda primära vårdnadshavaren för en brittisk medborgare eller bosatt. Barn till en primär vårdnadshavare kan också kvalificera sig för ett derivat uppehållskort men alla ansökningar måste lämnas in från Storbritannien.

Samväldets medborgare och familj

Medborgare i något av samväldesländerna med minst en förälder som är medborgare i Storbritannien kan ansöka om permanent uppehållstillstånd. Detta tillstånd är också tillgängligt för makar till brittiska medborgare medan civila partnerskap är föremål för godkännande från fall till fall.

Förfäder

I likhet med Commonwealth-medborgare är det också möjligt att ansöka om uppehållstillstånd via en berättigad far- eller morförälder som är född i Storbritannien. För att få tillstånd på grund av släktskap måste den sökande ha tillbringat fem år i följd i Förenade kungariket och ha rest in i landet lagligt enligt reglerna om släktskap.

Asylansökan

Det är möjligt för medborgare i länder som befinner sig i konflikt eller kris att söka asyl i Storbritannien. Det krävs giltiga skäl såsom fruktan för förföljelse, obefogat fängslande, tortyr eller dödsstraff, och endast sökande från vissa länder eller konfliktområden kommer att beaktas. När den asylsökande väl befinner sig i Storbritannien och har ansökt om asyl genom rätt kanaler får han eller hon vistas i landet medan ansökan behandlas, vilket kan ta upp till sex månader och ibland längre.

I väntan på beslut får asylsökande inte ta anställning och måste regelbundet träffa en utsedd handläggare. Även om majoriteten av de asylsökande är vuxna anländer för närvarande ett växande antal ensamkommande barn till Storbritannien och dessa minderåriga är också berättigade att söka asyl.

Asylförfarandet

Att söka asyl i Storbritannien kan vara en lång och utdragen process. För det första måste den asylsökande komma från ett erkänt konfliktområde och ha ett verkligt skäl (eller skäl) till varför det är omöjligt eller farligt att återvända hem.

Alla asylansökningar måste göras omedelbart efter ankomsten eftersom förseningar kan leda till förvirring och problem med handläggningen av ansökan. När en ansökan har lämnats in kommer ett möte (kallat ”screening”) att anordnas med en handläggare som kommer att bedöma om ansökan är välgrundad eller inte.

Efter granskningen kommer instruktioner att ges till den sökande om vilka steg som bör tas samt information om vad som är tillåtet och inte tillåtet under tiden som ansökan behandlas. För närvarande innebär detta att en asylsökande inte får arbeta eller lämna landet och måste också delta i regelbundna rapporteringsmöten för att hålla både den sökande och handläggaren uppdaterade om den senaste utvecklingen i det aktuella fallet.

Att ansöka om asyl i Storbritannien är en allvarlig fråga och bör inte göras lättvindigt eller som en snabb väg in i Storbritannien. Att lämna falska eller vilseledande uppgifter i ansökan är straffbart och kan ge upp till två års fängelse eller till och med leda till omedelbar utvisning från Storbritannien.