Storbritanniens regering har valt en annan strategi för att minska invandringen genom att förbättra kompetensutbildningen för lokal arbetskraft.
Detta initiativ syftar till att åtgärda arbetskraftsbrist och fylla lediga jobb med lokala talanger istället för att förlita sig på utländska arbetare.
Premiärminister Sir Kier Starmer och utbildningsminister Bridget Phillipson presenterade Skills England, ett nytt regeringsorgan.
Starmer sade att det kommer att öppna nya möjligheter för unga människor och göra det möjligt för brittiska företag att rekrytera och anställa fler inhemska talanger.
”Skills England kommer att införa det ramverk som behövs för att uppnå detta mål och samtidigt minska vårt beroende av arbetskraft från utlandet”, sade han i ett pressmeddelande.
Phillipson sa att landets kompetenssystem är ”fragmenterat och trasigt”.
”Arbetsgivarna vill investera i sina anställda men har alltför länge hindrats från att få tillgång till den utbildning de behöver”, tillade hon.
Mellan 2017 och 2022 kommer bristen på kvalificerad arbetskraft i Storbritannien att fördubblas till över 500.000 på grund av brist på kvalificerade kandidater.
För närvarande står den för 36% av de lediga jobben i landet.
Vad är Skills England?
Skills England har som mål att åtgärda kompetensbrister och skapa bättre möjligheter för den brittiska arbetskraften.
Den kommer att fokusera på att skapa ett kompetenssystem som är anpassat till behoven i olika branscher.
Detta inkluderar byggsektorn, informationsteknik, hälsovård, ingenjörsvetenskap med mera.
Skills England kommer att identifiera kompetens som det råder brist på med hjälp av Migration Advisory Committee (MAC).
Därefter kommer man att utveckla utbildningsprogram för att förse lokala arbetare med dessa färdigheter och åtgärda bristen på arbetskraft.
Målet är att minska landets beroende av invandrare för att fylla lediga jobb.
Det syftar också till att skapa en arbetskraft som kan möta ekonomins krav utan att importera kompetens från utlandet.
Dessutom kommer Skills England att se till att unga britter får tillgång till rätt möjligheter och utbildning.
BBC rapporterade att premiärminister Starmer gav landets brist på ett ”sammanhängande” kompetenssystem skulden för dess ”övertro” på migration.
Detta ledde till att det saknades utbildningsmöjligheter för ungdomar, vilket berövade dem ”arbetets värdighet”.
”Vi kommer inte att nöja oss med att bara dra i den enkla spaken och importera kompetens. Vi vänder blad på den punkten”, sa han i sitt tal på Farnborough International Airshow.
Starmer tillade: ”Vår framgång som land är beroende av att vi kan leverera högkvalificerad arbetskraft på lång sikt.”
Nästa steg för att etablera Skills England
Philipson har utsett Richard Pennycook CBE, ledande non-executive director på Department for Education (DfE), till tillförordnad ordförande för Skills England.
Att etablera det nya regeringsorganet och skapa ett lyhört och samarbetsinriktat kompetenssystem kommer att ta nio till tolv månader.
Den första fasen av Skills Englands lansering innebär att organisationen sätts upp och att arbetet med att bedöma framtida kompetensbehov påbörjas.
Det nya statliga organet kommer också att börja bygga upp starka relationer med arbetsgivarna.
Funktionerna för Institute for Apprenticeships and Technical Education (IfATE) kommer att överföras till Skills England. Detta inkluderar arbetsgivarnas möjlighet att utforma kompetensutbildning.
Därefter kommer en permanent styrelse, ordförande och VD att utses i sinom tid.
Skills England kommer att sammanställa en lista över utbildningsprogram som är berättigade till finansiering.
I detta ansvar ingår att säkerställa kostnadseffektivitet och att anpassa de statligt finansierade utbildningsalternativ som finns tillgängliga för både elever och arbetsgivare till identifierade kompetenskrav.
Dessutom planerar regeringen att införa en omfattande strategi för utbildning efter 16 års ålder.
Detta initiativ syftar till att undanröja hinder för möjligheter för unga britter, främja utvecklingen av en kvalificerad arbetskraft och stimulera ekonomisk tillväxt.
Philipson sade att Skills England skulle koppla samman företag med fackföreningar, borgmästare, universitet, högskolor och utbildningsanordnare.
Detta kommer att ge regeringen ”en fullständig bild av kompetensbrister i hela landet”, driva på tillväxten i alla sektorer och ge människor möjlighet att försörja sig.
Utmaningar och skepticism mot kompetensutvecklingsprogram
Även om många stöder en förbättring av den lokala kompetensutbildningen, är vissa oroade över hur praktisk och effektiv den är.
Branscher som hotell- och restaurangbranschen, social omsorg, NHS och byggbranschen har i hög grad förlitat sig på utländsk arbetskraft på grund av brist på inhemsk kompetens.
Trots regeringens ansträngningar finns det utmaningar och skepsis kring hur framgångsrikt detta initiativ kommer att bli.
Tidigare försök att öka den inhemska kompetensutbildningen har inte fullt ut åtgärdat bristen på arbetskraft.
Institute for Fiscal Studies (IFS) har varnat för att införa omfattande utbildningssubventioner, vilket The Standard rapporterade.
Det finns en oro för att en betydande del av dessa medel kan komma att användas för utbildningsprogram som företagen skulle ha finansierat på egen hand.
Detta kan i sin tur leda till att subventionernas totala effektivitet minskar.
För att initiativet Skills England ska bli framgångsrikt krävs ett effektivt samarbete mellan regering, företag och utbildningsinstitutioner.
Att säkerställa att utbildningsprogrammen är anpassade till ekonomins verkliga behov är avgörande för att minska landets beroende av invandring.