Alternativ till brittiskt visum för personer som nekats ETA

| oktober 17, 2024
Alternativ till brittiskt visum för personer som nekats ETA
Bild med tillstånd av Nicole Geri via Unsplash

Storbritanniens system för elektroniska resetillstånd (UK ETA) gör det möjligt för den brittiska regeringen att kontrollera och förhandsgranska visumfria medborgare som besöker landet. Det hjälper till att spåra deras inresa och utresa och identifiera potentiella hot innan de anländer.

För att göra detta måste ETA-sökande ansöka om resetillstånd online och lämna person- och passuppgifter. De måste också svara på säkerhetsfrågor för att avgöra om de är berättigade att resa till Storbritannien.

Även om det är ovanligt att medborgare utan visum nekas ett ETA kan det hända. I sådana fall måste de ansöka om ett brittiskt visum istället. Här listar vi de typer av brittiska visumalternativ till ett ETA.

Alternativ till ETA-visum för Storbritannien

Resenärer som har nekats ett ETA kan inte överklaga beslutet administrativt. De kan bara utmana ETA-vägran genom en långvarig rättslig prövning.

Ett annat sätt att besöka Storbritannien när någon nekas ett ETA är att ansöka om ett brittiskt visum. Att veta vilket ETA-visumalternativ som ska användas beror på resenärens syfte att besöka Storbritannien.

ETA krävs för icke-visummedborgare som reser till Storbritannien för turism, besöker familj, tillåtna affärsaktiviteter och korta studier.

Det är också nödvändigt för resenärer som transiterar i Storbritannien och de som kommer till landet enligt Creative Worker visa concession.

Med dessa syften i åtanke är alternativen till ETA-visum standardvisum för besökare, transitvisum och visum för tillfälligt arbete.

Standardvisum för besökareVisum för transiteringVisum för kreativa arbetare
Syfte med besöketTurism, besök hos familj och vänner, tillåten affärsverksamhet, korttidsstudierTransitering genom StorbritannienTillfälligt kreativt arbete i Storbritannien
Vistelsens längdSix6 månader48 timmar12 månader eller den tid som anges i sponsringsintyget, beroende på vilken tid som är kortast
Krav och önskemålGiltigt pass, ett nytaget passfoto, bevis på ekonomisk kapacitet, bevis på anknytning till hemlandetGiltigt pass, ett nytaget passfoto, bevis på tillstånd att resa in i och vistas i destinationslandet, bevis på din vidare resaGiltigt pass, ett nytaget passfoto, ett Certificate of Sponsorship, bevis på ekonomisk kapacitet, bevis på minst minimilön och veckoarbetstid enligt UK
AnsökningsförfarandeFyll i onlineansökan och besök ett konsulat eller visumcenter för att lämna in kraven och registrera biometriska data.
BearbetningstidMinst tre veckor
Avgifter£11535 £ för ett transitvisum för direkttransitering på flygsidan; 64 £ för ett transitvisum för besökare£298 + £1 035 Tilläggsavgift för invandrarhälsa (IHS) per år

Standard visum för besökare

Standardvisumet för besökare gör det möjligt för resenärer att stanna i Storbritannien i sex månader. Det kan användas för turism, besök hos familj och vänner, korttidsstudier och tillåten affärsverksamhet.

Det är också giltigt för andra ändamål, t.ex. medicinska behandlingar, förutsatt att personen uppfyller de ytterligare villkoren för sitt reseändamål och inte överstiger en vistelse på sex månader.

Standard Visitor Visa är ett visum för en enda inresa, vilket innebär att resenärer måste ansöka på nytt för att besöka Storbritannien igen.

De som planerar att besöka Storbritannien flera gånger kan också ansöka om en annan typ av besöksvisum som möjliggör flera inresor och en mer långvarig vistelse i landet.

För att ansöka om ett UK Standard Visitor visum måste resenärer skapa ett konto på UK Visa and Immigration (UKVI) webbplats och tillhandahålla personlig information, resplaner och anledningen till deras besök.

Efter att ha fyllt i onlineansökan måste den sökande boka en tid på ett konsulat eller visumkontor för att lämna in biometriska uppgifter och styrkande handlingar, t.ex. ett giltigt pass och en resplan.

Sökande måste också bevisa att de har tillräckliga medel för att täcka sin resa till Storbritannien, inklusive boende, dagliga utgifter och hemresa.

Transitvisum

Alternativ till brittiskt visum för personer som nekats ETA
Bild med tillstånd av Andrik Langfield via Unsplash

Ett transitvisum är obligatoriskt för personer som reser genom Storbritannien till en annan destination. Det gör det möjligt för transiterande resenärer att stanna i landet i upp till 48 timmar medan de väntar på sitt anslutande flyg vidare.

Det finns två typer av transitviseringar: Visum för direkttransitering på flygsidan och visum för besökare i transit.

Besökare behöver ett Direct Airside Transit-visum om de inte ska passera gränskontrollen. Å andra sidan behöver resenärer ett Visitor in Transit-visum om de kommer att gå igenom gränskontrollen men kommer att lämna Storbritannien inom 48 timmar för att fortsätta sin resa till sin destination.

Resenärer som kommer att transitera i Storbritannien i mer än 48 timmar behöver istället ett Standard Visitor-visum. Detta kan också vara ett bra alternativ för resenärer som ofta passerar genom Storbritannien, eftersom det är giltigt i sex månader.

För att ansöka om ett transitvisum för Storbritannien behöver resenärer sina pass för att bevisa att de är medborgare i det land de reser till. Om så inte är fallet måste de visa bevis för att de har tillstånd att resa in i destinationslandet med ett uppehållstillstånd eller giltigt visum.

Resenärer som inte är bosatta i eller medborgare i det land där de ska resa vidare måste uppge resans syfte och inkvartering samt tillhandahålla bevis för den fortsatta resan. Detta är vanligtvis en bekräftelse från en resebyrå eller en tryckt eller digital kopia av en flygbokning, biljett eller boardingkort.

I likhet med Standard Visitor-visum måste sökande av Transit-visum också lämna in biometriska uppgifter vid ett visumansökningscenter.

Transitresenärer måste ha med sig alla krav när de passerar genom Storbritannien.

Visum för kreativa arbetare

Creative Worker-visumet gör det möjligt för personer att tillfälligt arbeta inom den kreativa industrin i Storbritannien i minst 12 månader.

Den kreativa industrin omfattar roller som skådespeleri, dans, musik, film, konst, litteratur, översättning, presentation, produktion, regi, fotografering med mera. Teknisk personal eller stödpersonal kan också följa med kvalificerade kreativa arbetare.

Den som ansöker om visum för Creative Worker måste kunna bidra på ett tydligt sätt till den kreativa industrin i Storbritannien.

De måste godkännas av en licensierad brittisk sponsor, som kan förse dem med ett Certificate of Sponsorship (CoS). Detta elektroniska dokument innehåller ett referensnummer och information om arbetstagaren och det jobb du kommer att utföra i Storbritannien.

Sökande måste bevisa sin ekonomiska förmåga att försörja sig under den första månaden i Storbritannien. De kan göra detta genom att tillhandahålla ett bankkontoutdrag som visar ett minimisaldo på £ 1,270 under 28 på varandra följande dagar inom 31 dagar efter visumansökan.

Detta krav kan frångås om den brittiska sponsorn är villig att finansiera arbetstagarens första månad, vilket bör anges i CoS.

Visumet för kreativa arbetare är ett av Storbritanniens visum för tillfälligt arbete. Andra inkluderar:

  • Visum för internationella idrottare
  • Visum för statligt auktoriserat utbyte
  • Internationellt avtal Arbetarvisum
  • Visum för religiös arbetare
  • Visum för välgörenhetsarbetare
  • Visum för säsongsarbetare
  • Visum för rörlighet för ungdomar

Ansökan om brittiskt visum

Alternativ till brittiskt visum för personer som nekats ETA
Bild med tillstånd av Christin Hume via Unsplash

Det är viktigt att notera att processen för visumansökan i Storbritannien är mycket mer komplex än ETA:s onlineansökan.

Den som ansöker om brittiskt visum måste lämna in alla nödvändiga handlingar och boka tid på ett konsulat eller visumkontor för att lämna in biometriska uppgifter, t.ex. fingeravtryck och ett nytaget fotografi.

Avgifterna är också högre än för en ETA-ansökan och det tar längre tid att få ett beslut. Handläggningstiden för ett brittiskt visum tar vanligtvis minst tre veckor.

Resenärer som nekas ETA måste överväga processen för visumansökan till Storbritannien, eftersom de kan behöva justera sina resplaner.

De som beviljas ett brittiskt visum som ett alternativ till ett ETA behöver inte längre något resetillstånd eller några ytterligare dokument för att få tillstånd att resa.