Hur Storbritanniens ETA för Chichester kan påverka resenärer

Den enda staden i West Sussex, Chichester, är genomsyrad av historia. I Chichester kan besökare se byggnader som sträcker sig tillbaka till medeltiden eller till och med från romartiden. Det bör noteras att från och med 2023 måste de som planerar att resa till Chichester från utlandet känna till de nya ETA-kraven och hur de kommer att påverka resor till Storbritannien. Denna artikel ger en översikt över Chichesters historia, identifierar några populära attraktioner för besökare och aktuell information om de nya ETA-kraven.

Chichesters historia

Chichester har anor från romartiden då det var en stad med namnet Noviomagus Reginorum. De grova konturerna av den ursprungliga staden kan fortfarande ses i den nuvarande stadsplanen, och det är till och med möjligt att se en del av de romerska murarna. Under den anglosaxiska perioden döptes staden om för att hedra Cissa, son till kung Aella. Chichester Cathedral, som dominerar staden, byggdes under den normandiska perioden efter att rådet i London beslutat att flytta religiösa centra till mer folkrika städer. Den invigdes år 1108 efter att den hade färdigställts. Flera andra exempel på medeltida arkitektur, inklusive flera kyrkor, kan också ses i Chichester idag. [1]

Chichesters industrier

I början av 1100-talet öppnades en marknad i Chichester som tillhörde grevarna av Cornwall. Bland de varor som såldes på marknaden fanns ull, och Chichesters status som hamnstad – Dell Quay var en viktig hamn i medeltidens England – innebar att staden blev ett framträdande centrum för både export och import för ullhandeln. Nåltillverkning var en annan viktig industri i det medeltida Chichester, även om den började minska under 1600-talet och till slut dog ut under 1700-talet. [2]

Konst, musik och kultur i Chichester

Festival of Chichester hålls varje år under juni och juli och bjuder på musikframträdanden, poesiuppläsningar, konstutställningar och mycket mer. Ett annat årligt evenemang som är mer inriktat på familjeunderhållning är Sloe Fair. [3] Idag består mässan av moderna nöjesparksattraktioner, men det är en tradition som sträcker sig tillbaka till 1100-talet. I Chichester finns också flera konstgallerier, bland annat 7 Cloud Gallery of Fine Art, Oxmarket Centre of Arts och Candida Stevens Gallery.

Resor till, från och inom Chichester

I Chichester finns en järnvägsstation på West Coastway Line. Det finns regelbundna förbindelser till och från Southampton, Portsmouth, Brighton och London Victoria (via Gatwick Airport). Busstationen i Chichester ligger nära tågstationen. Mindre än tre kilometer norr om Chichester ligger Chichester/Goodwood Airport.

Sevärda landmärken att besöka i Chichester

Katedralen i Chichester

https://www.chichestercathedral.org.uk/

Chichester Cathedral är mer än 900 år gammal och är öppen för besök från allmänheten. Den är känd både för sin historiska arkitektur och konst och för de moderna konstverk som beställts av samtida konstnärer. En annan sevärdhet är det fristående medeltida klocktornet, som ingen annan engelsk katedral har.

Chichester-kanalen

https://goo.gl/maps/M68hBraQLbjVRDhY6

Chichesterkanalen är fyra mil lång, och allmänheten har rätt att arrangera båtturer, fiske och andra liknande aktiviteter. Besökarna kan också stanna till och äta och dricka i Canal Trust HQ and Shop.

Fishbourne romerska palats

https://goo.gl/maps/rtzV2sk33p4MayU46

Fishbourne Roman Palace ligger i utkanten av Chichester och är en välbevarad historisk plats som upptäcktes på 1800-talet. Här finns mosaiker och andra artefakter, tillsammans med en trädgård som återplanterats på ett autentiskt romerskt sätt.

Stadsmuren i Chichester

https://goo.gl/maps/zZ8JJxZsYQUQFm5K8

Chichesters stadsmurar är från romartiden och kan upplevas på en 1,4 mil lång rundvandring. För besökare som är särskilt intresserade av att höra om historien bakom denna sevärdhet finns det möjlighet till guidade turer. Informationsbroschyrer kan också erhållas från det lokala turistcentret.

Chichester Festival Teater

https://goo.gl/maps/qpQrUoUE6t6G88CL9

Chichester Festival Theatre invigdes 1962 och sätter upp en rad pjäser, musikaler och andra liknande föreställningar, allt från klassisk Shakespeare till moderna verk. Några av föreställningarna är avsedda för alla åldrar, vilket gör teatern till ett lämpligt resmål för familjeresor till Chichester.

Hur den nya ETA kommer att påverka resor till Chichester

ETA-systemet (Electronic Travel Authorisation) kommer att införas som en del av lagen om nationalitet och gränser. Det innebär att alla besökare till Storbritannien som inte är brittiska eller irländska medborgare måste ansöka om tillstånd innan de reser. Varje individs tillstånd måste kontrolleras och bekräftas av deras transportföretag innan de får resa. [4] För dem som inte är medborgare i Storbritannien eller Irland och som avser att besöka Chichester krävs en fullständig förståelse av ETA-systemet och de tillstånd som krävs för att erhålla ett brittiskt ETA för Chichester.

Att erhålla ett ETA: De dokument som resenärer behöver

Internationella besökare med pass som inte kommer från Storbritannien eller Irland kommer att kunna ansöka om en UK ETA för Chichester. När du gör det måste du visa upp ett giltigt pass (utfärdat av ett land som är ETA-berättigat), en fungerande e-postadress och ett kredit- eller betalkort som kommer att användas för att betala visumavgiften. Vid ansökan måste resenärerna uppge sitt fullständiga namn, födelsedatum, medborgarskapsland och uppgifter om resans art och syfte. Det är viktigt att se till att de personuppgifter som lämnas stämmer överens med uppgifterna i alla de handlingar som lämnas in i samband med ansökan, inklusive ett kredit- eller betalkort.

Hur länge kommer ett ETA för Chichester att vara giltigt?

Först och främst, när en resenär har skickat in en ansökan om ETA måste de vanligtvis vänta mellan 48 och 72 timmar innan de får ett svar. Om det godkänns kan resenären förvänta sig att det är giltigt i 180 dagar (sex månader). Observera att ETA kommer att gälla för hela Förenade kungariket, inte bara Chichester. [4]

När kommer det nya ETA-systemet att lanseras?

Det nya ETA-systemet i Storbritannien är planerat att införas i början av 2023. I slutet av det året kommer den att ha blivit fullt operativ. Allt detta är en del av en större process som kommer att leda till att Storbritanniens gränser blir helt digitaliserade i slutet av 2025.

Ansök om ett ETA innan du planerar en resa till Chichester

För resenärer som har för avsikt att besöka Chichester är det viktigt att tänka på det nya ETA-systemet och hur det kan påverka en resa till Storbritannien. För den som behöver ytterligare information finns denna på UK ETA:s webbplats. När en framgångsrik ETA-ansökan har gjorts före avresan kan en resa till Chichester planeras i detalj.

Källor:

[1] https://en.wikipedia.org/wiki/Noviomagus_Reginorum
[2] https://harbourviewhouse.co.uk/history-of-dell-quay-chichester/
[3] https://en.wikipedia.org/wiki/Sloe_Fair
[4] https://www.gov.uk/government/publications/nationality-and-borders-bill-electronic-travel-authorisation-factsheet