Vad är UK Nationality and Borders Act 2022?

| augusti 5, 2022
Storbritanniens lag om medborgarskap och gränser 2022

Priti Patel, Storbritanniens inrikesminister, tillkännagav nyligen planer på att införa ett säkrare system för gränsövergångar. Inrikesministeriet är redo att börja testa ett digitalt system som skulle göra det möjligt för godkända passagerare att passera genom automatiserade gränskontroller när de reser in i Storbritannien, utan att behöva interagera med gränspoliser. Det nya elektroniska systemet syftar till att påskynda gränspassageprocessen för legitima resenärer och samtidigt göra det svårare för dem som anses utgöra säkerhets- eller invandringshot.

Vad planerar det brittiska inrikesministeriet för gränskontrollen?

Den viktigaste delen av omvandlingsprocessen kommer att vara att införa ett omfattande krav på att alla utländska resenärer till Storbritannien måste få tillstånd för sitt besök innan de påbörjar sin resa.

För närvarande är det bara ett relativt litet antal resenärer som får besöka Storbritannien under kortare perioder utan visum. Nackdelen med detta är att brittiska brottsbekämpande myndigheter och gränskontroller har mindre tid och information till sitt förfogande för att bedöma en besökares riskpotential innan han eller hon anländer till landet.

Genom Nationality and Borders Bill planerar regeringen nu att eliminera den lucka som för närvarande finns i förhandstillstånd genom att lansera ett ETA-system (Electronic Travel Authorization ). Generellt sett kommer detta system att rikta sig till resenärer som besöker landet eller är på genomresa och som enligt det nuvarande systemet inte behöver visum eller som ännu inte har en invandringsstatus innan de påbörjar sin resa.

Det föreslagna ETA-systemet kommer att ge gränskontrollen bättre kontroll över landets gränser, så att den kan identifiera och hindra högriskbesökare från att resa in i Förenade kungariket, samtidigt som transportörer och enskilda får mer sinnesro i ett tidigare skede om huruvida de kommer att tillåtas resa in i Förenade kungariket eller inte. USA, Australien, Kanada och Nya Zeeland använder redan liknande system.

Hur planerar den brittiska regeringen att införa det nya ETA-systemet?

Grundarbetet för att inrätta och införa ETA-systemet kommer att göras via Nationality and Borders Bill. Detta kommer att göra det möjligt för ministern att utarbeta invandringsregler för förvaltningen av ETA-systemet. Dessa regler skulle bland annat kunna omfatta följande:

  • Fastställande av vem som skall vara skyldig att lämna in en sådan ansökan
  • Den information som krävs i ansökan
  • Giltighetstid och andra aspekter av ETA
  • På vilka grunder en ETA-ansökan kan avslås eller ett befintligt ETA upphävas

Förutom dessa regler kommer Nationality and Borders Bill också att kriminalisera bedrägeri som ett sätt att försöka få ett ETA.

Om en sådan begäran mottas, kommer lagförslaget också att bemyndiga utrikesministern att hantera ett ETA-system på ett Crown Dependency’s vägnar. Det skulle också kunna ge honom eller henne rätt att publicera föreskrifter för att erkänna ett ETA som en sådan Crown Dependency har utfärdat.

För att det planerade ETA-systemet ska fungera så effektivt som möjligt måste lufttrafikföretaget kontrollera och bekräfta en potentiell besökares tillstånd att resa till Storbritannien innan han eller hon påbörjar sin resa till landet. På grund av detta planerar regeringen att ändra paragraf 40 i lagen om invandring och asyl från 1999 för att uppmuntra transportörer att i förväg kontrollera om en resenär har ett ETA eller någon annan typ av tillstånd att resa in i Storbritannien (till exempel deras invandringsstatus i elektroniskt format eller en visering). Underlåtenhet att göra detta medför risk för civilrättsliga påföljder.

Vilka måste ansöka om ett ETA innan de besöker Förenade kungariket?

Systemet för elektroniska resetillstånd är avsett för utländska medborgare som för närvarande kan resa in i Storbritannien utan visum och även för medborgare utan visum. Listan över länder måste fortfarande slutföras, men det förväntas att besökare från följande länder kommer att behöva ansöka:

EU-länder som kräver ETA i Storbritannien

Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Kroatien, Lettland, Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Rumänien, Slovakien, Slovenien, Spanien, Sverige, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Österrike, Österrike.

Andra europeiska länder som kräver ett brittiskt ETA

Andorra, Island, Liechtenstein, Monaco, Norge, Schweiz, Vatikanstaten

Andra visumfria länder som kräver ETA

Australien, Brasilien, Chile, Costa Rica, Hongkong, Israel, Japan, Kanada, Mexiko, Nya Zeeland, Qatar, Saudiarabien, Singapore, Sydkorea, Taiwan, Amerikas förenta stater.

ETA – Vanliga frågor och svar

Q. Vad kommer kostnaden för en ETA att vara?

A. De exakta detaljerna i ETA-systemet, inklusive kostnaden för en ansökan, kommer att meddelas av regeringen vid ett senare tillfälle.

Q. Måste EES-medborgare ansöka om ett ETA?

A. Definitivt. Det är en del av regeringens plan att kräva att alla EES-medborgare skall godkännas för ett ETA innan de kan resa till Förenade kungariket.

Q. När planerar regeringen att införa ETA-systemet?

A. I nuläget är planen att systemet ska vara fullt operativt i slutet av 2024.

Q. Vad händer om jag dyker upp vid gränsen till Storbritannien utan giltigt ETA?

A. För att systemet ska fungera som det är tänkt måste transportörerna kontrollera och bekräfta en persons behörigheter innan hans eller hennes resa påbörjas. Transportörerna måste se till att resenärerna har rätt typ av resetillstånd i digitalt eller dokumentärt format innan de får gå ombord. Underlåtenhet att göra detta kan leda till straffavgifter för lufttrafikföretaget.

Q. Hur kommer lufttrafikföretagen att kunna kontrollera om en resenär har tillstånd att resa till Storbritannien?

A. Regeringen planerar att använda sig av ett API-system (Advance Passenger Information) där lufttrafikföretag kan kontrollera om en potentiell besökare har tillstånd att resa till Förenade kungariket eller inte. Systemet svarar med ett elektroniskt meddelande som bekräftar resenärens status.

Q. Hur kommer ETA-systemet att passa in i den nya planen för invandring: Strategin för migration och gränskontroll?

A. ETA-systemet utgör en del av denna plan. Faktum är att den nya planen för invandring: Migration and Border Control Strategy exakt hur det nya elektroniska gränskontrollsystemet kommer att bidra till att förbättra säkerheten, rationalisera internationella resor och se till att Storbritannien förblir världsledande när det gäller laglig migration.

Q. Kommer eGates att fortsätta att fungera?

A. Ja. En internationell resenär med ett elektroniskt resetillstånd (ETA) kommer faktiskt att få använda eGates när han eller hon reser in i landet. Den brittiska regeringen har nyligen också meddelat att den avser att införa en pilotplan under vilken minimiåldern för att använda eGates kommer att sänkas från 12 år till 10 år. Detta kommer att bidra till att minska restiderna för brittiska medborgare och deras familjer.

Q. Varför beslutade den brittiska regeringen att införa ett ETA-system? Vilka är fördelarna?

A. Det planerade ETA-systemet kommer att göra det möjligt för ett större antal internationella resenärer att använda eGates. Eftersom besökare kommer att ha digitala kundkonton kommer processen för att ansöka om visum att påskyndas och bli mer strömlinjeformad. Det nya ETA-systemet kommer också att innebära att de brittiska myndigheterna kommer att veta mer om de resenärer som besöker landet redan innan de påbörjar sin resa. Detta kommer att bidra till att minska köerna vid gränsen och samtidigt öka säkerheten.