Hur det nya ETA-systemet påverkar resor mellan Irland och Storbritannien

| september 18, 2024
Hur det nya ETA-systemet påverkar resor mellan Irland och Storbritannien
Bild med tillstånd av Lukas Kloeppel via Pexels

Storbritanniens (UK) Electronic Travel Authorization (ETA) är ett nytt digitalt resetillståndssystem för alla resenärer som kan besöka Storbritannien utan visum. Resenärer utan visum måste ansöka om ₤10-tillstånd online och få det innan de besöker Storbritannien.

ETA-systemet är utformat för att förbättra gränssäkerheten och samtidigt effektivisera resandet för personer med låg risk. Det gör det möjligt för regeringen att förhandsgranska resenärer innan de anländer och spåra deras inresa och utresa från landet.

Storbritannien och Republiken Irland har en lång och sammanflätad historia. Här diskuterar vi hur det påverkar resandet mellan Irland och Storbritannien.

1. Irländska medborgare som reser till Storbritannien behöver inte någon ETA.

Irländska medborgare kommer inte att behöva visa upp ett ETA när de kommer till Storbritannien, tack vare avtalet om Common Travel Area (CTA).

Av samma skäl är medborgare i kronbesittningarna Guernsey, Jersey och Isle of Man också undantagna från det brittiska ETA-programmet.

Storbritannien, Irland och de tre territorierna är alla en del av CTA.

Irland gränsar till Nordirland, som är en av Storbritanniens delstater tillsammans med England, Wales och Skottland.

Kronbesittningarna, officiellt kända som Bailiwick of Guernsey, Bailiwick of Jersey och Isle of Man, är självstyrande öar.

Guernsey och Jersey kallas gemensamt för Kanalöarna, eftersom de båda ligger i Engelska kanalen. Isle of Man ligger å andra sidan mellan Storbritannien och Irland i Irländska sjön.

Kronbesittningarna är inte en del av Storbritannien, men den brittiska regeringen ansvarar för deras försvar och internationella relationer. De är inte heller medlemmar i EU eller Nationernas samvälde.

CTA-arrangemanget

ETA-undantaget för medborgare i Irland och kronbesittningarna har sin grund i CTA-avtalet, ett mångårigt avtal mellan Storbritannien, Irland och kronbesittningarna.

CTA tillåter obegränsad rörlighet för personer mellan England, Wales, Skottland, Nordirland, Republiken Irland, Guernsey, Jersey och Isle of Man.

Medborgare i dessa länder och territorier kan resa inom CTA utan immigrationskontroller eller behov av visum, ETA eller ens pass.

Arrangemanget ger också alla medborgare nästan lika rättigheter när det gäller bosättning, tillgång till arbete, sjukvård och andra offentliga tjänster.

CTA etablerades innan Storbritannien eller Irland blev medlemmar i EU och fungerade oberoende av EU:s regler om fri rörlighet. När Storbritannien lämnade EU 2020 förblev CTA-arrangemanget i kraft.

2. Personer bosatta i Irland som inte är irländare och som reser till Storbritannien kan undantas från ETA-systemet.

Irlands undantag från det brittiska ETA-programmet omfattar icke-irländska medborgare som är bosatta i Irland endast om de uppfyller tre villkor:

  • De får inte behöva visum för att besöka Storbritannien. Det land som utfärdat passet måste ha ett avtal om viseringsundantag med Storbritannien.
  • De måste vara lagligt bosatta i Republiken Irland. De måste kunna visa bevis eller bevis på att de är lagligt bosatta i Irland.
  • De måste resa till Storbritannien via CTA. Detta innebär att de kommer till Storbritannien via Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man.

Om en person som inte är bosatt i Irland uppfyller endast ett eller två av de villkor som anges ovan måste han eller hon ansöka om och få ett ETA innan han eller hon besöker Storbritannien.

3. Visumfria medborgare i Irland som reser till Storbritannien måste få ett ETA innan de reser till Storbritannien.

Hur det nya ETA-systemet påverkar resor mellan Irland och Storbritannien
Foto med tillstånd av Eric Jones via Wikimedia Commons

Resenärer utan visum i Irland som planerar att besöka Storbritannien måste få en ETA för sin resa. Detta krävs oavsett om de går ombord på ett plan eller en färja till England, Wales och Skottland eller korsar landgränsen till Nordirland.

Det förekommer normalt inga immigrationskontroller mellan länderna och territorierna i CTA. Det är dock brukligt att Storbritannien genomför gränskontroller vid den första inresepunkten till CTA. Den brittiska regeringen kan också genomföra underrättelsebaserade gränskontroller av personer som anländer till Storbritannien inifrån CTA.

Även om CTA-medborgare inte behöver ha med sig ett pass när de reser inom CTA, rekommenderas de att alltid ha med sig ett id-kort. Transportörer kommer vanligtvis att be om detta före ombordstigning.

Vanliga frågor om ETA i Storbritannien och det irländska undantaget

Nedan följer vanliga frågor som några av er kanske har om att resa till Storbritannien från Irland och kronbesittningarna.

Måste irländska medborgare ha en ETA innan de reser till Nordirland?

Irländska medborgare är undantagna från ETA för resor till alla delar av Storbritannien. Andra CTA-medborgare i Guernsey, Jersey och Isle of Man är också undantagna.

Icke-irländska medborgare som bor i Republiken Irland behöver inte heller visa upp ett ETA när de besöker Storbritannien, så länge de inte behöver visum för att besöka Storbritannien, reser till Storbritannien via CTA och kan bevisa att de är lagligt bosatta i Irland.

Andra undantag från ETA-kravet är personer med brittiska pass och BOTC-pass (British Overseas Territory Citizen) samt personer med immigrationsstatus eller bosättningsstatus i Storbritannien.

UK ETA kommer att vara obligatoriskt för alla andra viseringsfria medborgare som planerar korta besök i England, Wales, Skottland och Nordirland.

Resenärer som inte har visum behöver fortfarande ett lämpligt visum för arbete och längre vistelser i England, Wales, Skottland och Nordirland.

Vad behöver irländska medborgare för att resa in i Storbritannien?

På grund av CTA finns det inga rutinkontroller för personer som reser mellan Irland och Storbritannien.

Men när du går ombord på ett flyg eller en färja till England, Wales och Skottland kommer resenärer troligen att bli ombedda att visa bevis på identitet eller irländskt medborgarskap. Resenärer kan visa upp ett irländskt pass, passkort eller andra dokument som bevisar att de är irländska medborgare.

Landgränsen mellan Republiken Irland och Nordirland är öppen. Resenärer behöver vanligtvis inte visa upp identitetshandlingar när de passerar gränsen. Det rekommenderas dock att du har med dig ett pass eller annat bevis på identitet och medborgarskap.

Kommer utlänningar som bor i Irland att behöva ett ETA från Storbritannien?

Hur det nya ETA-systemet påverkar resor mellan Irland och Storbritannien
Bild med tillstånd av Michal Pokorný via Unsplash

Icke-irländska medborgare som är bosatta i Irland behöver inte ett brittiskt ETA endast om alla följande villkor är uppfyllda :

  • De är lagligt bosatta i Irland.
  • De behöver inte visum för att resa in i Storbritannien.
  • De reser till Storbritannien via CTA (Irland, Guernsey, Jersey eller Isle of Man).

Om de inte uppfyller alla tre villkoren måste de ha ett ETA innan de reser till Storbritannien.

Visumfria medborgare som är lagligt bosatta i Irland behöver ett ETA om de reser till Storbritannien från en plats utanför CTA.

Utlänningar som är lagligt bosatta i Irland men som behöver visum för att besöka Storbritannien måste ändå skaffa ett visum före resan.

Personer som är bosatta i Irland och som är 16 år eller äldre måste uppvisa giltiga originalhandlingar utfärdade av den irländska regeringen för att bevisa att de är lagligt bosatta i landet. Något av följande dokument godtas som bevis på laglig bosättning i Irland:

  • Irländskt körkort
  • Irländskt elevtillstånd
  • sjukvårdskort
  • Besökskort för läkare
  • Europeiskt sjukförsäkringskort
  • Irländskt uppehållstillstånd
  • Intyg om permanent uppehållstillstånd
  • Nationellt ålderskort

Barn under 16 år behöver inte bevisa att de är lagligt bosatta i Irland. Gränskontrollanterna kan dock förhöra barnen eller en vuxen som reser med dem för att avgöra om de är bosatta i landet.

Om du är lagligt bosatt i Irland och inte behöver visum för att besöka Storbritannien behöver du inte något ETA om du reser inom CTA. Du kan fortsätta att resa in i och passera gränsen till Nordirland utan ETA eller visum.

ETA gäller endast personer som kan besöka Storbritannien utan visum. Om du behöver visum för att besöka Storbritannien gäller inte ETA-programmet för dig.

Visummedborgare måste fortfarande ansöka om ett standardvisum för besökare eller ett transitvisum för kortare resor till Storbritannien. De måste ansöka om ett tillfälligt visum för kreativt arbete för att utföra kreativt arbete i mindre än tre månader.

Den brittiska viseringsansökan kommer att förbli oförändrad när ETA-systemet införs. De som har för avsikt att arbeta eller stanna för längre besök behöver fortfarande ett lämpligt brittiskt visum.

Behöver turister från Republiken Irland ett ETA för att besöka Nordirland?

Turister i Republiken Irland som planerar att korsa gränsen och besöka Nordirland eller någon destination på ön Storbritannien behöver ett brittiskt ETA om de inte behöver visum för att komma in i Storbritannien.

Nordirländska tjänstemän och experter inom resebranschen har uppmanat den brittiska regeringen att bevilja undantag för turister som besöker Nordirland via Republiken Irland om de stannar i mindre än en vecka.

Det brittiska inrikesministeriet stod dock fast vid att detta motverkar syftet med ETA-systemet och skapar en lucka i dess mål att säkra och stärka den brittiska gränsen. Man tillade dock att man ständigt ser över ETA-policyn för att förbättra systemet.