Storbritanniens ETA och viseringskoncession för kreativa arbetare: Hur fungerar det?

| oktober 11, 2024
Storbritanniens ETA och viseringskoncession för kreativa arbetare: Hur fungerar det?
Bild med tillstånd av freepik

Storbritanniens elektroniska resetillstånd (ETA) för alla visumfria medborgare tillåter korta vistelser på upp till sex månader. Det gör det också möjligt för kreativa arbetare att komma till Storbritannien i upp till tre månader enligt Creative Worker Visa Concession.

Hur kan en kreativ arbetare kvalificera sig och använda ett ETA när han eller hon kommer till Storbritannien? Här förklarar vi grunderna.

Visum för kreativa arbetare vs. visum för kreativa arbetare

Visum för kreativa arbetareVisumkoncession för kreativa arbetare
BehörighetVisumfria medborgare och medborgare som omfattas av viseringstvångMedborgare utan visum
Vistelsens längd12 månader, eller så länge som det arbete som anges i sponsringsintyget varar, beroende på vilket som är kortast; med möjlighet till förlängning3 månader; utan möjlighet till förlängning för att byta till en annan typ av tillfälligt visum eller visum för kvalificerad arbetskraft.
AnsökningsförfarandeMåste besöka ett konsulat eller ett visumcenter för att lämna in kravenHelt och hållet online för en ETA
Kostnad298 £ + 1 035 £ per år i tilläggsavgift för invandrarhälsa (IHS)£10 för en beräknad ankomsttid
Krav och önskemålGiltigt pass
Certificate of Sponsorship
Bevis på ekonomisk kapacitet
Bevis på minst minimilön och veckoarbetstid enligt brittiska bestämmelser
Tuberkulostest om du kommer från ett land som kräver det
Giltigt pass
Intyg om sponsring
Bevis på ekonomisk kapacitet
Bevis på minst minimilön och veckoarbetstid enligt UK
BearbetningstidTre till åtta veckorMer eller mindre tre dagar för en ETA

De största skillnaderna mellan visumet för kreativa arbetare och visumet för kreativa arbetare ligger i arbetarens pass och vistelsens längd.

Visumet för kreativa arbetare omfattar både visumpliktiga och visumpliktiga kreativa arbetare. Det ger dem rätt att stanna och arbeta i Storbritannien i 12 månader eller den tid som anges i deras Certificate of Sponsorship (CoS), beroende på vilken tid som är kortast.

Creative Worker Visa Concession gäller endast för kreativa personer som inte har visum eller som inte behöver visum för att besöka Storbritannien. Att vara en visumfri medborgare gör dem berättigade till ett ETA. Visumförmånen gör det möjligt för dem att arbeta och stanna i Storbritannien i endast tre månader.

För kreativa arbetare utan visum är Creative Worker Visa Concession en mycket snabbare väg än att ansöka om visum, vilket kan ta minst tre veckor.

Båda är avsedda för dem som har för avsikt att arbeta inom det kreativa området i Storbritannien. UK Home Office definierar en kreativ arbetare som någon som tydligt kan bidra till de kreativa branscherna i Storbritannien.

Det kan handla om roller som skådespelare, dansare, musiker, filmare, konstnärer, författare, översättare, presentatörer, producenter, regissörer, fotografer med flera. Teknisk personal eller stödpersonal kan också följa med kvalificerade kreativa arbetare.

Vad visumtillståndet för Creative Worker tillåter eller inte tillåter under vistelsen i Storbritannien

TillåtetInte tillåtet
Arbeta som kreativ enligt vad som anges i sponsringscertifikatet
Ta ett andra jobb i samma bransch eller Skilled Worker Immigration Salary List för 20 timmar per vecka
Studie
Ta med sig familjen.
Tillgång till offentliga medel.
Starta ett företag.
Förläng deras vistelse

Både Creative Worker Visa och Creative Worker Visa Concession tillåter personer att arbeta för sin sponsor i det jobb som anges i CoS.

Kreativa arbetare kan också ta ett andra jobb i upp till 20 timmar per vecka. Detta andra jobb kan vara inom samma bransch och på samma nivå som deras huvudjobb. Det kan också vara en roll som ingår i den kvalificerade arbetstagarens invandringslönelista.

De kan också studera under sin vistelse. För vissa kurser kan det dock krävas att de har ett Academic Technology Approval Scheme-certifikat.

Kreativa arbetare kan ta med sin familj, t.ex. sin partner eller sina barn, till Storbritannien om de uppfyller kriterierna för att få uppehållstillstånd.

De som omfattas av viseringstillståndet för kreativa arbetare kan dock inte få tillgång till offentliga medel eller starta egna företag.

Kreativa arbetare med visum kan förlänga sin vistelse, medan de som omfattas av visumförmånen inte kan göra det. De får inte heller byta till ett annat visum för tillfälligt arbete eller ett Skilled Worker-visum.

Hur man kvalificerar sig för Creative Worker Visa Concession

Storbritanniens ETA och viseringskoncession för kreativa arbetare: Hur fungerar det?
Bild med tillstånd av Ana Krach via Pixabay

För att kvalificera sig enligt Creative Worker Visa Concession måste en person uppfylla behörighetskriterierna för Creative Worker-visum, ETA-passbehörighet och vistelsens längd.

Nedan finns en lista över alla kvalifikationer för visumförmånen Creative Worker.

Du måste ha ett jobberbjudande för att arbeta tillfälligt i Storbritannien som kreatör.

En kreativ arbetare måste ha ett Certificate of Sponsorship (CoS). Detta elektroniska dokument bevisar att de har ett jobberbjudande från ett brittiskt företag. Det innehåller ett referensnummer och information om den kreativa arbetaren och det jobb som de kommer att utföra i Storbritannien.

Du kommer för att arbeta i Storbritannien i tre månader eller mindre.

Creative Worker-visumet är endast giltigt för tillfälligt arbete i högst tre månader i Storbritannien.

Du behöver vanligtvis inte visum för att resa in i Storbritannien som besökare.

Dessa är kreativa arbetare vars pass är utfärdade av ett land med viseringsundantag med Storbritannien. De behöver inte visum men behöver en ETA för att komma till Storbritannien.

Storbritanniens ETA och viseringskoncession för kreativa arbetare: Hur fungerar det?
Bild med tillstånd av Manseok Kim via Pixabay

Du kommer att få en minimilön som fastställs av Equity, PACT eller BECTU.

Med undantag för modeller, musiker och cirkusarbetare måste kreativa arbetare få en minimiinkomst som fastställs av Equity, PACT eller BECTU.

Equity är Storbritanniens fackförbund för scenkonst och underhållning. PACT är den brittiska branschorganisationen för filmsektorn som representerar och stöder oberoende produktions- och distributionsbolag.

BECTU, å andra sidan, är Broadcasting Entertainment Communications and Theatre Union, som omfattar arbetstagare inom media- och underhållningsindustrin.

Du måste ha ekonomiska medel för att försörja dig i Storbritannien.

En kreativ arbetare måste ha minst 1 270 £ tillgängligt för 28 dagar inom 31 dagar efter att ha ansökt om visum. Detta bevisas vanligtvis genom ett bankkontoutdrag.

Kreativa arbetstagare vars CoS anger att deras arbetsgivare kommer att täcka deras första månad i Storbritannien behöver inte uppfylla detta krav.

De som tar med sig sina familjer måste också bevisa att familjen har ekonomisk förmåga att försörja sig i Storbritannien.

Anländer till Storbritannien med ett ETA enligt Creative Worker Visa Concession

Storbritanniens ETA och viseringskoncession för kreativa arbetare: Hur fungerar det?
Bild med tillstånd av DeOren Ra-Ki Robinson via Pixabay

Det är viktigt för kreativa arbetare som reser till Storbritannien under Creative Worker Visa Concession att träffa en immigrationshandläggare vid ankomsten.

Kreativa företag kommer inte att tillåtas arbeta om de använder elektroniska passgrindar (eGates) vid inresa till Storbritannien.

En invandringsofficer måste kontrollera en kreativ arbetares krav vid gränsen. Detta innebär att de presenterar sitt pass för att kontrollera om de är visumfria medborgare och om de har en giltig ETA.

Immigrationsofficeren måste också verifiera om den kreativa arbetarens COS är giltig. Officeren kommer också att kontrollera om de har medel för att försörja sig själva under sin vistelse i Storbritannien.

För kreativa arbetares anhöriga kommer invandringsofficeren också att kontrollera bevis på deras förhållande.

Om allt är i sin ordning kommer immigrationstjänstemannen att stämpla de kreativa arbetarnas pass.

Kreativa arbetare som anländer till Storbritannien via Irland måste ha remote clearance.

Kreativa arbetare som reser till Storbritannien från Irland med Creative Worker Visa Concession måste ansöka om remote clearance minst 72 timmar före sin ankomst.

Visumkoncessionen för kreativ arbetare: Immigration Clearance Form kan fyllas i online och skickas till Border Force e-postbrevlåda BFTier5C@homeoffice.gov.uk.

Om den kreativa arbetaren beviljas tillstånd att resa in i Storbritannien kommer gränskontrolltjänstemannen att granska ansökan och godkänna formuläret. Den kreativa arbetaren måste behålla formuläret med ditt pass som bevis på tillstånd att stanna i Storbritannien.